Block title
Block content
Block title
Block content
Hypotheekrente verwachting 2018
  Door: roel 89815 keer gelezen
Wat doet de hypotheekrente in 2018? We geven onze verwachting voor de hypotheekrente op lange termijn aan de hand van de ontwikkelingen in de markt.

Hypotheekrente verwachting 2018 (samenvatting)

De economie zit in de lift. Dit zorgt voor een opwaartse druk op de hypotheekrente in 2018. Daarnaast heeft de Europese Centrale Bank besloten om de crisismaatregelen (die zorgen voor een lage rente) volgend jaar stapsgewijs af te bouwen. Daarmee kunnen we concluderen dat de bodem voor de hypotheekrente bereikt is.

Voor 2018 verwachting we een lichte stijging van de hypotheekrente, al blijft deze historisch gezien laag. Lees meer in deze hypotheekrente verwachting:

De laagste hypotheekrente voor u? Start uw hypotheekvergelijking >>>

Verwachting regelmatig geupdate

Voordat we onze hypotheekrente verwachting voor 2018 geven, wijzen we u erop dat deze tussentijds kan wijzigen. Tip: Schrijf u in voor de Rentemail,  dan ontvangt u regelmatig een update van de rente-ontwikkeling.

Verder adviseren we u om altijd een hypotheekadviseur te raadplegen bij beslissingen voor uw hypotheek. De verwachting voor de hypotheekrente is slechts een onderdeel van een totaal hypotheekadvies.

Hypotheekrente ontwikkeling lange termijn

De ontwikkeling van de hypotheekrente op lange termijn volgt in grote lijnen de economie. Op dit moment staat het licht voor verdere economische groei op groen. De vooruitzichten voor de Eurozone, maar ook voor de VS, China en opkomende markten zijn goed.

Als beleggers vertrouwen hebben in economische groei, stijgen de marktrentes. Met name de kapitaalmarkt wordt beïnvloed door de internationale handel. De kapitaalmarktrente is weer een belangrijke graadmeter voor de de lange hypotheekrente, waaronder 10 jaar vast en 20 jaar vast.

Sinds oktober 2016 zit de kapitaalmarktrente in de lift, al is er soms sprake van een terugval. De hypotheekrente volgt in grote lijnen deze ontwikkeling.

Als de economische groei doorzet, zorgt dit voor een verder opwaartse druk op de hypotheekrente in 2018. Daarmee kunnen we concluderen dat de bodem voor de hypotheekrente bereikt is.

Hypotheekrente verwachting voor 2018

Op dit moment wordt de opwaartse druk op de hypotheekrente getemperd door de Europese Centrale Bank (ECB). Door lenen goedkoop te maken en sparen onaantrekkelijk probeert de centrale bank de bestedingen in de Eurozone aan te jagen. Hiervoor houdt de ECB de beleidsrentes laag en worden maandelijks miljarden aan onaantrekkelijke leningen opgekocht.

De ECB heeft aangekondigd de crisismaatregelen geleidelijk te gaan afbouwen. Als eerste stap wordt vanaf 2018 het opkoopprogramma gehalveerd. De beleidsmakers blijven daarbij de inflatie in de Eurozone scherp in de gaten houden. Door achterblijvende loongroei en de dure euro (ten opzichte van de dollar) wordt de inflatiedoelstelling van net geen 2% niet gehaald. De ECB wil nog niet volledig stoppen met het opkoopprogramma om ook in 2018 de druk op de marktrentes te houden.

In Verenigde Staten is de centrale bank al een stap verder. Daar is de economie dusdanig hersteld dat de koepel van Amerikaanse centrale banken (FED) de beleidsrente heeft verhoogd. In 2018 volgt een nieuwe stap voor de FED: het afbouwen van de in de crisis gegroeide bankbalans. Daarnaast staan opnieuw 3 verhogingen van de beleidsrente gepland.

Door de crisismaatregelen stapsgewijs af te bouwen, geeft de ECB ruimte voorzichtige rentestijging. Voor 2018 verwachten we dat de hypotheekrente licht stijgt. De hypotheekrente blijft, historisch gezien, laag.

Rentedaling niet uitgesloten

Dit betekent niet dat de hypotheekrente vanaf 2018 niet meer zal dalen. Dit jaar hebben we gezien dat geldverstrekkers hun rentes snel aanpassen aan veranderende marktomstandigheden. Door de toegenomen concurrentie wordt elke ruimte in de marktrente gebruikt om de hypotheekrente aan te scherpen.

Daarbij krijgen banken de komende jaren te maken met strengere balans-eisen voortkomend uit de Basel-akkoorden. Het Comité voor Bankentoezicht wil, eenvoudig gezegd, dat banken meer kapitaal gaan aanhouden tegenover hun schulden. Voor verzekeraars en pensioenfondsen gelden deze kapitaaleisen niet. Dat geeft hen een concurrentievoordeel.

We verwachten dat in 2018 geldverstrekkers die gefund worden met verzekerings- of pensioengeld zich gaan profileren met een lagere rente. Met de groeiende huizenmarkt is er dan ook heel wat marktaandeel te winnen met net wat lagere rente dan de concurrent.

Dossier: hypotheek in 2018

Reacties

Reactie toevoegen

het is mij onmogelijk de gewenste hypotheekvorm in te vullen, op dat veld kun je niets in vullen, zo kan ik geen offerte aanvragen
Beste heer of mevrouw, Goldenbeld. Als u naar aanleiding van deze hypotheekrente verwachting een aanvraag wilt doen, hoeft u enkel de gewenste hypotheeksom in te vullen.. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven).