Hypotheekrente verwachting 2018

Wat doet de hypotheekrente in 2018? We geven onze verwachting voor de hypotheekrente op lange termijn aan de hand van de ontwikkelingen in de markt.

Hypotheekrente verwachting 2018 (samenvatting)

De economie zit in de lift. Dit zorgt voor een opwaartse druk op de hypotheekrente in 2018. Daarnaast heeft de Europese Centrale Bank besloten om de crisismaatregelen (die zorgen voor een lage rente) dit jaar stapsgewijs af te bouwen. Daarmee kunnen we concluderen dat de bodem voor de hypotheekrente bereikt is. Is dit hét moment om uw hypotheek over te sluiten? Bereken het hier.

Voor 2018 verwachten we een lichte stijging van de hypotheekrente, al blijft deze historisch gezien laag. Lees meer in deze hypotheekrente verwachting:

Verwachting regelmatig geupdatet

Voordat we onze hypotheekrente verwachting voor 2018 geven, wijzen we u erop dat deze tussentijds kan wijzigen.

Verder adviseren we u om altijd een hypotheekadviseur te raadplegen bij beslissingen voor uw hypotheek. De verwachting voor de hypotheekrente is slechts een onderdeel van een totaal hypotheekadvies.

Hypotheekrente-barometer (verwachting korte termijn)

hypotheekrente verwachting

Na december stopt de Europese Centrale Bank (ECB) met het opkoopprogramma. De centrale bank heeft dan 2535 miljard! euro aan ‘goedkoop geld’ in de economie gepompt. Dit minder ruime monetaire beleid zal op termijn voor een rentestijging zorgen.

Het effect op de marktrente is echter nog beperkt door onrust op de financiële markten. De Italiaanse begroting voor 2019 heeft zijn weerslag op de beurzen. De nieuwe regering wil het begrotingstekort laten oplopen. Dit tegen de afspraken met Brussel in. En dan zijn er nog de moeizame Brexit-onderhandelingen waardoor een harde Brexit onvermijdelijk lijkt.

Beleggers kiezen bij onzekerheid voor zogenaamde ‘veilige havens’. Dit zijn onder andere de staatsleningen van stabiele landen. Op deze manier blijft goedkoop geld ruim voorhanden. Pas als bovengenoemde onzekerheden naar de achtergrond verdwijnen, is er ruim baan voor een rentestijging.

De marktrente zit weer op het niveau van augustus. Dit was de laagste rentestand van 2018. We verwachten daarom dat de hypotheekrente in december op het huidige lage niveau blijft. Een aantal banken zullen we voor kiezen om de hypotheekrente te verlagen. Veel zal ook afhangen of banken hun doelstellingen al gehaald hebben.

Ook uw hypotheekrente verlagen? Ontdek uw beste hypotheekaanbod >>>

Hypotheekrente ontwikkeling lange termijn

De ontwikkeling van de hypotheekrente op lange termijn volgt in grote lijnen de economie. Op dit moment staat het licht voor verdere economische groei op groen. De vooruitzichten voor de Eurozone, maar ook voor de VS, China en opkomende markten zijn goed.

Als beleggers vertrouwen hebben in economische groei, stijgen de marktrentes. Met name de kapitaalmarkt wordt beïnvloed door de internationale handel. De kapitaalmarktrente is weer een belangrijke graadmeter voor de de lange hypotheekrente, waaronder 10 jaar vast en 20 jaar vast.

In onderstaande afbeelding is een duidelijk opgaande trend van de kapitaalmarktrente voor 10 jaar zichtbaar vanaf september vorig jaar.

Ontwikkeling kapitaalmarktrente 2018

(Bron: IEX.nl)

Afhankelijk van de economische ontwikkelingen en beleidsaanpassingen van de ECB is de verwachting dat dit verder een opwaartse druk op de lange termijn hypotheekrente in 2018 heeft.

Hypotheekrente verwachting voor 2018

Op dit moment wordt de opwaartse druk op de hypotheekrente getemperd door de Europese Centrale Bank (ECB). Door lenen goedkoop te maken en sparen onaantrekkelijk probeert de centrale bank de bestedingen in de Eurozone aan te jagen. Hiervoor houdt de ECB de beleidsrentes laag en worden maandelijks miljarden aan onaantrekkelijke leningen opgekocht.

