Block title
Block content
Hypotheekrente lang vastzetten verstandig?
  Door: roel 75947 keer gelezen
Nederlanders kiezen steeds vaker voor een lange rentevastperiode van 20 of 30 jaar. Zij willen de lage hypotheekrente graag lang vastleggen. Is dit verstandig?

Een duidelijke trend

De hypotheekrente wordt steeds langer vastgezet. In onderstaande grafiek is een vergelijking gemaakt tussen de gemiddelde rentevastperiode in 2010 en 2016. Lange tijd was 10 jaar vast de populairste rentevastperiode. Inmiddels wordt vaker voor de 20 jaar vast hypotheekrente gekozen. Zelfs de hypotheekrente 30 jaar vast is aan een opmars bezig en is nu de derde meest gekozen rentevastperiode. Een duidelijke trend, maar is het ook verstandig?

Hypotheekrente vastzetten

Hypotheekrente laag en verschillen kleiner

De hypotheekrente is laag. Dit geldt voor zowel de korte als de lange rentevastperiodes. Daarnaast zijn de renteverschillen tussen de periodes kleiner geworden:

  • De variabele hypotheekrente, traditioneel het laagste tarief, is nu hoger dan 5 jaar vast (meer uitleg over dit verschil).
  • Het verschil tussen laagste hypotheekrente 10 jaar en 20 jaar met NHG is minder dan 1%.

Nu de rente naar verwachting licht gaat stijgen kiezen veel consumenten ervoor de lage hypotheekrente lang vast te leggen. Een lange rentevastperiode biedt namelijk de zekerheid dat u lang profiteert van de lage hypotheekrente van dit moment.

De laagste hypotheekrente voor u? Start uw hypotheekvergelijking >>>

Meer lenen door lange rentevastperiode

Een lange rentevastperiode betekent ook dat u meer kunt lenen. Vanaf 10 jaar vast wordt de maximale hypotheek berekend met de werkelijke rente in plaats van een toetsrente. Met de lage hypotheekrente van dit moment is de werkelijke rente hoger dan de toetsrente. Bij een lange rentevastperiode kan dus meer geleend worden. Lees meer over de maximale hypotheek in 2018.

Lange rentevastperiode niet altijd voordelig

Een langere vastperiode is niet altijd voordeliger. De volgende overwegingen spelen een rol bij de keuze voor de rentevastperiode:

1. Gaat de hypotheekrente stijgen of dalen?

Met een lange rentevastperiode speculeert u op een rentestijging in de toekomst. Uw rente stijgt dan niet mee. Als de hypotheekrente echter verder daalt, bent u duurder uit. Ook is het bij een lange rentevastperiode duur om de hypotheekrente opnieuw vast te leggen (oversluiten), vanwege de hoge boeterente. Lees onze hypotheekrente verwachting voor meer inzicht in de ontwikkeling van de rentestand.

2. Kosten vs. zekerheid

Hoewel de renteverschillen tussen de periodes kleiner zijn geworden, is een langere rentevastperiode nog altijd duurder. Stel u dus de vraag of deze extra kosten opwegen tegen de zekerheid die u daarmee koopt. Zeker wanneer u de hypotheek daarnaast aflost.

3. Uw toekomstplannen

Bent u van plan om in de toekomst te gaan huren of emigreren, dan is het natuurlijk niet nodig om de hypotheekrente lang vast te zetten. U betaalt dan voor zekerheid die u niet nodig heeft.

Kies bij een lange rentevastperiode voor een hypotheek met een verhuisregeling in de voorwaarden. Gaat u verhuizen, dan kunt u de hypotheek meeverhuizen onder dezelfde voorwaarden.

4. NHG-hypotheek

Aan de koopsom waarvoor u een NHG-hypotheek kunt afsluiten zit een bovengrens. Deze NHG-grens is de afgelopen jaren verlaagd en is nu gekoppeld aan de huizenprijs. Als u in de toekomst een duurdere woning gaat kopen, is het dus mogelijk dat u hiervoor geen NHG-hypotheek kunt sluiten.

Gaat u verhuizen en vervalt daarbij de NHG, dan is het bij een aantal geldverstekkers niet mogelijk om de hypotheek (met de lage rente) mee te verhuizen. De hypotheekrente lang vastzetten is dan niet zinvol.

5. Maximaal lenen?

Daarnaast moet u zich de vraag stellen of u wel maximaal wilt lenen. Met de extreem lage hypotheekrente van dit moment bestaat de kans op overkreditering. U kunt dan in de toekomst in de knel komen als de hypotheekrente stijgt.

De beste keuze voor u?

Hoelang moet u de hypotheekrente vastleggen? We helpen u graag met het maken van de juiste keuzes voor uw hypotheek. Vraag vrijblijvend een hypotheekvergelijking aan.

Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:

Reacties

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Eurobor 1maandvast goedkoper geld bestaat erniet..0,045.rente..mvg..