Hypotheekrente verwachting 2019

Wat doet de hypotheekrente in 2019? Dit is onze verwachting voor de hypotheekrente aan de hand van ontwikkelingen in de markt. Gaat de rente stijgen?

Voordat we onze hypotheekrente verwachting voor 2019 geven, wijzen we u erop dat deze prognose regelmatig wijzigt.

In deze renteverwachting voor 2019 leest u meer over:

De laagste hypotheekrente voor u? Bereken uw beste hypotheekaanbod >>>

Hypotheekrente volgt de economische groei

De hypotheekrente volgt in grote lijnen de economische ontwikkeling. Als de economie groeit, dan stijgen de rentes. Na de Eurocrisis zit de economie alweer een aantal jaren in de lift. Ook in 2019 zal de economie naar verwachting verder groeien. Wel wordt rekening gehouden met een groeivertraging in de Eurozone. Het opkomende protectionisme (handelsoorlog tussen VS en China) en onduidelijkheid over de Brexit zijn volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de belangrijkste onzekerheden in 2019.

Dit betekent dat de opwaartse druk voor de hypotheekrente in 2019 lager is dan vorig jaar, wat de kans op een rentestijging kleiner maakt

Rentebeleid ECB drukt de hypotheekrente

Dat de hypotheekrente, historisch gezien, laag is, komt door stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB). Om de economie in de Eurozone te stimuleren houdt de centrale bank de beleidsrentes laag. Ook werden tot 2019 maandelijks miljarden euro’s in de economie gepompt door staatsleningen van zwakke Eurolanden op te kopen.

Lenen wordt op deze manier goedkoop gemaakt in de hoop dat investeringen en consumptie aantrekken. Sparen wordt juist ontmoedigd met een lage spaarrente.

Even leek het ‘lage rentebeleid’ het gewenste effect te hebben. De inflatie zat vorig jaar regelmatig op het gewenste niveau. De ECB was al begonnen met het stap voor stap afbouwen van de stimuleringsmaatregelen.

Nieuwe ronde bankensteun

In september heeft de Europese Centrale Bank, een nieuwe ronde bankensteun aangekondigd. Vanaf november 2019 kunnen banken opnieuw bijna gratis miljarden lenen van de centrale bank. Ook de verhoging van de beleidsrente, aanvankelijk gepland voor na de zomer, is van de baan. In plaats daarvan heeft de ECB besloten om de beleidsrentes verder te verlagen

De bijstelling van het rentebeleid volgt op de groeivertraging van de Eurozone. De ECB heeft haar verwachting voor de economische groei en de inflatie naar beneden bijgesteld. Door deze maatregelen kunnen we ook al een verwachting geven voor de hypotheekrente in 2020.

Hypotheekrente kan nog verder dalen

Beleggers houden niet van onzekerheid en kiezen dan voor zogeheten ‘veilige havens’. Dit zijn onder andere de staatsleningen van stabiele landen zoals Nederland en Duitsland. In ruil voor zekerheid dat de belegging wordt terugbetaald, nemen beleggers genoegen met een steeds lagere vergoeding. Dit drukt momenteel de kapitaalmarktrente, zoals te zien in onderstaande grafiek van de rente op 10 jaar Nederlandse staatsleningen.

Recent zorgden oplopende handelsspanningen tussen VS en China ervoor dat de rente voor de 10 jaars Nederlandse staatslening is in juni gedaald tot onder 0%. Daarmee is het laagterecord in de zomer van 2016 verbroken.

Ontwikkeling kapitaalmarktrente 2019

(Bron: Bloomberg)

Concurrentie op de hypotheekmarkt toegenomen

De kapitaalmarktrente is een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente, zoals 20 jaar vast. Door de gedaalde marktrentes komt er meer ruimte om de hypotheekrente te verlagen. Geldverstrekkers maken echter een eigen afweging of en in welke mate ze hun tarieven verlagen.

De laatste jaren is de concurrentie op de hypotheekmarkt toegenomen. Traditionele banken krijgen concurrentie van institutionele beleggers zoals pensioenfondsen. Via zogenaamde regiepartijen kunnen deze lange termijn beleggers eenvoudig toetreden tot de Nederlandse hypotheekmarkt. Banken krijgen juist te maken met strengere kapitaaleisen voortkomend uit de Basel-akkoorden.

Door toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt passen geldverstrekkers de rentes sneller aan op veranderende marktomstandigheden. Ook ontstaan hierdoor duidelijke verschillen tussen geldverstrekkers, met echte prijsvechters en banken die willen scoren op bepaalde rentevaste periodes.

Hypotheekrente verwachting voor 2019 (samengevat)

hypotheekrente verwachting 2019

Sinds de aankondiging van de Europese Centrale Bank (ECB) voor nieuwe stimuleringsmaatregelen in september, is de marktrente gedaald. Zo is de rente voor 10 jaars Nederlandse staatslening gezakt tot onder 0%.

Deze kapitaalmarktrente is een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente. Als gevolg daalde de laagste hypotheekrente 20 jaar vast sinds half juli met 0,26%. De laagste hypotheekrente 30 jaar vast daalde in die periode zelfs met 0,31%.

Inmiddels zijn de definitieve ECB-maatregelen bekend. Zoals verwacht heeft de centrale bank de beleidsrente verlaagd. Het opkoopprogramma wordt in november hervat.

Banken hebben de lagere tarieven al deels ingeprijsd in de hypotheekrente en gaan hier naar verwachting nog wel even mee door.

We verwachten daarom dat de hypotheekrente de komende maanden verder daalt. U heeft dus nog even om van de historisch lage hypotheekrente te profiteren.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

2 gedachten over “Hypotheekrente verwachting 2019”

 1. De ECB ziet zich genoodzaakt om een nieuw programma met goedkope leningen voor banken te starten.

  Wat betekend dit voor de prognose van de hyptotheek rente?

  Beantwoorden
  • Beste heer of mevrouw, bedankt voor uw bericht. We hebben deze verwachting voor de hypotheekrente in 2019 hier in middels op aangepast. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-rentetarieven)

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.4
8.4 uit 3138 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Heel duidelijk en compact weergegeven

  Ieder, die plannen heeft voor welke hypotheek dan ook, kan hier zien waar ie aan toe is .

  06/07/2024 Jen, Oosternijkerk
 • Snelle reactie

  Snelle reactie en nog sneller een afspraak. Adviseur aan huis met goede kennis en informatie.

  02/07/2024 Peter, Hoorn
 • Glashelder!

  Alle informatie is glashelder en er wordt ontzettend snel gehandeld. Binnen een werkdag (of zelfs binnen het uur) wordt er al contact met je opgenomen voor een afspraak. Geheel vrijblijvend.

  29/06/2024 Virgil, Amsterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024