Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen: wat is dat precies?

Dat het voor starters lastig is om een koopwoning te bemachtigen, horen we vaak. Met de stijgende huizenprijzen en de achterblijvende nieuwbouw, wordt het er niet makkelijker op. Maar er is een nieuw lichtpuntje voor starters. Minister de Jonge heeft een brief naar de Tweede Kamer gestuurd met het verzoek om een fonds op te richten: het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen. Met dit fonds kunnen starters tegen een lager tarief een nieuwbouwwoning kopen. Daarmee worden meer koopwoningen betaalbaar voor deze groep. Wat houdt het fonds in? Wat kun je ervan verwachten?

Wil je ter voorbereiding alvast weten hoeveel jij maximaal kunt krijgen aan hypotheek? Bereken met onze tool eenvoudig jouw maximale hypotheek. 

Wat is het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen?

Het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen (ook wel het “Koopfonds”) is opgericht door Stichting OpMaat samen met het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Het doel van het fonds is dat meer starters een betaalbare koopwoning kunnen krijgen. Dit fonds verstrekt een bijdrage aan starters waarmee zij een nieuwbouwwoning voor een lagere prijs kunnen kopen dan de marktwaarde. Als een starter de woning later weer verkoopt, gaat deze bijdrage samen met een deel van de ontstane overwaarde terug in het fonds. 

Het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen wordt op dit moment ontwikkeld. De verwachting is dat starters er vanaf half oktober 2024 gebruik van kunnen maken. Die datum is overigens nog onder voorbehoud.

Waarom is het Koopfonds opgericht?

Het Koopfonds is opgericht om meer starters op de woningmarkt een kans te geven om aan een koopwoning te komen. Op de huidige woningmarkt met stijgende huizenprijzen en weinig te koop staande woningen, is het voor veel starters een uitdaging om een koophuis te vinden én te bemachtigen dat binnen hun budget past. Dankzij het Koopfonds komen meer koopwoningen, en dan specifiek nieuwbouwwoningen, binnen het financiële bereik van starters.

Wie komen voor het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen in aanmerking?

Het Nationaal Fonds Betaalbare Woning is bedoeld voor starters die op dit moment te weinig verdienen voor een koopwoning, maar ook te veel voor sociale huur. Dat zijn de “starters met een middeninkomen” dus. Het fonds helpt hen om er wel tussen te komen op de koopwoningenmarkt. 

Specifiek is het Koopfonds bedoeld voor starters met een inkomen van maximaal 2x modaal. In 2024 kom je, zodra aanvragen mogelijk is, voor het fonds in aanmerking als je aan deze voorwaarden voldoet:

 • Je bent een starter (eventueel met partner) en jouw/jullie totale jaarinkomen is maximaal € 82.921,- (in 2024). Dit maximum wordt jaarlijks geïndexeerd.
 • Je koopt een woning met een maximale getaxeerde woningwaarde van € 390.000,-
 • Het gaat om een nieuwbouwwoning waarvoor de gemeente, woningcorporatie of projectontwikkelaar het Koopfonds mogelijk maakt.

Het fonds is niet te gebruiken voor de aankoop van een bestaande woning. Verder is het fonds alleen beschikbaar voor een beperkt aantal starters. Het plan is dat in eerste instantie 1.680 starters gebruik kunnen maken van het fonds. 

Hoe werkt het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen?

Het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen maakt het mogelijk om nieuwbouwwoningen te kopen voor minder dan de marktwaarde. Gemeenten, projectontwikkelaars en woningcorporaties bieden hiervoor specifieke starterswoningen aan. Daardoor kan een starter bijvoorbeeld een woning kopen voor € 280.000,-, terwijl de marktwaarde € 350.000,- is. 

Overigens is het niet zo dat je korting krijgt op de koopsom. Het verschil wordt tijdelijk voor je vergoed en betaal je bij de verkoop van je woning uiteindelijk terug.

