Rabobank stelt verwachting huizenprijs 2019 naar beneden bij

Rabobank heeft de verwachting voor de huizenprijs in 2019 naar beneden bijgesteld. De betaalbaarheid en gedaald vertrouwen zorgen voor minder verkopen.

Huizenprijsstijging in 2019 lager verwacht Rabobank

De huizenmarkt breekt momenteel alle records. In het derde kwartaal werden huizen 9,2% duurder. De sterkste prijsstijging (jaar-op-jaar) in 17 jaar. Ook in 2019 kunnen we een stijging van de huizenprijs verwachten. Wel begint de huizenprijsstijging volgend jaar wat af te vlakken. Althans dat verwacht de Rabobank.

In april hield Rabobank nog rekening met een huizenprijsstijging van 7% in 2019. In het laatste Kwartaalbericht Woningmarkt stelt de bank haar verwachting voor de huizenprijs naar beneden bij. Rabobank gaat nu uit van een prijsstijging van 6% volgend jaar.

Benieuwd naar uw voordeel? Bereken uw hypotheekmogelijkheden bij de gestegen huizenprijs >

Vraag naar koophuizen neemt af

De economen van Rabobank noemen de betaalbaarheid en het consumentenvertrouwen, als redenen dat de huizenprijsstijging volgend jaar lager uitvalt.

  • Terwijl de huizenprijs verder stijgt, blijven de leennormen in 2019 grotendeels gelijk. Dit maakt ‘een eigen huis voor meer mensen financieel onbereikbaar’.
  • Uit onderzoek van de TU Delft blijkt dat ‘steeds minder mensen het nog een gunstige tijd om een huis te kopen’.

Deze factoren kunnen volgens de bank in 2019 leiden tot minder vraag naar koopwoningen. Dit leidt weer tot minder biedingen boven de vraagprijs en dus voor een minder sterke huizenprijsstijging.

Huizenmarkt blijft een verkopersmarkt

Ondanks de gedaalde vraag naar koopwoningen, blijft de huizenmarkt een verkopersmarkt. In het kwartaalrapport worden factoren genoemd waardoor ‘substantieel lagere prijsgroei of zelfs een omslag in de prijzen’ voorlopig niet aan de orde zijn.

Wel zorgt de financiële onbereikbaarheid en krapte op de huizenmarkt ervoor dat er in 2019 minder huizen worden verkocht. Rabobank zet in op 210.000 transacties volgend jaar. Daarmee wordt de dalende trend voortgezet. In het recordjaar 2017 werden nog 242.000 huizen verkocht en dit jaar naar verwachting 225.000.

Tips om te profiteren van de stijgende huizenmarkt:

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

0 gedachten over “Rabobank stelt verwachting huizenprijs 2019 naar beneden bij”

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.