Block title
Block content
  Door: roel 3153 keer gelezen
De Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft huizenbezitters met een aflossingsvrije ‘tophypotheek’ opgeroepen om hun hypotheek onder de loep te nemen. Zij kunnen mogelijk in de toekomst betalingsproblemen krijgen.

Wat is een tophypotheek? 

  • De zogenaamde ‘tophypotheek’ is een aflossingsvrije hypotheek. In deze hypotheek wordt tijdens de looptijd niet afgelost. Ook wordt geen gegarandeerd vermogen opgebouwd om de hypotheek aan het einde van de looptijd af te lossen.

  • Bekende hypotheekvormen zijn de aflossingsvrije hypotheek en de beleggingshypotheek

  • De hypotheeklening wordt uiteindelijk terugbetaald door de opbrengst van de verkoop van de woning. Bij een beleggingshypotheek wordt de hypotheek afgelost door de verkoop van de beleggingsportefeuille.  

  • De voordelen van een tophypotheek zijn lage maandlasten en optimaal profiteren van de hypotheekrenteaftrek.  

Flinke restschuld

De aflossingsvrije hypotheek en de beleggingshypotheek zijn hypotheekproducten met een hoger risico. Wanneer de opbrengst van de woning of de beleggingsportefeuille tegenvallen, kan de hypotheek deels niet terugbetaald worden. U kunt zo met een flinke restschuld blijven zitten.

Dit slechte scenario lijkt nu werkelijkheid te worden door de economische crisis en de crisis op de woningmarkt. Volgens de Vereniging Eigen Huis staan steeds meer tophypotheken ‘onder water’. Dit betekent dat de woningwaarde of de opbrengst van beleggingsportefeuille lager uitvalt dan de hypotheek.

Controleer uw hypotheek

Krijgt u in de toekomst te maken met een restschuld? Controleer uw hypotheek op de volgende punten:
  • De hoogte van de hypotheek.
  • De opbouw van de hypotheek (een aflossingsvrije hypotheek of een beleggingshypotheek).
  • De waarde van de woning of de beleggingsportefeuille.
Wanneer u merkt dat de waarde van de woning of de beleggingsportefeuille lager is dan de hypotheek, onderneem dan actie!

Alsnog aflossen

Door nu actie te ondernemen kunt u betalingsproblemen in de toekomst voorkomen. De Vereniging Eigen Huis adviseert huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek of een beleggingshypotheek alsnog te beginnen met aflossen of te sparen voor de aflossing van de hypotheek. Vraag uw hypotheekadviseur om advies over uw financiële situatie. Recent heeft ook de AFM gepleit voor het aflossen van de aflossingsvrije hypotheek.
 
Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
  • Laagste hypotheekrente garantie
  • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
  • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties: