Hypotheek bestaande bouw

Wat is hypotheek bestaande bouw?

Op de hypotheekmarkt wordt een onderscheid gemaakt tussen hypotheek bestaande bouw en hypotheek nieuwbouw.

Een hypotheek bestaande bouw is een hypotheek voor een woning die al gebouwd is. Dit brengt een aantal specifieke kenmerken met zich mee:

Kosten vrij op naam

De kosten van een aankoop van een bestaande woning bestaan uit:

Hypotheek

Je kunt hier een Hypotheekofferte aanvragen voor een bestaande woning. Wens je de rentetarieven te bekijken voor een hypotheek voor een bestaande woning? Op ons overzicht van hypotheek rentetarieven vind je deze terug.

Algemene fiscale aspecten

De kosten en/of hypotheekrente zijn aftrekbaar van de belasting vanaf het moment de lening is aangegaan, voor de financiering van een bestaande woning.

Deze woning dient tot hoofdverblijf van de hypotheekaanvrager. De hypotheekrenteaftrek geldt gedurende maximaal 30 jaar. Bij verhogingen van de hypotheek geldt opnieuw een aftrekperiode van 30 jaar, als de verhoging gebruikt is voor het verbeteren van de woning of het onderhoud ervan.

Oplevering van de woning

Je kunt het beste het huis dat je wenst te kopen, laten keuren. Een dergelijke aankoopkeuring is een visuele inspectie, die je een beeld geeft van de bouwkundige staat van de woning. Er worden geen afwerkingen of onderdelen verwijderd om de achterliggende constructie te bekijken.

Soms wordt er advies voor aanvullend onderzoek gegeven, bijvoorbeeld waar geen oordeel mogelijk is, of een sterk vermoeden is van verborgen gebreken. Je krijgt bij een aankoopkeuring een kostenraming van direct noodzakelijke kosten, de kosten op termijn (0-5j) en de verbeterkosten. Zo weet je direct waar je aan toe bent.

Je kunt bij hypotheek-rentetarieven.nl een offerte aanvragen over een hypotheek bestaande bouw. Als intermediair kunnen wij jou het hypotheek product aanbieden die voor jou het meest geschikt is.

Gerelateerde begrippen:
Hypotheek nieuwbouw
Vrij op naam
Belastingaftrek
Aankoopsom
Overdrachtsbelasting
Transportakte
Nationale Hypotheek Garantie – NHG
Afsluitprovisie
Taxatie hypotheek

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.