Block title
Block content
Hypotheekrente verwachting 2018
  Door: roel 387405 keer gelezen
Wat doet de hypotheekrente in 2018? We geven onze verwachting voor de hypotheekrente op lange termijn aan de hand van de ontwikkelingen in de markt.

Hypotheekrente verwachting 2018 (samenvatting)

De economie zit in de lift. Dit zorgt voor een opwaartse druk op de hypotheekrente in 2018. Daarnaast heeft de Europese Centrale Bank besloten om de crisismaatregelen (die zorgen voor een lage rente) dit jaar stapsgewijs af te bouwen. Daarmee kunnen we concluderen dat de bodem voor de hypotheekrente bereikt is. Is dit hét moment om uw hypotheek over te sluiten? Bereken het hier.

Voor 2018 verwachten we een lichte stijging van de hypotheekrente, al blijft deze historisch gezien laag. Lees meer in deze hypotheekrente verwachting:

Verwachting regelmatig geupdatet

Voordat we onze hypotheekrente verwachting voor 2018 geven, wijzen we u erop dat deze tussentijds kan wijzigen. Tip: Schrijf u in voor de Rentemail,  dan ontvangt u regelmatig een update van de rente-ontwikkeling.

Verder adviseren we u om altijd een hypotheekadviseur te raadplegen bij beslissingen voor uw hypotheek. De verwachting voor de hypotheekrente is slechts een onderdeel van een totaal hypotheekadvies.

Hypotheekrente-barometer (verwachting korte termijn)

hypotheekrente verwachting

Na december stopt de Europese Centrale Bank (ECB) met het opkoopprogramma. De centrale bank heeft dan 2535 miljard! euro aan ‘goedkoop geld’ in de economie gepompt. Dit minder ruime monetaire beleid zal op termijn voor een rentestijging zorgen.

Het effect op de marktrente is echter nog beperkt door onrust op de financiële markten. De Italiaanse begroting voor 2019 heeft zijn weerslag op de beurzen. De nieuwe regering wil het begrotingstekort laten oplopen. Dit tegen de afspraken met Brussel in. En dan zijn er nog de moeizame Brexit-onderhandelingen waardoor een harde Brexit onvermijdelijk lijkt.

Beleggers kiezen bij onzekerheid voor zogenaamde 'veilige havens'. Dit zijn onder andere de staatsleningen van stabiele landen. Op deze manier blijft goedkoop geld ruim voorhanden. Pas als bovengenoemde onzekerheden naar de achtergrond verdwijnen, is er ruim baan voor een rentestijging.

De marktrente zit weer op het niveau van augustus. Dit was de laagste rentestand van 2018. We verwachten daarom dat de hypotheekrente in december op het huidige lage niveau blijft. Een aantal banken zullen we voor kiezen om de hypotheekrente te verlagen. Veel zal ook afhangen of banken hun doelstellingen al gehaald hebben.

Ook uw hypotheekrente verlagen? Ontdek uw beste hypotheekaanbod >>>

Hypotheekrente ontwikkeling lange termijn

De ontwikkeling van de hypotheekrente op lange termijn volgt in grote lijnen de economie. Op dit moment staat het licht voor verdere economische groei op groen. De vooruitzichten voor de Eurozone, maar ook voor de VS, China en opkomende markten zijn goed.

Als beleggers vertrouwen hebben in economische groei, stijgen de marktrentes. Met name de kapitaalmarkt wordt beïnvloed door de internationale handel. De kapitaalmarktrente is weer een belangrijke graadmeter voor de de lange hypotheekrente, waaronder 10 jaar vast en 20 jaar vast.

In onderstaande afbeelding is een duidelijk opgaande trend van de kapitaalmarktrente voor 10 jaar zichtbaar vanaf september vorig jaar.

Ontwikkeling kapitaalmarktrente 2018

(Bron: IEX.nl)

Afhankelijk van de economische ontwikkelingen en beleidsaanpassingen van de ECB is de verwachting dat dit verder een opwaartse druk op de lange termijn hypotheekrente in 2018 heeft.

Hypotheekrente verwachting voor 2018

Op dit moment wordt de opwaartse druk op de hypotheekrente getemperd door de Europese Centrale Bank (ECB). Door lenen goedkoop te maken en sparen onaantrekkelijk probeert de centrale bank de bestedingen in de Eurozone aan te jagen. Hiervoor houdt de ECB de beleidsrentes laag en worden maandelijks miljarden aan onaantrekkelijke leningen opgekocht.