In grote lijnen werkt het Koopfonds als volgt:

 • Je koopt als starter een huis voor minder dan de marktwaarde. 
 • Het verschil tussen de koopsom en de marktwaarde wordt bijgelegd door het Koopfonds. Dit bedrag heet “kopersondersteuning”. De kopersondersteuning is maximaal € 70.000,-.
 • De ontwikkelaar, gemeente of woningcorporatie moet minimaal 25% van de kopersondersteuning meefinancieren. Dit bedrag gaat terug het fonds in.
 • De aanbieder van de nieuwbouwwoning (bijvoorbeeld de gemeente of projectontwikkelaar) ontvangt van het fonds 2/3 van het prijsverschil terug.
 • Als de woning wordt doorverkocht, dan betaalt de koper de kopersondersteuning en een deel van de overwaarde terug aan het fonds.
 • Het fonds gebruikt dit bedrag weer om andere starters een woning te kunnen aanbieden.

Hoe kun je het Koopfonds aanvragen?

Helaas is het nog niet mogelijk om het Koopfonds aan te vragen. De verwachting is dat dat vanaf half oktober 2024 kan. Zodra het zover is, komen specifieke nieuwbouwprojecten voor het fonds in aanmerking. Het beste is om het nieuwbouwaanbod in jouw regio in de gaten te houden en dan op de website van het Koopfonds te checken welke projecten in aanmerking komen. 

Welke mogelijkheden zijn er nog meer voor starters?

Het Nationaal Fonds Betaalbare Woningen is niet de enige manier voor starters om hun kansen op een koopwoning te vergroten. Er zijn ook andere opties die starters helpen bij de aankoop van hun eerste huis. Handig als je niet wilt wachten totdat het Koopfonds er is of als je liever voor een alternatieve oplossing kiest.

De belangrijkste mogelijkheden zijn:

 • De Starterslening helpt starters om het gat te overbruggen tussen de koopsom van een woning en hun maximale hypotheek. Met deze lening kunnen zij een duurdere woning aanschaffen, ook als hun maximale hypotheek daarvoor te laag uitvalt. Wel geldt deze lening alleen in bepaalde gemeenten en zijn er voorwaarden aan verbonden. Check bij de SVn of de gemeente waarin jij een huis wilt kopen, een Starterslening aanbiedt.
 • De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is geen manier om je maximale hypotheek te verhogen, maar helpt wel om risico’s voor je hypotheek af te dekken. De stichting achter NHG springt bij als je door omstandigheden je woonlasten tijdelijk niet meer kunt betalen. Ook krijg je rentekorting als je een hypotheek met NHG afsluit.
 • Verder is het eventueel mogelijk voor je (groot)ouders of anderen om een schenking te doen, als zij dat bedrag kunnen missen. Een jubelton schenken (een belastingvrije schenking van iets meer dan een ton) is niet meer mogelijk. Wel zijn schenkingen tot een lager bedrag eenmalig vrijgesteld van belasting. Lees er op de site van de Belastingdienst meer over.
 • Verder zie je soms een familiehypotheek. Dit houdt in dat niet de hypotheekaanbieder, maar je ouders (of andere familieleden) jou de hypotheek verstrekken. Jullie maken er samen afspraken over, bijvoorbeeld over het rentepercentage en de voorwaarden. Daar gelden overigens wel bepaalde eisen voor. Zo moet de rente marktconform zijn.

Wil je weten wat jouw opties voor een starterswoning zijn?

Ben je benieuwd welke opties jij hebt om een starterswoning te kopen? Of welke regelingen jouw kansen op een eigen huis vergroten? Onze hypotheekadviseurs rekenen het graag voor je uit. Ontvang jouw beste hypotheekaanbod. Gratis en vrijblijvend!

Dit artikel is geschreven door Max

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.4
8.4 uit 3138 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Heel duidelijk en compact weergegeven

  Ieder, die plannen heeft voor welke hypotheek dan ook, kan hier zien waar ie aan toe is .

  06/07/2024 Jen, Oosternijkerk
 • Snelle reactie

  Snelle reactie en nog sneller een afspraak. Adviseur aan huis met goede kennis en informatie.

  02/07/2024 Peter, Hoorn
 • Glashelder!

  Alle informatie is glashelder en er wordt ontzettend snel gehandeld. Binnen een werkdag (of zelfs binnen het uur) wordt er al contact met je opgenomen voor een afspraak. Geheel vrijblijvend.

  29/06/2024 Virgil, Amsterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024