Een hypotheek in 2018 | trends en ontwikkelingen

Hoe ontwikkelen de hypotheekrente en de huizenmarkt? En kunnen we volgend jaar nieuwe innovaties verwachten? Dit zijn de hypotheek-trends voor 2018.

Een hypotheek afsluiten in 2018

Wie in 2018 een hypotheek afsluit, krijgt te maken met nieuwe hypotheeknormen. Daarnaast zien we de volgende trends en ontwikkelingen voor de hypotheek:

In 2018 een hypotheek sluiten of oversluiten? Bereken hier uw mogelijkheden >>>

Wat doet de hypotheekrente?

De hypotheekrente is laag en zal naar verwachting ook volgend jaar laag blijven. De Europese Centrale Bank (ECB) start volgend jaar met het afbouwen van het opkoopprogramma. Mogelijk loopt de hypotheekrente hierdoor iets op, met name de lange rentevaste periode zoals 10 jaar vast en 20 jaar vast.

Daarnaast krijgen banken te maken met strengere kapitaaleisen. Dit zullen ze de komende jaren deels doorberekenen aan de klant. Dit biedt kansen voor pensioenfondsen en verzekeraars om zich te profileren op de hypotheekmarkt. Mogelijk kunnen we hierdoor nieuwe hypotheekaanbieders verwachten.

Krapte op de huizenmarkt

Met een blijvend lage hypotheekrente en vertrouwen in de economie, zijn ook volgend jaar de belangrijkste ingrediënten voor een stijgende huizenmarkt aanwezig. Het aanbod van geschikte huizen is echter lager dan de vraag. Deze oververhitting van de huizenmarkt treft met name starters en middeninkomens die de duurder geworden woningen moeilijk kunnen financieren. Lees onze tips voor kopen op een verhitte woningmarkt.

Aandacht voor de aflossingsvrije hypotheek

Dit jaar was er veel aandacht voor de aflossingsvrije hypotheek en deze berichten zorgden voor veel reacties van lezers. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) willen extra aflossen stimuleren. Huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek willen deze juist behouden of zien belemmeringen voor aflossen.

Ook in 2018 zal de aandacht voor de aflossingsvrije hypotheek blijven. De beleidsmakers hebben banken gevraagd om de de ‘meest risicovolle klanten’ in kaart te brengen en met een pro-actieve aanpak te komen. Zo wordt de druk bij klanten om te gaan aflossen opgevoerd.

Online hypotheekadvies

Een hypotheekadviseur bij u thuis of een bezoek aan een hypotheekkantoor zal in 2018 vaker plaatsmaken voor ‘online’ advies. Veel hypotheekadviseurs geven inmiddels advies via telefoon en/ of webcam. Een hypotheek volledig online afsluiten is de logische volgende stap.

De online hypotheek zal in 2018 nog geen gemeengoed worden. Initiatieven waarbij u online en op basis van execution only (zonder advies) een hypotheek kan afsluiten, komen nog altijd niet van de grond. Deze online partijen hebben vaak een beperkt aanbod en het traject is te ingewikkeld voor veel klanten. Bij een afwijkende casus (ZZP of tijdelijk 2 woningen) is een standaard online advies onvoldoende.

We geloven eerder in een hybride hypotheekadvies waarbij de klant bepaalt wat hij of zij zelf kan en wil doen.

Meer maatwerk voor de hypotheek

Vorig jaar spraken we de wens uit dat ‘maatwerk’ de hypotheek-trend voor 2017 zou worden. Dit is maar deels uitgekomen. Een hypotheek zonder vast contract is inmiddels vaker mogelijk. Daarmee sluiten de geldverstrekkers aan bij de toenemende groep ZZP-ers, uitzendkrachten en flexwerkers die een woning willen kopen.

Toch zijn er nog altijd knelpunten in de hypotheekverstrekking die moeten worden opgelost. In 2018 komen ruimere hypotheeknormen voor ouderen. Zij kunnen meer lenen voor aankoop of oversluiten en er komen meer mogelijkheden om de overwaarde te verzilveren.

Ook komen volgend jaar meer mensen in aanmerking voor een NHG-hypotheek. De garantie is mogelijk bij restschuldfinanciering, oversluiten van een bestaande hypotheek en energiebesparende maatregelen. De NHG-grens gaat volgend jaar omhoog naar 265.000 euro.

Meer trends en ontwikkelingen:

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.