De ECB heeft aangekondigd de crisismaatregelen geleidelijk te gaan afbouwen. Als eerste stap werd het opkoopprogramma in januari gehalveerd. In juni is besloten om het opkoopprogramma na september verder af te bouwen en op 31 december zelfs helemaal te stoppen.

De beleidsmakers blijven daarbij de inflatie in de Eurozone scherp in de gaten houden. Door achterblijvende loongroei en de dure euro (ten opzichte van de dollar) wil de ECB ook in 2018 de druk op de marktrentes blijven houden. Het afbouwen van de stimulus zal met name gevolgen hebben voor de hypotheekrente in 2019.

In de Verenigde Staten is de Centrale Bank al een stap verder. Daar is de economie dusdanig op stoom dat de koepel van Amerikaanse centrale banken (FED) de beleidsrenteal voor de tweede keer heeft verhoogd. De nieuwe FED-baan Powel liet daarbij weten in 2018 nog 2 renteverhogingen te verwachten. Bedrijven en burgers kunnen zo minder makkelijk aan krediet komen, wat oververhitting van de economie moet voorkomen.

Door de crisismaatregelen stapsgewijs af te bouwen, geeft de ECB ruimte voorzichtige rentestijging. Voor 2018 verwachten we dat de hypotheekrente licht stijgt. De hypotheekrente blijft, historisch gezien, laag.

Rentedaling niet uitgesloten

Dit betekent niet dat de hypotheekrente vanaf 2018 niet meer zal dalen. Afgelopen jaar hebben we gezien dat geldverstrekkers hun rentes snel aanpassen aan veranderende marktomstandigheden. Door de toegenomen concurrentie wordt elke ruimte in de marktrente gebruikt om de hypotheekrente aan te scherpen.

De huidige krapte op de woningmarkt qua nieuw aanbod van woningen zal een verlagend effect hebben op de hypotheekrente kunnen hebben. Hypotheekverstrekkers willen hun uitstaande hypotheeksaldo verder laten aangroeien en zullen wellicht accepteren dat hun rentemarge lager wordt.

Daarbij krijgen banken de komende jaren te maken met strengere balans-eisen voortkomend uit de Basel-akkoorden. Het Comité voor Bankentoezicht wil, eenvoudig gezegd, dat banken meer kapitaal gaan aanhouden tegenover hun schulden. Dit effect is inmiddels al zichtbaar voor de aflossingsvrije hypotheken, waar de rente oploopt.

Voor verzekeraars en pensioenfondsen gelden deze kapitaaleisen niet. Dat geeft hen een concurrentievoordeel. We verwachten dat in 2018 geldverstrekkers die gefund worden met verzekerings- of pensioengeld zich gaan profileren met een lagere rente.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

8 gedachten over “Hypotheekrente verwachting 2018”

 1. het is mij onmogelijk de gewenste hypotheekvorm in te vullen, op dat veld kun je niets in vullen, zo kan ik geen offerte aanvragen

  Beantwoorden
 2. Beste heer of mevrouw, Goldenbeld. Als u naar aanleiding van deze hypotheekrente verwachting een aanvraag wilt doen, hoeft u enkel de gewenste hypotheeksom in te vullen.. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven).

  Beantwoorden
  • Voor Januari is dit inmiddels een lange lijst van partijen geworden nl. Munt, ING, ABN AMRO, Moneyou, Allianz, Florius, Nationale Nederlanden, Delta Lloyd, Rabobank, Aegon, BLG, ASR, Attens, Hypotrust, Bijbouwe, Merius, SNS, Regiobank, Centraal Beheer, Syntrus en Obvion oftewel over de hele linie

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.4
8.4 uit 3136 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Heel duidelijk en compact weergegeven

  Ieder, die plannen heeft voor welke hypotheek dan ook, kan hier zien waar ie aan toe is .

  06/07/2024 Jen, Oosternijkerk
 • Snelle reactie

  Snelle reactie en nog sneller een afspraak. Adviseur aan huis met goede kennis en informatie.

  02/07/2024 Peter, Hoorn
 • Glashelder!

  Alle informatie is glashelder en er wordt ontzettend snel gehandeld. Binnen een werkdag (of zelfs binnen het uur) wordt er al contact met je opgenomen voor een afspraak. Geheel vrijblijvend.

  29/06/2024 Virgil, Amsterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024