Voorwaarden NHG-hypotheek 2013 gewijzigd

De voorwaarden en normen voor een NHG-hypotheek wijzigen in 2013. De mogelijkheden voor nieuwe hypotheken, maar ook voor huizenbezitters die hun hypotheek willen oversluiten of verhogen worden beperkt.

Update: NHG-hypotheek in 2015

Mogelijkheden NHG 2013 beperkt

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft de normen en voorwaarden voor een NHG-hypotheek in 2013 beperkt. 

Belangrijkste wijzigingen:

  • Vanaf 1 januari een hypotheek met NHG afsluiten, deze verplicht aflossen.
  • Ook zijn de hypotheeknormen naar beneden bijgesteld.

Aflossen verplicht voor NHG-hypotheek

Alle nieuwe hypotheken met NHG mogen vanaf 1 januari 2013 alleen nog maar annuïtair of lineair gesloten worden. Voor starters geldt dat zowel hypotheekrenteaftrek als een NHG-hypotheek alleen mogelijk zijn wanneer hun hypotheek in 30 jaar annuïtair of lineair wordt afgelost. Conclusie: nieuwe spaar-, leven-, beleggings-, en aflossingsvrije hypotheken zijn vanaf 1 januari 2013 niet meer mogelijk onder de Nationale Hypotheek Garantie.
 
Korte tijd wilde men dat ook bestaande hypotheken onder deze maatregel zouden vallen. Dit zou een ramp zijn voor de vele huizenbezitters die hun hypotheek willen oversluiten. Gelukkig heeft Minister Blok deze maatregel teruggedraaid. Een NHG-hypotheek oversluiten met behoud fiscale voordelen blijft mogelijk.

Kosten NHG stijgen

De kosten voor een NHG-hypotheek stijgen in 2013. Voor de Nationale Hypotheek Garantie betaalt u een eenmalig bedrag aan borgtochtprovisie over het hypotheekbedrag. Deze borgtochtprovisie stijgt in 2013 van 0,7% naar 0,85%.

Minder lenen met NHG-hypotheek

De hypotheeknormen voor een NHG worden naar beneden bijgesteld. De financieringspercentages liggen in 2013 gemiddeld 2,5% lager dan dit jaar. De financieringslast is het deel van het inkomen dat maximaal aan de hypotheek besteed mag worden.

Iemand met een bruto jaarinkomen van € 45.000,- (anderhalf keer modaal) kan bijvoorbeeld € 13.000,- minder hypotheek krijgen. Dit bedrag moet echter nog wel gecompenceerd worden met een eventuele loonstijging (gemiddeld 2,25% in 2013) en de daling van de huizenprijs. Bekijk het financieringspercentage voor uw inkomen.

Overige wijzigingen NHG

  • De maximale hypotheek mag niet meer  dan 105% van de marktwaarde bedragen (106% indien er sprake is van energiebesparende maatregelen).
  • Kosten kwaliteitsverbetering mogen tot maximaal de marktwaarde na verbouwing worden meegefinancierd.

Veilig lenen én rentekorting

Met een NHG-hypotheek kunt u veilig lenen en daarbij krijgt u een aantrekkelijke rentekorting. De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is daarom populair onder huizenbezitters en huizenkopers. Ook wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van de garantie bij betalingsproblemen of een restschuld.

Lees ook:

 

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.