Waar krijg je de hoogste hypotheek?

Wie maximaal wil lenen, wil graag weten waar je de hoogste hypotheek kunt krijgen. Vergelijk welke bank de hoogste hypotheek geeft.

Online de hypotheek berekenen

Hoeveel hypotheek je kan krijgen, kan je tegenwoordig eenvoudig online berekenen. Op basis van het inkomen en eventueel dat van jouw partner, kan je een goede indicatie krijgen van wat je maximaal kunt lenen. Dit maakt het ook eenvoudig om banken te vergelijken. Waar kan ik de hoogste hypotheek krijgen?

Waar krijg je de hoogste hypotheek?

We vroegen ons af bij welke bank we de hoogste hypotheek kunnen krijgen volgens de eigen online berekening. We onderzochten dit met de volgende gegevens:

 • Bruto jaarinkomen: € 30.000,-
 • Bruto jaarinkomen partner: € 25.000,-
 • Verplichtingen (lening, studieschuld of alimentatie): geen

We kozen de 5 grootste hypotheekverstrekkers uit en berekenden de maximale hypotheek op hun website. De uitkomsten vergelijken we met onze onafhankelijke maximale hypotheekberekening.

Nr.BerekeningMaximale HypotheekLink
1Hypotheek-Rentetarieven€ 239.718,-Berekening
2ABN AMRO€ 235.436,-Berekening
3Regiobank€ 234.351,-Berekening
4Rabobank€ 234.351,-Berekening
5SNS€ 230.964,- Berekening
6ING€ 230.686,-Berekening
Veeg naar rechts voor meer

Een opvallend resultaat: tussen de hoogste hypotheek en de laagste zit een verschil van € 9.032,-.

Verschillen hoogste hypotheek verklaard

Elke bank moet zich aan dezelfde hypotheeknormen houden. Ook gebruiken alle banken onderstaande basisberekening. Toch is de hoogste maximale hypotheek bij elke bank anders. Hoe kan dit?

Om dit verschil te verklaren kijken we naar de woonquotes. Dit percentage van het inkomen dat voor de hypotheek gebruikt mag worden, wordt elk jaar opnieuw door het NIBUD vastgesteld. De woonquotes zijn weer afhankelijk van de hypotheekrente en het inkomen.

Met de woonquote-tabel bij de hand zien we dat bij een hogere hypotheekrente iets meer geleend mag worden, maar op een gegeven moment daalt de maximale hypotheek weer. Dit optimum gebruiken we voor onze berekening van de hoogste hypotheek.

Hypotheekberekening

Bron: Wikipedia

Hoogste hypotheek bij 10 jaar vast

Wat ook opvalt is dat alle banken die we hebben onderzocht de hypotheek berekend werd bij 10 jaar rentevast. Dit is niet voor niets. In de financieringsnorm is bepaald dat vanaf die rentevaste periode mag worden gerekend met de werkelijke rente. Deze is op dit moment lager dan de toetsrente die bij een kortere rentevaste periode moet worden gebruikt. Zet de hypotheekrente 10 jaar of langer vast, voor de hoogste hypotheek.

Woningwaarde ook bepalend voor hoogte hypotheek

Zo vind je dus de hoogste hypotheek. Dit betekent echter niet dat je ook daadwerkelijk dit bedrag kunt lenen. De hoogste van de hypotheek is namelijk ook afhankelijk van de woningwaarde. Je mag namelijk niet meer lenen dan de woning waard is. Enkel voor energiebesparende maatregelen wordt een uitzondering gemaakt en mag je tot 106% van de woningwaarde lenen.

Zie ook deze 5 slimmigheden om meer hypotheek te krijgen.

Conclusie

Wat kunnen we uit dit onderzoek concluderen? Laten we voorop stellen dat de meeste websites vermelden dat de berekening slechts een indicatie is van het werkelijk te lenen bedrag. Daarbij bepaalt de hypotheekrente, naast het inkomen, mede hoeveel je uiteindelijk kunt lenen. Uit dit onderzoek komt naar voren dat dit nogal wat kan schelen.

Nu de huizenprijs stijgt en de hypotheeknormen strenger zijn geworden, kan een hogere leensom het verschil maken. Met een onafhankelijk hypotheekberekening krijg je gegarandeerd het hoogste hypotheekbedrag.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3114 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Snel adequate info

  Om snel een beeld te krijgen van de rente-percentages van diverse aanbieders, is de website bijzonder geschikt

  22/05/2024 Piet, Wijckel
 • Goed geholpen

  Was goed en duidelijk uit geleg

  02/06/2024 Theo Raike, Alkmaar
 • Advies TOP

  In overleg met uw medewerker ben ik tot de juiste beslissing gekomen, ik waardeer dit zeer. Het contact heb ik als héél positief ervaren.

  11/06/2024 Cor Varkevisser, Katwijk

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024