Block title
Block content
7 redenen om dit jaar nog naar uw hypotheek te kijken
  Door: roel 5934 keer gelezen
Profiteren van de lage rente en van de oude fiscale regels; dit zijn 7 redenen om dit jaar nog naar uw hypotheek te kijken (of om te wachten tot 2019).

1. De hypotheekrente stijgt licht

De economie is dusdanig hersteld dat de Europese Centrale Bank (ECB) haar stimuleringsmaatregelen kan afbouwen. Daar zijn ze al voorzichtig mee begonnen door het opkoopprogramma te halveren. Aan het einde van het jaar stopt de ECB helemaal met deze stimulus.

Dit zal naar verwachting voor een lichte stijging van hypotheekrente zorgen. Is het interessant om nu de hypotheek over te sluiten? Met ons oversluitrapport weet u het zeker.

2. Hypotheekrenteaftrek weer een stapje omlaag

Als u nog dit jaar een hypotheek afsluit of oversluit kunt u de kosten tegen het oude (hogere) belastingtarief aftrekken. De hypotheekrenteaftrek wordt namelijk stapsgewijs afgebouwd. Zeker bij de boeterente zorgt dit voor een leuk extraatje.

Tijdens de laatste Prinsjesdag heeft het Kabinet aangekondigd de hypotheekrenteaftrek versneld af te bouwen.

In 2018 nog actie ondernemen met uw hypotheek? Maak vrijblijvend een hypotheekvergelijking >

3. Profiteren van de gestegen huizenprijs

De huizenprijs in Nederland breekt dit jaar alle records. Ook in 2019 wordt een prijsstijging verwacht. Met name voor mensen die al een woning bezitten is dit voordelig. Met de opgebouwde overwaarde komt u mogelijk in aanmerking voor een lagere hypotheekrente. Ook biedt overwaarde een mooie uitgangspositie bij aankoop of het verhogen van de hypotheek. Lees hoe u de gestegen huizenprijs in uw voordeel laat werken.

Starters hebben het lastig op de huidige huizenmarkt. Het is dus niet verwonderlijk dat steeds meer ouders helpen met de hypotheek.

4. Uw vermogen verlagen voor 1 januari

Op 1 januari kijkt de Belastingdienst weer naar uw vermogen voor de vermogensrendementsheffing. Het kan dus interessant zijn om uw vermogen voor die tijd te verlagen. Een investering in uw hypotheek door aflossen (of van uw kind met een schenking) is dus mogelijk interessant. Voor de spaarrente hoeft u het niet te laten.

5. Grens voor een NHG-hypotheek omhoog

Vanwege de gestegen huizenprijs gaat ook de grens voor een NHG-hypotheek omhoog. Dit jaar kunt u een woning tot 265.000 euro kopen met Nationale Hypotheek Garantie. In 2019 is de NHG-grens vastgesteld op 290.000 euro. Ook wordt de garantie volgend jaar iets goedkoper. Dit kan reden zijn om nog even te wachten om zo te kunnen oversluiten of aankopen onder NHG.

De garantie is er niet alleen voor starters, NHG helpt ook ouderen en ondernemers bij het krijgen van een hypotheek.

6. De hypotheeknormen opnieuw vastgesteld

Elk jaar wordt opnieuw vastgesteld hoeveel hypotheek u kunt krijgen. Inmiddels is ook de maximale hypotheek voor 2019 bekend. Daar blijkt dat de hypotheeknormen volgend jaar ongeveer gelijk blijven. Echter, omdat voor veel mensen het inkomen omhoog gaat, kan in 2019 meer geleend worden.

Bereken hier uw huidige maximale hypotheek.

7. Uw aflossingsvrije hypotheek controleren

Banken komen dit najaar met een nieuwe campagne ‘aflossingsblij’. Daarmee willen ze huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek aansporen om deze af te lossen. Nu is lang niet elke hypotheek met een aflossingsvrij deel een risico. Er bestaan echter een paar hardnekkige misverstanden over de aflossingsvrije hypotheek, bijvoorbeeld dat je deze oneindig doorloopt.

Controleer vrijblijvend of uw aflossingsvrije hypotheek toekomstbestendig is. Ook kan starten met aflossen financieel voordelig zijn. Dit laatste kunt u hier berekenen.

Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.