Block title
Block content
Woningmarkt in 2016
  Door: roel 6533 keer gelezen
Hoe staat de woningmarkt ervoor en wat zijn de verwachtingen voor 2016. We geven een korte prognose voor de huizenmarkt.

Herstel in 2015

De gemiddelde huizenprijs stijgt sinds mei 2014. Ook in 2015 heeft de woningmarkt een stabiele groei laten zien. Er werden meer woningen verkocht dan het jaar ervoor en ook steeg voor veel woningen de prijs.

Het laatste kwartaal van 2015 werd nog eens een record-aantal woningen verkocht en in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar steeg de huizenprijs 5%. De gemiddelde stijging van de huizenprijs bedroeg vorig jaar 2,8% ten opzichte van 2014.

Hoeveel kunt u lenen? Bereken uw maximale hypotheek.

Gunstige omstandigheden

De belangrijke oorzaken voor het herstel van de woningmarkt zijn:

 • De lage hypotheekrente waardoor een woning kopen aantrekkelijk is
 • Economisch herstel met daaraan gekoppeld meer koopkracht en werkgelegenheid (meer zekerheid)
 • Het vertrouwen in de woningmarkt is groter.

Tip: bekijk onze top 10 van huizensites.

Bereken uw maximale hypotheekU ziet direct hoeveel u kunt lenen

Verwachting woningmarkt

Bovenstaande marktomstandigheden blijven in 2016 gelijk. We verwachten dan ook dat het herstel van de woningmarkt doorzet. Het aantal woningverkopen blijft in 2016 op het huidige hoge niveau. Daarnaast zal de huizenprijs iets harder stijgen. Door de aanhoudende hoge vraag, neemt het aantal te koop staande woningen af. Dit werkt prijsopdrijvend.

Rabobank heeft haar verwachting voor de woningmarkt in 2016 bijgesteld.

Boven water

De prijsstijging zorgt ervoor dat meer woningen boven water komen. De afgelopen jaren was bij ruim een miljoen huishoudens de hypotheek hoger dan de woningwaarden. Met het stijgen van de huizenprijs worden ook de hypotheekmogelijkheden groter.

Regionale verschillen

Hoewel de woningmarkt in het hele land aantrekt, profiteert niet elk huishouden in even grote mate. Met name de verschillen tussen de zogenaamde krimp- en groeigebieden zijn groot.

 • In gebieden die minder in trek zijn, blijft de stijging van de huizenprijs achter bij het landelijke gemiddelde. Het duurt voor huizenbezitters in deze regio langer voordat de woning boven water komt.
 • Voor populaire gebeiden geldt juist dat de woningmarkt mogelijk oververhit raakt. Huizenbezitters nemen daar soms een te groot risico om toch een woning te kopen.

Benieuwd naar uw mogelijkheden in 2016? Laat een persoonlijke hypotheek-berekening maken.

Dossier: hypotheek in 2016Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
 • Laagste hypotheekrente garantie
 • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
 • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Reacties

Reactie toevoegen

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Waarop baseert u die 5% landelijke prijsstijging? Volgens CBS is het slechts 2,8% "In 2015 waren bestaande koopwoningen gemiddeld 2,8 procent duurder dan in 2014." bron: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bouwen-wonen/publicaties/artikelen/a...

Beste Annelies, bedankt voor uw bericht. De 5% bedroeg inderdaad niet de prijsstijging over 2015, maar de prijsstijging in het laatste kwartaal tegenover hetzelfde kwartaal een jaar eerder (bron NVM). Ik heb dit aangepast. Ook heb ik het door u genoemde cijfer van het CBS toegevoegd. Ook dit zegt veel over de woningmarkt in 2016. Met vriendelijk groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven)

Mijnheer , ik ben sinds 1 jaar Z.Z.P , heb veel werk , met goed vooruitzichten , kan ik aanspraak maken op een Hypotheek ?

Best heer Kortland, in het volgende hypotheekbericht leest u meer over de hypotheekmogelijkheden in 2016: https://www.hypotheek-rentetarieven.nl/nieuws/maximale-hypotheek-in-2016 Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven)