Overwaarde benutten op latere leeftijd (5 vragen)

Senioren hebben vaak een flinke overwaarde opgebouwd. Dit kun je bewaren voor de erfenis of zelf benutten. Welke vragen zijn er?

Hoeveel overwaarde heb ik?

Juist senioren hebben vaak een flinke overwaarde opgebouwd. Zij hebben hun woning vaak een tijd geleden gekocht en sindsdien zijn de huizenprijzen enorm gestegen. Bovendien is de hypotheek inmiddels veelal grotendeels afgelost.

Overwaarde is het verschil tussen de verkoopwaarde en de openstaande hypotheeksom. Dit vermogen komt gewoonlijk pas vrij als de woning wordt verkocht. Maar je kunt er ook voor kiezen om je overwaarde eerder te benutten.

Overwaarde zelf benutten of bewaren voor erfenis?

Als je op leeftijd bent is het goed om na te denken wat je met de overwaarde wilt doen. Je hebt dan twee opties:

 • Het geld (deels) uit stenen halen en er iets mee doen.
 • De overwaarde laten staan voor jouw erfenis.

Als je ervoor kiest om de overwaarde te benutten, dan betekent dat overigens niet dat er geen erfenis meer over blijft. De mogelijkheden om overwaarde op te nemen zijn namelijk begrensd. Daarnaast kun je de overwaarde gebruiken om al bij leven schenkingen te doen aan (klein)kinderen. Dit wordt ook wel schenken met de warme hand genoemd.

Waar kan ik mijn overwaarde voor benutten?

In principe kun je elke wens die geld kost mogelijk maken met overwaarde. Je bent dus niet verplicht om de overwaarde in de woning te steken, al kan dat wel een interessante optie zijn.

Hieronder vind je een lijst van veel gekozen bestedingsdoelen:

 • Verbouwen/ verduurzamen
 • De woning levensloopbestendig maken
 • (Pensioen)inkomen aanvullen/ ruimer leven
 • Een grote aankoop doen
 • De (klein)kinderen ondersteunen
 • Een tweede huis of vakantiehuis kopen
 • Zorg inkopen

Ben ik niet te oud om mijn overwaarde te benutten?

Om maar meteen een misverstand uit de wereld te helpen: er is geen maximale leeftijd waarop je nog iets met je hypotheek kunt doen. Sterker nog, diverse geldverstrekkers hebben een speciaal hypotheekproduct voor senioren.

Hoeveel geld je kunt vrijmaken hangt af van factoren zoals je leeftijd, de waarde van je woning en of je nog een (kleine) bestaande hypotheek hebt. Daarnaast wordt ook getoetst of de hogere hypotheek passend is op het inkomen, dan wel de overwaarde.

Meer mogelijk met de seniorenregeling

Vanaf 10 jaar voor de AOW-leeftijd kun je gebruikmaken van de seniorenregeling. Geldverstrekkers leggen dan minder nadruk op het inkomen, maar in plaats daarvan kijkt men naar de overwaarde van de woning en het vermogen om de maandlasten te betalen.

Welke kosten zijn verbonden aan het benutten van mijn overwaarde?

Voor het opnemen van overwaarde ga je een nieuwe hypotheek aan. Daar zitten kosten aan verbonden, onder andere voor hypotheekadvies, taxatie en notaris. Deze afsluitkosten zijn onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar en kunnen vaak worden meegefinancierd in de hypotheek.

Om de maandlasten laag te houden, kun je kiezen voor een aflossingsvrij leningdeel. Je betaalt dan alleen rente. Bij een opeetconstructie wordt de rente toegevoegd aan de hypotheeksom, waardoor er geen extra maandlasten ontstaan.

Laat je overwaarde niet onbenut!

Op latere leeftijd is het tijd om te genieten van het leven. Met het opnemen van je overwaarde kun je jouw inkomen aanvullen, je huis verbeteren of een langgekoesterde droom verwezenlijken. Besteed de overwaarde zoals jij dat wilt.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.2
8.2 uit 2881 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Redelijk duidelijke website

  Veel informatie verkregen via de website om uiteindelijk een beslissing te nemen over een tweede hypotheek.

  11/05/2023 Leo, Roosendaal
 • Duidelijke info

  Wilde duidelijk antwoord en heb ik gekregen

  11/05/2023 Leopold, Hoensbroek
 • Helder, duidelijk en to the point

  Nadat ik mijn wensen op het formulier aangaf en het verzoek had ingediend, werd na ca 5 minuten telefonisch contact met mij opgenomen. Duidelijke vraagstelling en afspraak gemaakt. Afspraken worden keurig nagekomen. Kundige en betrouwbare partij die ik zeker kan aanraden.

  04/05/2023 Herman, Leeuwarden

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2023