Hypotheekrente verwachting 2017

Gaat de hypotheekrente in 2017 stijgen? Lees de hypotheekrente verwachting. We beantwoorden de vraag aan de hand van de ontwikkelingen van economie en markt.

Hypotheekrente verwachting

In deze hypotheekrente verwachting bespreken we de ontwikkelingen die invloed hebben op de hypotheekrente. Gaat de rente stijgen of daalt deze verder? Voor dat we een antwoord geven op deze vraag wijzen we u graag op het volgende:

 • Deze hypotheekrente verwachting wijzigt regelmatig.
 • Raadpleeg altijd een adviseur bij wijzigingen aan uw hypotheek. De hypotheekrente is slechts een onderdeel van een totaal advies.

Hypotheekrente verwachting (korte termijn)

hypotheekrente verwachting

De belangrijkste graadmeter voor de hypotheekrente trekt opnieuw iets aan. De kapitaalmarktrente stijgt nu de Fed meer heeft prijsgegeven over het rentebeleid voor 2018. De koepel van Amerikaanse centrale banken start in oktober met het afbouwen van de bankbalans. Dit is een nieuwe stap in het afbouwen van de stimuleringsmaatregelen.

Ook de Europese Centrale Bank heeft meer bekendgemaakt over het toekomstige monetaire beleid. De ECB gaat het opkoopprogramma vanaf 2018 halveren. Met het afbouwen van deze crisismaatregel wordt ook de druk op de hypotheekrente minder.

Zo maken de beleidmakers geleidelijk meer ruimte voor een rentestijging aan het einde van het jaar en in 2018. Voor nu verwachten we dat de hypotheekrente op het huidige niveau blijft en mogelijk licht stijgt.

Hypotheekrente verwachting 2017

De hypotheekrente is historisch laag. Dit is onze verwachting voor de hypotheekrente in 2017

Is de bodem voor de hypotheekrente bereikt?

De centrale bank heeft zich een inflatie van bijna 2% tot doel gesteld. Deze stijging van het prijsniveau werden in februari en in april (bijna) gehaald. Dit is voor het eerst is 5 jaar. Dit is echter met name toe te schrijven aan de hogere olieprijs. Het herstel van de economie moet structureler zijn voordat de ECB het lage-rente-beleid aanpast.

Eind 2016 heeft de ECB het opkoopprogramma verlengd tot en met december 2017. Het ruime monetaire beleid zal dus ook in 2017 de hypotheekrente drukken, maar is iets minder ruim geworden. Vanaf april koopt de centrale bank maandelijks 60 miljard aan obligaties op in plaats van 80 miljard.

Door de economische groei in de Eurozone was er even spake van dat de ECB opkoopprogramma verder zou gaan afbouwen. De inflatie blijft echter achter door de dure euro (ten opzichte van de dollar). ECB-voorzitter Draghi schuift een beslissing over het monetaire beleid daarom door naar de herfst.

Een scherpe rentedaling zoals we in 2016 gezien hebben, zullen we in 2017. De bodem van de hypotheekrente komt daarmee in zicht.

Start uw hypotheekvergelijking De beste hypotheekrente voor u uitgezocht

Gaat de hypotheekrente in 2017 stijgen?

De vraag is niet of de hypotheekrente gaat stijgen, maar in welke mate. Daarvoor kijken we, naast het beleid van de ECB, ook naar de financiële markten. Daar zien we dat de risicomijdende stemming omslaat en dat de marktrentes voor het eerst sinds jaren stijgen.

Beleggers beginnen weer vertrouwen te krijgen in economische groei. Niet alleen in de Eurozone stijgt de inflatie, ook in Verenigde Staten draait de economie goed. De vooruitzichten zijn zelfs zo goed dat de Amerikaanse koepel van centrale banken (FED) dit jaar al twee keer de beleidsrente heeft verhoogd.

Dit zagen we de eerste helft van 2017 terug in de stijgende kapitaalmarktrente. Deze graadmeter voor de lange hypotheekrente, bijvoorbeeld 20 jaar vast wordt sterk beïnvloed door de internationale handel. Sinds november vorig jaar lopen de marktrentes op.

Toch is het niet uitgesloten dat de hypotheekrente voor korte periodes daalt. De concurrentie op de hypotheekmarkt is groot, dus geldverstrekkers gebruiken alle ruimte in de marktrente om de hypotheekrente aan te scherpen.

Kijken we naar de grote lijn, dan verwachten we dat de hypotheekrente ook de tweede helft van 2017 verder stijgt.

Hypotheekrente verwachting lange termijn

Voor deze renteverwachting voor de lange termijn geldt: hoe verder de prognose in de toekomst ligt, hoe meer onzeker de voorspelling is.

Prognose voor de komende jaren

Voor de hypotheekrente verwachting voor de komende jaren houden we rekening met de volgende ontwikkelingen:

 • Hypotheekrente verwachting 2018: het opkoopprogramma van de ECB stopt aan het einde van dit jaar. Afhankelijk van de economische groei kan de centrale bank besluiten om de crisismaatregelen te verlengen of in 2018 nieuwe maatregelen te nemen. Lees meer in onze hypotheekrenteverwachting voor 2018.
 • Hypotheekrente verwachting 2019 en 2020: het tempo waarin de economie de komende jaren groeit, is nog erg onzeker. Daarnaast kunnen onvoorziene gebeurtenissen voor een nieuwe crisis zorgen. Het is daarom niet mogelijk om voor 2019 en verder een renteverwachting te geven.

Prognoses van Rabobank en ABN AMRO

Rabobank houdt rekening met een relatief lage hypotheekrente voor de komende jaren. In het kwartaalbericht voor de woningmarkt, geeft de bank aan ‘geen verdere daling te verwachten’. ABN AMRO verwacht dat de hypotheekrente vanaf nu langzaam oploopt. De bank noemt dit als reden waarom zij verwachten dat in 2018 de woningmarkt iets terugloopt.

Waarom is de hypotheekrente laag?

Deze vraag beantwoorden we op de pagina ‘historie hypotheekrente‘. Lees meer over de renteontwikkeling in de afgelopen jaren en bekijk grafieken op basis van historische rente-data.

Dossier: hypotheek in 2017

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

4 gedachten over “Hypotheekrente verwachting 2017”

 1. Heb nu nog hypotheek met Euribor rente. Is het verstandig om over te stappen naar andere hypotheek vorm? Of wachten tot na uitspraak Europese rechter? Ivm verhogen van de kosten?

  Beantwoorden
 2. Ik heb dezelfde vraag en het valt me op dat niemand (hypotheekverstrekkers en hypotheekadviseurs) hier antwoord kan en/of wil geven.

  Beantwoorden
   • Natuurlijk niet. Niemand weet het. Dus kan ook niemand ‘antwoord’ geven. Hooguit een verwachting uitspreken. Maar wat is zo’n verwachting waard?

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.4
8.4 uit 3138 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Heel duidelijk en compact weergegeven

  Ieder, die plannen heeft voor welke hypotheek dan ook, kan hier zien waar ie aan toe is .

  06/07/2024 Jen, Oosternijkerk
 • Snelle reactie

  Snelle reactie en nog sneller een afspraak. Adviseur aan huis met goede kennis en informatie.

  02/07/2024 Peter, Hoorn
 • Glashelder!

  Alle informatie is glashelder en er wordt ontzettend snel gehandeld. Binnen een werkdag (of zelfs binnen het uur) wordt er al contact met je opgenomen voor een afspraak. Geheel vrijblijvend.

  29/06/2024 Virgil, Amsterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024