De ECB heeft aangekondigd de crisismaatregelen geleidelijk te gaan afbouwen. Als eerste stap werd het opkoopprogramma in januari gehalveerd. In juni is besloten om het opkoopprogramma na september verder af te bouwen en op 31 december zelfs helemaal te stoppen.

De beleidsmakers blijven daarbij de inflatie in de Eurozone scherp in de gaten houden. Door achterblijvende loongroei en de dure euro (ten opzichte van de dollar) wil de ECB ook in 2018 de druk op de marktrentes blijven houden. Het afbouwen van de stimulus zal met name gevolgen hebben voor de hypotheekrente in 2019.

In de Verenigde Staten is de Centrale Bank al een stap verder. Daar is de economie dusdanig op stoom dat de koepel van Amerikaanse centrale banken (FED) de beleidsrenteal voor de tweede keer heeft verhoogd. De nieuwe FED-baan Powel liet daarbij weten in 2018 nog 2 renteverhogingen te verwachten. Bedrijven en burgers kunnen zo minder makkelijk aan krediet komen, wat oververhitting van de economie moet voorkomen.

Door de crisismaatregelen stapsgewijs af te bouwen, geeft de ECB ruimte voorzichtige rentestijging. Voor 2018 verwachten we dat de hypotheekrente licht stijgt. De hypotheekrente blijft, historisch gezien, laag.

Rentedaling niet uitgesloten

Dit betekent niet dat de hypotheekrente vanaf 2018 niet meer zal dalen. Afgelopen jaar hebben we gezien dat geldverstrekkers hun rentes snel aanpassen aan veranderende marktomstandigheden. Door de toegenomen concurrentie wordt elke ruimte in de marktrente gebruikt om de hypotheekrente aan te scherpen.

De huidige krapte op de woningmarkt qua nieuw aanbod van woningen zal een verlagend effect hebben op de hypotheekrente kunnen hebben. Hypotheekverstrekkers willen hun uitstaande hypotheeksaldo verder laten aangroeien en zullen wellicht accepteren dat hun rentemarge lager wordt.

Daarbij krijgen banken de komende jaren te maken met strengere balans-eisen voortkomend uit de Basel-akkoorden. Het Comité voor Bankentoezicht wil, eenvoudig gezegd, dat banken meer kapitaal gaan aanhouden tegenover hun schulden. Dit effect is inmiddels al zichtbaar voor de aflossingsvrije hypotheken, waar de rente oploopt.

Voor verzekeraars en pensioenfondsen gelden deze kapitaaleisen niet. Dat geeft hen een concurrentievoordeel. We verwachten dat in 2018 geldverstrekkers die gefund worden met verzekerings- of pensioengeld zich gaan profileren met een lagere rente.Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
  • Laagste hypotheekrente garantie
  • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
  • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Reacties

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

het is mij onmogelijk de gewenste hypotheekvorm in te vullen, op dat veld kun je niets in vullen, zo kan ik geen offerte aanvragen

Beste heer of mevrouw, Goldenbeld. Als u naar aanleiding van deze hypotheekrente verwachting een aanvraag wilt doen, hoeft u enkel de gewenste hypotheeksom in te vullen.. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven).

Welke hypotheekverstrekkers hebben in januari verhogingen aangekondigd van de rentes? Mvgr. André
Voor Januari is dit inmiddels een lange lijst van partijen geworden nl. Munt, ING, ABN AMRO, Moneyou, Allianz, Florius, Nationale Nederlanden, Delta Lloyd, Rabobank, Aegon, BLG, ASR, Attens, Hypotrust, Bijbouwe, Merius, SNS, Regiobank, Centraal Beheer, Syntrus en Obvion oftewel over de hele linie

Ik heb een aflossingsvrije hypotheek lopen. Wat is daar de rentetarief van?

Beste heer of mevrouw Mes, hier vindt u de hypotheekrente voor de aflossingsvrije hypotheek aflossingsvrije hypotheek. Met vriendelijk groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven).

Roel kan beter een andere kalender nemen. 2018 is bijna voorbij. Dus verwachtingen voor 2019 weergeven.

Beste Johan, bedankt voor uw bericht. In dit artikel staat al een link naar de hypotheekrente verwachting voor 2019. Hierbij nogmaals. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven)