Block title
Block content
Hypotheekrente verwachting 2019
  Door: roel 143762 keer gelezen
Wat doet de hypotheekrente in 2019? Dit is onze verwachting voor de hypotheekrente aan de hand van ontwikkelingen in de markt. Gaat de rente stijgen?

Voordat we onze hypotheekrente verwachting voor 2019 geven, wijzen we u erop dat deze prognose regelmatig wijzigt. Tip: Schrijf u in voor de Rentemail en mis geen updates.

In deze renteverwachting voor 2019 leest u meer over:

De laagste hypotheekrente voor u? Bereken uw beste hypotheekaanbod >>>

Hypotheekrente volgt de economische groei

De hypotheekrente volgt in grote lijnen de economische ontwikkeling. Als de economie groeit, dan stijgen de rentes. Na de Eurocrisis zit de economie alweer een aantal jaren in de lift. Dit zal in 2019 naar verwachting niet anders zijn. Wel wordt rekening gehouden met een groeivertraging in de Eurozone. 

De opwaartse druk op de hypotheekrente neemt in 2019 dus iets af.

Rentebeleid ECB drukt de hypotheekrente

Dat de hypotheekrente, historisch gezien, nog altijd laag is, komt door stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB). Om de economie in de Eurozone te stimuleren houdt de centrale bank de beleidsrentes laag. Ook werden tot dit jaar maandelijks miljarden euro's in de economie gepompt door staatsleningen van zwakke Eurolanden op te kopen.

Lenen wordt op deze manier goedkoop gemaakt in de hoop dat investeringen en consumptie aantrekken. Sparen wordt juist ontmoedigd met een lage spaarrente.

Mede als gevolg van het ‘lage rentebeleid’ is de economie hersteld en zat de inflatie regelmatig op het gewenste niveau. Vorig jaar is de ECB daarom begonnen met het stap voor stap afbouwen van de stimuleringsmaatregelen. Zo is het opkoopprogramma vanaf 2019 gestopt.

In maart maakt de Europese Centrale Bank, tamelijk onverwachts, een nieuwe ronde bankensteun bekend. Vanaf september 2019 kunnen banken opnieuw bijna gratis miljarden lenen van de centrale bank.

Ook de verhoging van de beleidsrente, aanvankelijk gepland voor na de zomer, is naar achteren geschoven. De ECB verwacht de eerste renteverhoging op zijn vroegst eind 2019.

De bijstelling van het rente van het rentebeleid volgt op de groeivertraging van de Eurozone.

Hypotheekrente kan nog verder dalen

In 2019 zal het vertrouwen van beleggers, naast de genoemde groeiverstraging, vaker op de proef worden gesteld. Het opkomende protectionisme (handelsoorlog tussen VS en China) en onduidelijk over de Brexit worden door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) genoemd als onzekerheden in 2019.

Beleggers houden niet van onzekerheid en kiezen dan voor zogeheten ‘veilige havens’. Dit zijn onder andere de staatsleningen van stabiele landen. Door het grote aanbod van kapitaal op deze momenten, nemen beleggers genoegen met een lage vergoeding. Dit drukt momenteel de kapitaalmarktrente, zoals te zien in onderstaande grafiek.

Ontwikkeling kapitaalmarktrente 2019

(Bron: IEX.nl)

Concurrentie op de hypotheekmarkt toegenomen

De kapitaalmarktrente is een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente, zoals 20 jaar vast. Door toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt passen geldverstrekkers de rentes sneller aan op veranderende marktomstandigheden. Ook teren geldverstrekkers de laatste jaren in op hun marges, waardoor meebewegen met de marktrente noodzakelijk is.

De traditionele banken krijgen daarbij concurrentie van institutionele beleggers zoals pensioenfondsen. Via zogenaamde regiepartijen kunnen deze lange termijn beleggers eenvoudig toetreden tot de Nederlandse hypotheekmarkt. Banken krijgen juist te maken met strengere kapitaaleisen voortkomend uit de Basel-akkoorden. Dit was reden voor Rabobank om Vista hypotheken in de markt te zetten.

Lees meer over de voor- en nadelen van een hypotheek bij een onbekende geldverstrekker.

Hypotheekrente verwachting voor 2019 (samengevat)

hypotheekrente verwachting 2019

Door economische groei in combinatie met het afbouwen van de crisismaatregelen van de Europese Centrale Bank, komt er in 2019 meer ruimte voor een rentestijging. Op dit moment hangen er echter aantal onzekerheden boven de financiële markten. Beleggers kiezen voor zekerheid en hierdoor is de marktrente de afgelopen maanden gedaald.

In dezelfde periode is de hypotheekrente (om uiteenlopende redenen) niet in dezelfde mate meegedaald. Deze maand zien we de banken eindelijk in beweging komen. Is het genoeg voor een nieuwe prijzenslag? We verwachten dat de hypotheekrente op het huidige lage niveau blijft en mogelijk licht daalt.

De komende maanden zijn cruciaal voor de hypotheekrente ontwikkeling in 2019. Als de macro economische cijfers blijven tegenvallen, zal het beleggersvertrouwen verder dalen. De ECB kiest met de nieuwe bankensteunronde in septemter voor de vlucht naar voren. Daarmee komt er naar verwachting meer ruimte om de hypotheekrente te verlagen.

Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:

Reacties

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

De ECB ziet zich genoodzaakt om een nieuw programma met goedkope leningen voor banken te starten.

Wat betekend dit voor de prognose van de hyptotheek rente?

Beste heer of mevrouw, bedankt voor uw bericht. We hebben deze verwachting voor de hypotheekrente in 2019 hier in middels op aangepast. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-rentetarieven)