Geen overgangstermijn voor nieuwe hypotheeknormen

Wie wil profiteren van de oude hypotheeknormen moet niet te lang wachten. Er komt geen overgangstermijn voor de hypotheeknormen. Eindejaarsdrukte dreigt.

Update: er komt toch een overgangtermijn voor de hypotheeknormen.

Profiteren van ruimere hypotheeknormen

Volgend jaar worden de hypotheeknormen weer iets strenger. In 2018 kan maximaal 100% van de woningwaarde geleend worden. Nu is dit nog 101%. Dit betekent dat meer eigen geld moet worden gebruikt voor aankoop of oversluiten. Daarnaast verandert ook de maximale hypotheek op basis van het inkomen.

Het moment dat u het definitieve hypotheekaanbod (offerte) krijgt van de geldverstrekker bepaalt of u onder de oude of nieuwe hypotheekregels valt. Start op tijd uw hypotheekaanvraag.

Start nu uw hypotheekaanvraag……en profiteer van de hypotheeknormen voor dit jaar.

Dit jaar geen overgangstermijn voor nieuwe hypotheeknormen

Sinds 2017 krijgen klanten niet meer direct een hypotheekofferte van de bank. De hypotheekstukken moeten eerst compleet en goedgekeurd zijn, voordat de klant het definitieve hypotheekaanbod onvangt. Dit is het gevolg van nieuwe Europese hypotheekregels waarin is bepaald dat de bank het aanbod niet meer mag wijzigen of intrekken.

In het verleden kregen klanten eerst een voorlopige offerte, waarna het nog mogelijk was om ontbrekende of afgekeurde stukken aan te leveren. Deze voorlopige offerte onder welke hypotheeknormen de klant viel.

Vorig jaar zorgde deze wijziging voor oplopende wachttijden bij de geldverstrekker. De deadline voor de bindende offerte werd daarom met 1 maand verlengd (tot 1-02-2017). De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft nu bekend gemaakt dat deze overgangstermijn dit jaar niet terug komt.

Deadline voor bindende hypotheekofferte

U moet dus op 31-12-2017 een bindende offerte hebben om te profiteren van de hypotheeknormen van dit jaar. Dit lijkt nog ver weg. Daarnaast adverteren sommige geldverstrekkers met een snelle hypotheekofferte, soms zelfs binnen 1 week.

Wie zo lang wacht kan zich echter geen vertraging permitteren. Alle documenten moeten dan al compleet zijn en in 1 keer goed worden aangeleverd. Daarbij moet u rekeningen houden met een langere doorlooptijd op het einde van het jaar door meer aanvragen en feestdagen.

Lees onze 6 tips voor een snelle hypotheekaanvraag.

Start op tijd met uw hypotheekaanvraag

Ons advies: start op tijd uw hypotheekvraag, bij voorkeur voor half november. U loopt dan niet het risico dat u de bindende offerte te laat ontvangt en dus de financiering niet rond krijgt. Nog een voordeel: u legt meteen de lage hypotheekrente vast, juist op het moment dat de rente weer wat oploopt.

Een hypotheekadviseur kent de doorlooptijden van de verschillende geldverstrekkers. Met onafhankelijk advies kunt u, naast de beste hypotheekrente, ook voor een korte doorlooptijd kiezen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.