Block title
Block content
Voorwaarden NHG hypotheek 2017
  Door: roel 11023 keer gelezen
De voorwaarden voor een NHG-hypotheek zijn bekend. Lees meer over de NHG-grens, kosten en de maximale hypotheek onder Nationale Hypotheek Garantie.

Update: de voorwaarden voor de NHG-hypotheek in 2018 zijn bekend.

Extra zekerheid en rentekorting

In 2016 werd driekwart van de hypotheken, die in aanmerking komen voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG), ook afgesloten onder NHG.

Huizenbezitters kiezen daarmee voor extra zekerheid bij een restschuld en betalingsproblemen. Ook komt u met een NHG-hypotheek bij diverse geldverstrekkers in aanmerking voor een rentekorting.

In het rente-overzicht onderscheiden we daarom de actuele hypotheekrente met en zonder NHG.

Grens NHG-hypotheek

Een NHG-hypotheek is gebonden aan voorwaarden en daarnaast betaalt u een eenmalig bedrag bij afsluiten. Deze voorwaarden en kosten voor de garantie worden voor november bekend gemaakt. Dit weten we al.

De grens voor een NHG hypotheek verhoogd naar € 245.000,- (in 2016 was dit € 231.132,-). De NHG-grens volgt daarmee de gemiddelde woningwaarde. Ook in 2017 stijgt naar verwachting de huizenprijs. Eerder dit jaar werd al een voorgenomen verlaging van de NHG-grens geschrapt.

Kosten Nationale Hypotheek Garantie

Voor de Nationale Hypotheekgarantie betaalt u eenmalig een premie. In 2017 is dit, net als voorgaande jaren, 1% van de lening. Deze borgtochtprovisie is eenmalig aftrekbaar in het jaar dat de hypotheek wordt gesloten.

Maximale hypotheek onder NHG

Het waarborgfonds eigen wonen volgt, net als andere jaren, de ‘reguliere’ maximale hypotheek in 2017. De belangrijkste wijzigingen voor volgend jaar zijn:

  • De hypotheek mag in 2017 niet hoger zijn dan 101% van de woningwaarde.
  • Tweeverdieners mogen 60% van het tweede inkomen gebruiken voor de hypotheek.
  • Over het algemeen zijn de hypotheeknormen volgend jaar iets ruimer.
  • Wie gebruik maakt van de lage hypotheekrente van dit moment kan minder lenen.

Bereken hier uw maximale hypohteek onder de huidige normen.

NHG-hypotheek niet altijd het goedkoopst

Een hypotheek met NHG is interessant huizenbezitters die maximaal lenen, zoals starters. Is er sprake van overwaarde, dan is een NHG-hypotheek vaak minder aantrekkelijk. Bij een lage hypotheeksom in verhouding tot de woningwaarde valt u in een lagere risico klasse. De hypotheekrente daarbij is tegenwoordig lager dan de rente met NHG.

NHG blijft populair

Ondanks dat een NHG-hypohtheek niet meer standaard de goedkoopste is, blijft de garantie populair. In 2016 werd voor 74% van de woning, die binnen de normen vallen, een hypotheek met NHG afgesloten. In 2017 blijft het waarborgfonds innoveren. Om beter aan te sluiten van bij de huidige generatie huizenkopers, worden de eerste stappen gezet richting hypotheken voor mensen zonder vast contract, bijvoorbeeld ZZP-ers en Flexwerkers.Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
  • Laagste hypotheekrente garantie
  • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
  • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.