Aflossingsvrije hypotheek afsluiten: de mogelijkheden in 2021

Aflossingsvrije hypotheek wint in populariteit, ook bij het kopen van een huis. Hier moet u op letten als u in 2021 een (deels) aflossingsvrije hypotheek sluit.

In het eerste kwartaal van dit jaar is het aandeel aflossingsvrije hypotheken opgelopen naar 38%, blijkt uit recente cijfers van HDN.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Met een aflossingsvrije hypotheek betaalt u maandelijks alleen hypotheekrente, geen aflossing. Deze hypotheekvorm is populair door de lage maandlasten.

Wie in 2021 een (deels) aflossingsvrij hypotheek sluit, bijvoorbeeld bij aankoop of oversluiten, krijgt met een aantal regels te maken. Ook moet u nu al nadenken over aflossing of herfinanciering aan het einde van de looptijd.

Overgangsrecht en de aflossingsvrije hypotheek

Sinds 1 januari 2013 is de wetgeving rondom hypotheken aangepast. U bent verplicht om de hypotheek annuïtair of lineair binnen 30 jaar af te lossen, als u gebruik wilt maken van hypotheekrenteaftrek.

Had u op 31 december 2012 een aflossingsvrije hypotheek, dan geldt voor u het overgangsrecht. U kunt de aflossingsvrije hypotheek meenemen naar een nieuwe woning met behoud van de hypotheekrenteaftrek. Dit geldt ook als u de hypotheek aflossingsvrij gaat oversluiten naar een andere geldverstrekker.

Sluit u een hogere hypotheek dan u op 31 december 2012 had, dan valt dat extra hypotheekdeel niet onder het overgangsrecht.

Iedereen kan een aflossingsvrije hypotheek sluiten

Ook als u niet onder het overgangsrecht valt, mag u in 2021 een aflossingsvrije hypotheek afsluiten. U heeft dan geen recht op hypotheekrenteaftrek. Dit kan bijvoorbeeld interessant zijn als u na de pensioenleeftijd de maandlasten wilt verlagen.

Ook zagen we het afgelopen jaar een kleine opleving van jonge kopers die de lage maandlast van aflossingsvrij verkiezen boven de renteaftrek.

Aflossingsvrije deel hypotheek beperkt in 2021

Het deel van de hypotheek dat aflossingsvrij mag zijn is beperkt in 2021. Bij veel banken en onder NHG mag voor maximaal 50% van de woningwaarde een aflossingsvrije hypotheek worden afgesloten. Een aantal geldverstrekkers gaat hier ruimer mee om.

Ondanks de 50%-regel blijft een groot deel aflossingsvrij en zelfs een volledig aflossingsvrije hypotheek mogelijk. Geldverstrekkers gaan namelijk uit van de woningwaarde om dit te bepalen. Door de huizenprijsstijging van de afgelopen jaren, kan dus een groter bedrag aflossingsvrij geleend worden.

Aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd

Bij een aflossingsvrije hypotheek zorgt u zelf voor het bedrag om uw hypotheek op de einddatum (vaak na 30 jaar) af te lossen. Dit kan door te sparen, beleggen of door uw huis te verkopen.

Wie aan het einde van de looptijd niet het volledige bedrag bij elkaar heeft en in de woning wil blijven wonen, moet een nieuwe financiering afsluiten. Dit brengt risico’s met zich mee.

 • Mogelijk kunt u niet de volledige hypotheeksom opnieuw financieren, bijvoorbeeld door strengere hypotheeknormen.
 • De maandlasten van de nieuwe hypotheek kunnen stijgen, bijvoorbeeld omdat aflossen verplicht wordt.

Recente schatting van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is dat 78.000 huishoudens in de problemen kunnen komen aan het einde van de looptijd. Voorkom dat u voor verrassingen komt te staan, bijvoorbeeld omdat u meer eigen geld moet investeren of omdat uw maandlasten stijgen. Controleer nu al of uw aflossingsvrije hypotheek toekomstbestendig is.

Voor het grootste deel van de 3 miljoen huishoudens met een (deels) aflossingsvrije hypotheek is het een passend product. Bereken hier uw mogelijkheden voor een nieuwe aflossingsvrije hypotheek.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Overwaarde opnemen?

Ontdek uw mogelijkheden met overwaarde.

Uw eerste woning kopen

Ontvang de beste hypotheek voor starters.

Aflossingsvrije hypotheek

Bereken uw aflossingsvrije hypotheek.

5 gedachten over “Aflossingsvrije hypotheek afsluiten: de mogelijkheden in 2021”

 1. Is het slim de aflossingsvrije hypotheek om te zetten in een andere vorm en de aandelen te verzilveren nu de aandelenkoersen heel hoog staan? En zo ja, in welke vorm?

  Beantwoorden
  • Beste heer Maas, dit afhankelijk van uw situatie en wensen. Met een aanvraag via onze website onderzoeken we voor u de mogelijkheden en voordelen van een andere aflosvorm. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek Rentetarieven)

   Beantwoorden
  • Beste Wilkes,
   Dat is inderdaad een optie en zal in uw specifieke situatie beoordeeld moeten worden, u kunt hier vrijblijvend uw mogelijkheden in kaart laten brengen.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.1
8.1 uit 2245 reviews. 89% beveelt ons aan!
 • Goed overzicht van alle hypotheek verstrekkers

  Een hele overzichtelijke site met de rentepercentages van alle, in Nederland beschikbare, hypotheek verstrekkers

  06/09/2021 Joop, Grave
 • Zeer goed

  Zeer goede en eerlijke informatie en je kunt hun altijd benaderen er wordt altijd op gereageerd met een duidelijk antwoord en advies, ik ben in ieder geval zeer tevreden kan niet beter

  01/09/2021 Piet, Gronsveld
 • Zeer duidelijke informatie

  Eindelijk eens informatie waar je wat aan hebt. Geen verborgen regeltjes van als……. maar precies zoals het hoort te zijn.

   

  24/08/2021 D.J. Biesheuvel, Aalsmeer

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld u gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+128.000 abonnees | Actuele rente 2021 + prognose.
Wekelijks rente-overzicht met de beste hypotheektips.