Block title
Block content
Waar krijgt u de hoogste hypotheek
  Door: valerie 74461 keer gelezen
Wie maximaal wil lenen, wil graag weten waar u de hoogste hypotheek kunt krijgen. Vergelijk welke bank de hoogste hypotheek geeft.

Online de hypotheek berekenen

Hoeveel hypotheek u kunt krijgen, kunt u tegenwoordig eenvoudig online berekenen. Op basis van het inkomen en eventueel dat van uw partner, kunt u een goede indicatie krijgen van wat u maximaal kunt lenen. Dit maakt het ook eenvoudig om banken te vergelijken. Waar kunt u de hoogste hypotheek krijgen?

Waar krijgt u de hoogste hypotheek?

We vroegen ons af bij welke bank we de hoogste hypotheek kunnen krijgen volgens de eigen online berekening. We onderzochten dit met de volgende gegevens:

  • Bruto jaarinkomen: € 30.000,-
  • Bruto jaarinkomen partner: € 25.000,-
  • Eigen geld: € 20.000,-
  • Verplichtingen (lening, studieschuld of alimentatie): geen

We kozen de 5 grootste hypotheekverstrekkers uit en berekenden de maximale hypotheek op hun website. De uitkomsten vergelijken we met onze onafhankelijke maximale hypotheekberekening.

Nr. Berekening Maximale Hypotheek Link
1 Hypotheek-Rentetarieven € 265.239,- Berekening
2 ING € 262.422,- Berekening
3 ABN AMRO € 259.847,-
4 Regiobank € 259.847,- Berekening
5 SNS Bank € 257.667,- Berekening
6 Rabobank € 254.090,-

Een opvallend resultaat: tussen de hoogste hypotheek en de laagste zit een verschil van € 17.836,-.

Bereken uw maximale hypotheek Onafhankelijk en volgens de leennormen in 2019 én 2020

Verschillen hoogste hypotheek verklaard

Elke bank moet zich aan dezelfde hypotheeknormen houden. Ook gebruiken alle banken onderstaande basisberekening. Toch is de hoogste maximale hypotheek bij elke bank anders. Hoe kan dit?

Om dit verschil te verklaren kijken we naar de woonquotes. Dit percentage van het inkomen dat voor de hypotheek gebruikt mag worden, wordt elk jaar opnieuw door het NIBUD vastgesteld. De woonquotes zijn weer afhankelijk van de hypotheekrente en het inkomen.

Met de woonquote-tabel bij de hand zien we dat bij een hogere hypotheekrente iets meer geleend mag worden, maar op een gegeven moment daalt de maximale hypotheek weer. Dit optimum gebruiken we voor onze berekening van de hoogste hypotheek.

Hypotheekberekening

Bron: Wikipedia

Hoogste hypotheek bij 10 jaar vast

Wat ook opvalt is dat alle banken die we hebben onderzocht de hypotheek berekend werd bij 10 jaar rentevast. Dit is niet voor niets. In de financieringsnorm is bepaald dat vanaf die rentevastperiode mag worden gerekend met de werkelijke rente. Deze is op dit moment lager dan de toetsrente die bij een kortere rentevastperiode moet worden gebruikt. Zet de hypotheekrente 10 jaar of langer vast, voor de hoogste hypotheek.

Woningwaarde ook bepalend voor hoogte hypotheek

Zo vindt u dus de hoogste hypotheek. Dit betekent echter niet dat u ook daadwerkelijk dit bedrag kunt lenen. De hoogste van de hypotheek is namelijk ook afhankelijk van de woningwaarde. In 2020 mag u namelijk niet meer lenen dan de woning waard is. Enkel voor energiebesparende maatregelen wordt een uitzondering gemaakt en mag u tot 106% van de woningwaarde lenen.

Conclusie

Wat kunnen we uit dit onderzoek concluderen? Laten we voorop stellen dat de meeste websites vermelden dat de berekening slechts een indicatie is van het werkelijk te lenen bedrag. Daarbij bepaalt de hypotheekrente, naast het inkomen, mede hoeveel u uiteindelijk kunt lenen. Uit dit onderzoek komt naar voren dat dit nogal wat kan schelen.

Nu de huizenprijs stijgt en de hypotheeknormen strenger zijn geworden, kan een hogere leensom het verschil maken. Met een onafhankelijk hypotheekberekening krijgt u gegarandeerd het hoogste hypotheekbedrag.Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
  • Laagste hypotheekrente garantie
  • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
  • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking