Block title
Block content
Hypotheekrente verwachting 2019
  Door: roel 74279 keer gelezen
Wat doet de hypotheekrente in 2019? Dit is onze verwachting voor de hypotheekrente aan de hand van ontwikkelingen in de markt. Gaat de rente stijgen?

Deze hypotheekrente verwachting voor 2019 betreft de lange termijn. Dit betekent dat deze nog kan wijzigen. Voor rente-ontwikkeling op korte termijn verwijzen we u naar de hypotheekrente verwachting voor 2018.

In deze renteverwachting voor 2019 leest u meer over:

De laagste hypotheekrente voor u? Bereken uw beste hypotheekaanbod >>>

Hypotheekrente volgt de economische groei

De hypotheekrente volgt in grote lijnen de economische ontwikkeling. Als de economie groeit, dan stijgen de rentes. Op dit moment draait de wereldeconomie op volle toeren. Ook volgend jaar wordt economische groei verwacht, al zal deze iets lager uitvallen dan dit jaar.

Dit zorgt voor een opwaartse druk op de rentes. Naar verwachting zal de hypotheekrente in 2019 stijgen.

Rentebeleid ECB drukt de hypotheekrente

Dat de hypotheekrente, historisch gezien, nog altijd laag is, komt door stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB). Om de economie in de Eurozone te stimuleren houdt de centrale bank de beleidsrentes laag. Ook wordt maandelijks miljarden in de economie gepompt door staatsleningen van zwakke Eurolanden op te kopen.

Lenen wordt op deze manier goedkoop gemaakt in de hoop dat investeringen en consumptie aantrekken. Sparen wordt juist ontmoedigd met een lage spaarrente.

Nu de economie aantrekt en de inflatie op niveau is, gaat de ECB de stimuleringsmaatregelen afbouwen. Vanaf september wordt het opkoopprogramma gehalveerd, om er vervolgend vanaf 2019 helemaal mee te stoppen. Dit zal de druk op de hypotheekrente in 2019 verminderen.

De volgende stap, het verhogen van de beleidsrente, zal naar verwachting langer duren. De ECB heeft aangekondigd tot zeker na de zomer van 2019. Omdat er nog verschillende onzekerheden in de markt zijn blijft de ECB de inflatie in de gaten houden.

Tijdelijke rentedaling niet uitgesloten

Ondanks het goede economische vooruitzicht, zal ook in 2019 het vertrouwen van beleggers op de proef worden gesteld. Het opkomende protectionisme (handelsoorlog tussen VS en China) en onduidelijk over de Brexit worden door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) genoemd als onzekerheden in 2019. Ook de begroting van Italië zorgt voor onrust. Geheel tegen de wens van de Europese Unie wil de regering het begrotingstekort laten oplopen.

Beleggers houden niet van onzekerheid en kiezen dan voor zogeheten ‘veilige havens’. Dit zijn onder andere de staatsleningen van stabiele landen. Door het grote aanbod van kapitaal op deze momenten, nemen beleggers genoegen met een lage vergoeding. De stijgende kapitaalmarktrente kan dan plots dalen. Zoals te zien in onderstaande grafiek.

Ontwikkeling kapitaalmarktrente 2018

(Bron: IEX.nl)

Concurrentie op de hypotheekmarkt toegenomen

De kapitaalmarktrente is een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente, zoals 20 jaar vast. Door toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt passen geldverstrekkers de rentes sneller aan op veranderende marktomstandigheden. Ook teren geldverstrekkers de laatste jaren in op hun marges, waardoor meebewegen met de marktrente noodzakelijk is.

De traditionele banken krijgen daarbij concurrentie van institutionele beleggers zoals pensioenfondsen. Via zogenaamde regiepartijen kunnen deze lange termijn beleggers eenvoudig toetreden tot de Nederlandse hypotheekmarkt. Banken krijgen juist te maken met strengere kapitaaleisen voortkomend uit de Basel-akkoorden. Dit was reden voor Rabobank om Vista hypotheken in de markt te zetten.

Lees meer over de voor- en nadelen van een hypotheek bij een onbekende geldverstrekker.

Hypotheekrente verwachting voor 2019 (samengevat)

Door aanhoudende economische groei en een minder ruim monetair beleid van de ECB, stijgt naar verwachting de hypotheekrente in 2019. De centrale bank houdt echter tot zeker zomer 2019 de beleidsrente laag, waardoor we geen sterke stijging verwachten.

In deze stijgende trend is echter een tijdelijke daling van de hypotheekrente niet uitgesloten. Door de toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt wordt een dip in de marktrente direct gebruikt om de hypotheekrente te verlagen.

Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.