Nationale Hypotheek Garantie niet meer alleen voor starters

Niet alleen starters kunnen in 2018 een NHG-hypotheek afsluiten. De garantie is volgens jaar ook mogelijk bij oversluiten, restschuldfinanciering en voor ouderen.

Extra zekerheid en rentekorting met NHG

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt extra zekerheid bij betalingsproblemen en restschulden. Daarnaast bieden banken vaak korting op de hypotheekrente bij een hypotheek met NHG.

Niet iedereen kan een hypotheek met NHG afsluiten. Aan de garantie zit onder andere een kostengrens verbonden. In 2017 is de maximale koopsom onder NHG 245.000 euro. Ook betaalt u eenmalig een provisie van 1% van de koopsom.

Een hypotheek met NHG afsluiten?Start hier uw aanvraag >

Aantal starters met NHG-hypotheek daalt

Een NHG-hypotheek wordt vooral door starters gesloten. Zij lenen vaak maximaal en hebben nog weinig spaargeld. Extra zekerheid kan dan geen kwaad. Ook valt de eerste woning vaak binnen de kostengrens van NHG. De rentekorting is daarbij natuurlijk mooi meegenomen.

Het aantal starters met een NHG-hypotheek loopt echter terug. In 2014 sloot nog 72% van de starters een hypotheek met NHG. Nu is dit nog maar 53%. Dit heeft twee belangrijke oorzaken:

  • Door de stijgende huizenmarkt ligt de prijs van een starterswoning vaker boven de NHG-kostengrens.
  • Door strengere hypotheeknormen kunnen de bijkomende kosten (waaronder de NHG-provisie) beperkt worden meegefinancierd worden in de hypotheek.

Daarnaast is een NHG voor starters niet altijd interessant, bijvoorbeeld als ze op termijn gaan verhuizen.

Voorwaarden NHG-hypotheek ruimer in 2018

Om starters de mogelijkheid te blijven bieden om een hypotheek met NHG te sluiten, wordt de kostengrens voor de garantie in 2018 verhoogd naar 265.000. Daarnaast pleit het waarborgfonds voor ruimere leennormen voor starters, zodat volgend jaar 101% geleend kan worden in plaats van de voorgenomen 100%. Dit voorstel is inmiddels door de Tweede Kamer en ligt nu bij de minister. Lees meer over de voorwaarden voor NHG in 2018.

Bredere doelgroep voor NHG

Door ruimere voorwaarden is een NHG-hypotheek volgens jaar niet enkel interessant voor starters. Meer mensen kunnen gebruik maken van de extra zekerheid en rentekorting die de garantie biedt

NHG bij restschuldfinanciering

Het blijft mogelijk om een restschuldfinanciering onder NHG te sluiten. Een goede stap nu de fiscale aftrek bij de financiering van een restschuld vervalt. Met de garantie zijn banken eerder geneigd om een ‘niet fiscale’ lening mee te financieren.

Ook ouderen in aanmerking voor NHG

Vanaf 2018 is het niet meer verplicht om bij een NHG-hypotheek een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Ouderen en chronisch zieken kwamen door de ORV-eis niet in aanmerking voor NHG. Ook zij kunnen nu gebruik maken van de garantie.

Bestaande hypotheek oversluiten naar NHG

Vanaf 2018 is het mogelijk om een bestaande hypotheek zonder NHG over te sluiten met NHG. Voorwaarde is wel dat er een hypotheek met meer gunstige voorwaarde voor in de plaats komt. Met name huizenbezitters die de afgelopen jaren niet hebben afgelost krijgen zo de kans om te kiezen voor extra zekerheid.

Meer lenen onder NHG bij energiebesparende maatregelen

Indien sprake is van een inverstering in energiebesparende maatregelen bedraagt de kostengrens vanaf volgend jaar € 280.900,-. Energiebesparende maatregelen zijn vaak een grote investering, maar wel waardevast. De extra zekerheid onder NHG kan het laatste zetje zijn om de stap te zetten. 

Met de verbreding van de doelgroep richt de Nationale Hypotheek Garantie zich op enkele knelpunten in de hypotheekverstrekking. Benieuwd naar uw mogelijkheden voor een NHG-hypotheek in 2018? Vraag een gratis hypotheekvergelijking aan.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.