Aantal hypotheken via grootbank groeit weer

Het marktaandeel van grootbanken groeit weer. Ze zijn in trek bij huizenbezitters die willen oversluiten of verhuizen. De nieuwe toetreders blijven het goed doen.

Beperkt mee in prijzenslag

Vorig jaar werd voor het eerst minder dan de helft van de hypotheken via een grootbank gesloten. Het marktaandeel van Rabobank, ABN AMRO en ING daalde zelfs naar 46%. Enerzijds groeide de concurrentie, met name van nieuwe toetreders. Anderzijds kregen de banken te maken met strengere kapitaaleisen. Banken konden hierdoor beperkt mee in de prijzenslag voor een lage hypotheekrente.

Marktaandeel grootbanken groeit

Begin 2016 groeit het marktaandeel van de grootbanken weer. Dit blijkt uit de laatste marktanalyse van IG&H. De traditionele top 3 heeft het eerste kwartaal van 2016 weer 50% van de hypotheekmarkt in handen. Het tweede kwartaal steeg dit marktaandeel naar 51,5%. De groei komt met name van Rabobank en ABN AMRO. De andere grootbank ING blijft achter en noteerde in het tweede kwartaal zelfs een krimp van het marktaandeel. De bank slaat echter terug met een actierente onder 1% en de laagste hypotheekrente 10 jaar vast.

Meer oversluiters en doorstromers

In het eerste kwartaal van 2016 zijn opnieuw meer hypotheken gesloten. Deze groei komt met name van huizenbezitters die opnieuw hun hypotheekrente vastleggen (oversluiten) of gaan verhuizen. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015 zijn er 50% meer oversluiters en 39% meer doorstromers in de markt. Dit heeft een aantal oorzaken:

Grootbanken aantrekkelijk voor oversluiten en doorstromen

Met name de grootbanken weten deze groeiende groep oversluiters en doorstromers aan zich te binden. De dossiers van deze huizenbezitters zijn vaak wat complexer door een bestaande hypotheek. Traditionele geldverstrekkers zijn beter in staat maatwerk te leveren en bieden de mogelijkheid om oude hypotheekproducten mee te nemen. Daarnaast bieden ABN AMRO en Rabobank sinds deze zomer rentemiddeling aan.

Top 10 geldverstrekkers Nederland (Q2)

 1. Rabobank
 2. ABN AMRO
 3. ING
 4. AEGON
 5. Nationale Nederlanden
 6. Florius
 7. Munt Hypotheken
 8. Achmea Hypotheekbank
 9. SNS
 10. Argenta

Marktaandeel nieuwe toetreders stabiel

De rol van nieuwe toetreders is nog niet uitgespeeld. Het marktaandeel van de zogenaamde regiepartijen blijft stabiel, rond 20%. De verwachting is dat de concurrentie van deze partijen de komende jaren groeit. Zij hoeven zich niet aan de kapitaaleisen te houden en pakken met met een lage hypotheekrente snel marktaandeel. De snelle opkomst van Munt Hypotheken en Hypotrust is hier een goed voorbeeld van.

Een regiepartij biedt institutionele beleggers de mogelijkheid om te investeren in de Nederlandse hypotheekmarkt.

Aantrekkelijke doelgroep

Voor de nieuwe toetreders zijn starters een aantrekkelijke doelgroep. Bij de aankoop van een eerste woning zijn starters verplicht hun hypotheek (minimaal annuitair) af te lossen. Ook passen de eenvoudige hypotheekvoorwaarden van deze nieuwe aanbieders bij de minder complexe situatie van de starter. Voor deze institutionele beleggers betekent dit een goed rendement bij een laag risico.

Meer starters op de hypotheekmarkt

Het aantal starters op de hypotheekmarkt groeit, maar minder hard. Het eerste kwartaal van 2016 kochten 8% meer Nederlanders een eerste woning, dan dezelfde periode vorig jaar. Een teken dat het goed gaat met de woningmarkt. Starters kregen in 2016 opnieuw te maken met strengere hypotheeknormen (meer eigen geld). Ook daalde het woningaanbod met name in de steden (populair bij starters).

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

0 gedachten over “Aantal hypotheken via grootbank groeit weer”

 1. is het mogelijk als je 62 jaar ben een hypotheek af te sluiten .
  ik heb een iva plus een aanvulling ,samen 44000 per jaar
  als ik 67 jaar ben dan word het inkomen 34000 per jaar

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.