Oversluiten en rentemiddeling winnen aan populariteit

Wie tijdens de looptijd wil profiteren van de lage hypotheekrente kan kiezen uit oversluiten of rentemiddeling. Beiden zullen in 2016 aan populariteit winnen.

Wie tijdens de looptijd wil profiteren van de lage hypotheekrente kan kiezen uit oversluiten of rentemiddeling. Beiden zullen in 2016 aan populariteit winnen.

Oversluiten vaker interessant

Bij oversluiten sluit u een nieuwe hypotheek met een lagere hypotheekrente, waarmee u de oude hypotheek aflost. In 2016 is oversluiten voor een grotere groep huizenbezitters interessant:

Ook uw hypotheekrente verlagen?Laat vrijblijvend uw mogelijkheden berekenen

 • Op de piek van de woningmarkt (in 2006) hebben veel kopers de hypotheekrente voor 10 jaar vastgezet. Voor hen loopt de rentevaste periode dit jaar af.
 • Door de stijging van de huizenprijs daalt het aantal onderwaterhypotheken. Oversluiten is dus voor een grotere groep huishoudens mogelijk.
 • Op latere leeftijd is oversluiten vaak (extra) interessant.
 • Hypotheekrente blijft voorlopig laag. De besparing bij oversluiten is hierdoor groter en weegt eerder op tegen de kosten.

Rentemiddeling vaker mogelijk

Bij rentemiddeling wordt uw huidige hypotheekrente gemiddeld met de marktrente bij uw huidige bank. In 2016 zullen meer geldverstrekkers rentemiddeling gaan aanbieden.

In 2015 boden slechts 6 van de 27 geldverstrekkers rentemiddeling aan. Middels een goedgekeurde wet door de Staatssecretaris is eind 2015 de laatste fiscale drempel voor geldverstrekkers weggenomen.

Rabobank en ABN AMRO hebben daarop aangekondigd in 2016 rentemiddeling aan hun klanten aan te bieden. Welke geldverstrekkers volgen?

Oversluiten of middelen?

Wat is nu de beste manier om de hypotheekrente te verlagen? Dat is in iedere situatie anders. De kosten bij rentemiddeling zijn vaak lager omdat de hypotheek bij dezelfde bank blijft. Omdat bij oversluiten voor het beste tarief in de markt kan worden gekozen, is de uiteindelijke besparing vaak hoger. Het is aan te raden om beide opties te laten doorrekenen.

Nadelen lager hypotheekrente

Een lagere hypotheekrente levert niet enkel voordelen op. Bij huiseigenaren met een (bank)spaarhypotheek is een lagere rente nadelig omdat dan ook minder vermogen wordt opgebouwd. De spaar- en leenrente zijn bij hen aan elkaar gekoppeld. Daarnaast is rentemiddeling en oversluiten nadelig als de hypotheekrente verder daalt. Het nieuwe tarief staat weer voor lange tijd vast, waardoor opnieuw een aanpassing duurder is.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

0 gedachten over “Oversluiten en rentemiddeling winnen aan populariteit”

 1. goedendag
  wij zitten nog 6,5 jaar vast aan onze hypotheek
  wat zijn de kosten als wij het jullie laten berekenen als we rentebemiddeling doen of oversluiten

  Beantwoorden
 2. Beste mevrouw De Bruyn, de berekening of het interessant is om nu de hypotheekrente te verlagen maken we gratis voor u. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven.nl)

  Beantwoorden
 3. Hallo, over 5 maanden loopt onze rentevaste periode af ,
  nu staat het alleen op beide namen (partner) en wil graag de hypotheek overnemen alleen op mijn naam of andersom.
  hypotheek loopt via argenta en ben benieuwd welke kosten hieraan verbonden zijn ?

  Beantwoorden
  • Beste heer Van Hamersveld, het is lastig om deze vraag te beantwoorden zonder uw situatie te kennen. Voor Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid moeten de hypotheekakte en de eigendomsakte van de woning gewijzigd worden. Daarnaast moet dit passend zijn bij uw financiële situatie. Ik raad u aan uw situatie voor te leggen aan een hypotheekadviseur. Tijdens een eerste gesprek worden de mogelijkheden en kosten besproken. Dit gesprek is in veel gevallen gratis. Via de volgende link kunt u een oriëntatiegesprek aanvragen: https://www.hypotheek-rentetarieven.nl/aanvragen/afspraak-hypotheekadviseur Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden
   • Beste mevrouw Pieterse, bedankt voor uw bericht. De rentevastperiode is 1 van de factoren die de hoogte van de boeterente bepalen. Zie ook https://www.hypotheek-rentetarieven.nl/informatie/begrippen/boeterente Het klopt dat bij een langere rentevastperiode de boeterente hoger is. Bij een aanvraag via onze website berekenen we altijd de boeterente. Dit is vrijblijvend en gratis. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven)

 4. Geachte heer van Oirschot, Het blijkt niet mogelijk te zijn voor ons om digitaal een hypotheekofferte aan te vragen, omdat elke bank een andere formule hanteert (bij dezelfde invoer qua rentepercentage) ten aanzien van het bepalen van het toetsinkomen m.b.t. de maximale hypotheeksom. Bijv. de een neemt lijfrente wel mee, de ander niet. Het is verder ook telkenmale weer gebleken dat hypotheekadviseurs hun eigen formules m.b.t. de hypotheek-VORM ( aflossingsvrij, annuiteit, enz.) niet eens kennen !! Te absurd voor woorden! Ik moet ze telkens corrigeren met mijn eigen berekening met de (n) i formule.
  Zo komen wij nooit verder! Wij willen nu alleen nog maar rechtstreeks en direct zaken doen met betrouwbare Hypotheeknemers. Onze koopakte is getekend, em we hebben nog maar 3 weken om de verkoper te laten weten of de koop wel of niet kan doorgaan.
  Indien u wel in staat zou zijn om ons de betreffende formules voor het toetsinkomen te verstrekken, zouden wij u zeer dankbaar zijn, en kunnen we via eigen berekening daarmee misschien nog op tijd zijn voor de aankoop van onze beoogde nieuwbouwwoning.

  Met vriendelijke groet,
  H. (Hans) Dorst

  Beantwoorden
  • Beste heer Dorst, graag zou ik telefonisch contact met u willen om te kijken of NBG iets in deze voor u kan betekenen. Gezien het feit dat uw financieringsvoorbehoud over 3 weken afloopt is mijn advies dat met spoed te doen. U kunt contact met mij opnemen op tel. nr. 040-2071803. Alvast hartelijk dank. Mvg, Thijs Berndsen

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3081 reviews. 89% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024