Block title
Block content
Hypotheekrente lang vastzetten verstandig?
  Door: roel 128253 keer gelezen
Nederlanders kiezen steeds vaker voor een lange rentevastperiode van 20 of 30 jaar. Zij willen de lage hypotheekrente graag lang vastleggen. Is dit verstandig?

Een duidelijke trend

De hypotheekrente wordt steeds langer vastgezet. Lange tijd was 10 jaar vast de populairste rentevastperiode. Inmiddels wordt vaker voor de 20 jaar vast hypotheekrente gekozen. Zelfs de hypotheekrente 30 jaar vast is aan een opmars bezig en is nu de derde meest gekozen rentevastperiode. Een duidelijke trend zoals te zien in onderstaande grafiek van HDN.

Is de hypotheekrente lang vast zetten ook verstandig?Hypotheekrente langer vast

Hypotheekrente laag en verschillen kleiner

De hypotheekrente is laag. Dit geldt voor zowel de korte als de lange rentevastperiodes. Daarnaast zijn de renteverschillen tussen de periodes kleiner geworden:

  • De variabele hypotheekrente, traditioneel het laagste tarief, is nu hoger dan de laagste 10 jaars rente (meer uitleg over dit verschil).
  • Het verschil tussen laagste hypotheekrente 20 jaar en 30 jaar met NHG is minder dan 0,4%.

Een lange rentevastperiode biedt de zekerheid dat u lang profiteert van de lage hypotheekrente van dit moment, ongeacht de renteontwikkeling.

De rente lang vastzetten interessant voor u? Start vrijblijvend uw hypotheekvergelijking >>>

Meer lenen door lange rentevastperiode

Een lange rentevastperiode betekent ook dat u meer kunt lenen. Vanaf 10 jaar vast wordt de maximale hypotheek berekend met de werkelijke rente in plaats van een toetsrente. Met de lage hypotheekrente van dit moment is de werkelijke rente lager dan de toetsrente. Bij een lange rentevastperiode kan dus meer geleend worden. Lees meer over de maximale hypotheek in 2020.

Hoe lang de hypotheekrente vastzetten?

Een langere vastperiode is niet altijd voordeliger. De volgende overwegingen spelen een rol bij de keuze voor de rentevastperiode:

1. Gaat de hypotheekrente stijgen of dalen?

Met een lange rentevastperiode speculeert u op een rentestijging in de toekomst. Uw rente stijgt dan niet mee. Als de hypotheekrente echter verder daalt, bent u duurder uit. Ook is het bij een lange rentevastperiode duur om de hypotheekrente opnieuw vast te leggen (oversluiten), vanwege de hoge boeterente. Lees onze hypotheekrente verwachting voor meer inzicht in de rente-ontwikkeling.

2. Kosten vs. zekerheid

Hoewel de renteverschillen tussen de periodes kleiner zijn geworden, is een langere rentevastperiode nog altijd duurder. Stel u dus de vraag of deze extra kosten opwegen tegen de zekerheid die u daarmee koopt. Zeker wanneer u de hypotheek daarnaast aflost. Heeft u de hypotheekrente na 20 jaar grotendeels afgelost, dan voelt u een hogere rente minder in de portemonnee.

3. Uw toekomstplannen

Bent u van plan om in de toekomst te gaan huren of emigreren, dan is het natuurlijk niet nodig om de hypotheekrente lang vast te zetten. U betaalt dan voor zekerheid die u niet nodig heeft.

Kies bij een lange rentevastperiode voor een hypotheek met een verhuisregeling in de voorwaarden. Gaat u verhuizen, dan kunt u de hypotheek meeverhuizen onder dezelfde voorwaarden.

4. NHG-hypotheek

Aan de koopsom waarvoor u een NHG-hypotheek kunt afsluiten zit een bovengrens. Deze NHG-grens is de afgelopen jaren verlaagd en is nu gekoppeld aan de huizenprijs. Als u in de toekomst een duurdere woning gaat kopen, is het dus mogelijk dat u hiervoor geen NHG-hypotheek kunt sluiten.

Gaat u verhuizen en vervalt daarbij de NHG, dan is het bij een aantal geldverstekkers niet mogelijk om de hypotheek (met de lage rente) mee te verhuizen. De hypotheekrente lang vastzetten is dan niet zinvol.

5. Maximaal lenen?

Daarnaast moet u zich de vraag stellen of u wel maximaal wilt lenen. Met de extreem lage hypotheekrente van dit moment bestaat de kans op overkreditering. U kunt dan in de toekomst in de knel komen als de hypotheekrente stijgt.

De beste keuze voor u?

De rente lang vastzetten, bijvoorbeeld bij oversluiten, interessant voor u? Start vrijblijvend een hypotheekvergelijking.Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
  • Laagste hypotheekrente garantie
  • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
  • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Reacties

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Eurobor 1maandvast goedkoper geld bestaat erniet..0,045.rente..mvg..

U schrijft "werkelijke rente hoger dan de toetsrente".
Is het niet lager? De toetsrente is iets van 5% meende ik?
Oftewel met een lagere rente is er minder financieringslast/inkomensquote, en kan er dus meer geleend worden.

Beste heer of mevrouw, bedankt voor uw bericht. U heeft gelijk, dit moet 'lager' zijn. Als de hypotheekrente langer dan 10 jaar wordt vastgezet, mag gerekend worden met de werkelijke rente. Deze is nu lager dan de fictieve toetsrente (van inderdaad 5%). Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven)

Mijn geregistreerde partner en ik kochten 10 jr. geleden samen een huis en namen ieder onze eigen hypotheken in het nieuwe huis mee. In de loop v/d afgelopen jaren zijn er hypotheek aanvullingen op gezamenlijke naam toegevoegd . Nu hebben we weer een huis gekocht maar koppelt de hypotheek verstrekker de eerst separate hypotheken tot gezamenlijke rekeningen . Kan en mag dat ???

Beste heer Padberg, bij de aankoop van een woning is maar 1 hypotheek mogelijk. Er is namelijk maar 1 onderpand voor de bank. Een hypotheek kan wel uit meerdere delen bestaan. Of een tweede hypotheek op hetzelfde huis bij dezelfde bank. Op basis van uw reactie kan ik geen goed beeld van uw situatie vormen. Wel kan ik u een second opinion met een onafhankelijke adviseur aanbieden. Dit is vrijblijvend en verplicht u tot niets. Via het volgende formulier kunt u een aanvraag doen. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven)

ik heb mijn aflossingsvrije hypotheek grotendeels afgelost. Einddatum van deze hypotheek is april 2026.
Kan ik bijvoorbeeld volgend jaar deze hypotheek verlengen/oversluiten naar 30 jaar looptijd , en met welk hypotheek bedrag?

We onderzoeken graag voor u de mogelijkheden om uw hypotheek voor lange tijd vast te zetten. Via het volgende formulier kunt u hiervoor de benodigde gegevens invoeren. https://www.hypotheek-rentetarieven.nl/aanvragen/hypotheekvergelijking Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven)