Block title
Block content
Hypotheekrente verwachting 2019
  Door: roel 167056 keer gelezen
Wat doet de hypotheekrente in 2019? Dit is onze verwachting voor de hypotheekrente aan de hand van ontwikkelingen in de markt. Gaat de rente stijgen?

Voordat we onze hypotheekrente verwachting voor 2019 geven, wijzen we u erop dat deze prognose regelmatig wijzigt. Tip: Schrijf u in voor de Rentemail en mis geen updates.

In deze renteverwachting voor 2019 leest u meer over:

De laagste hypotheekrente voor u? Bereken uw beste hypotheekaanbod >>>

Hypotheekrente volgt de economische groei

De hypotheekrente volgt in grote lijnen de economische ontwikkeling. Als de economie groeit, dan stijgen de rentes. Na de Eurocrisis zit de economie alweer een aantal jaren in de lift. Ook in 2019 zal de economie naar verwachting verder groeien. Wel wordt rekening gehouden met een groeivertraging in de Eurozone. Het opkomende protectionisme (handelsoorlog tussen VS en China) en onduidelijk over de Brexit worden door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) genoemd als onzekerheden in 2019.

Dit betekent dat de opwaartse druk voor de hypotheekrente in 2019 lager is dan vorig jaar, wat de kans op een rentestijging kleiner maakt

Rentebeleid ECB drukt de hypotheekrente

Dat de hypotheekrente, historisch gezien, laag is, komt door stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB). Om de economie in de Eurozone te stimuleren houdt de centrale bank de beleidsrentes laag. Ook werden tot 2019 maandelijks miljarden euro's in de economie gepompt door staatsleningen van zwakke Eurolanden op te kopen.

Lenen wordt op deze manier goedkoop gemaakt in de hoop dat investeringen en consumptie aantrekken. Sparen wordt juist ontmoedigd met een lage spaarrente.

Mede als gevolg van het ‘lage rentebeleid’ is de economie hersteld en zat de inflatie regelmatig op het gewenste niveau. Vorig jaar is de ECB daarom begonnen met het stap voor stap afbouwen van de stimuleringsmaatregelen. Zo is het opkoopprogramma vanaf 2019 gestopt.

Nieuwe ronde bankensteun

In maart maakt de Europese Centrale Bank, tamelijk onverwachts, een nieuwe ronde bankensteun bekend. Vanaf september 2019 kunnen banken opnieuw bijna gratis miljarden lenen van de centrale bank. Ook de verhoging van de beleidsrente, aanvankelijk gepland voor na de zomer, is naar achteren geschoven. De ECB heeft de eerste renteverhoging uitgesteld tot, minimaal eind 2019.

De bijstelling van het rente van het rentebeleid volgt op de groeivertraging van de Eurozone.

Hypotheekrente kan nog verder dalen

Beleggers houden niet van onzekerheid en kiezen dan voor zogeheten ‘veilige havens’. Dit zijn onder andere de staatsleningen van stabiele landen zoals Nederland en Duitsland. Door het grote aanbod van kapitaal, nemen beleggers genoegen met een lage vergoeding. Dit drukt momenteel de kapitaalmarktrente, zoals te zien in onderstaande grafiek van de rente op 10 jaar Nederlandse staatsleningen.

Ontwikkeling kapitaalmarktrente 2019

(Bron: IEX.nl)

Concurrentie op de hypotheekmarkt toegenomen

De kapitaalmarktrente is een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente, zoals 20 jaar vast. Door de gedaalde marktrentes komt er meer ruimte om de hypotheekrente te verlagen. Geldverstrekkers maken echter een eigen afweging of en in welke mate ze hun tarieven verlagen.

De laatste jaren is de concurrentie op de hypotheekmarkt toegenomen. Traditionele banken krijgen concurrentie van institutionele beleggers zoals pensioenfondsen. Via zogenaamde regiepartijen kunnen deze lange termijn beleggers eenvoudig toetreden tot de Nederlandse hypotheekmarkt. Banken krijgen juist te maken met strengere kapitaaleisen voortkomend uit de Basel-akkoorden.

Door toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt passen geldverstrekkers de rentes sneller aan op veranderende marktomstandigheden. Ook ontstaan hierdoor duidelijke verschillen tussen geldverstrekkers, met echte prijsvechters en banken die willen scoren op bepaalde rentevastperiodes.

Hypotheekrente verwachting voor 2019 (samengevat)

hypotheekrente verwachting 2019

Door de groeivertraging in de Eurozone en nieuwe stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank zijn de marktrentes opnieuw gedaald. Er is dus ruimte gekomen om de hypotheekrente verder te verlagen.

De afgelopen maand hebben diverse geldverstrekkers hun tarieven aangepast en kunnen we spreken van een nieuwe ronde renteverlagingen. Daarbij ook een aantal positie-wisselingen in het rente-overzicht die een onafhankelijke hypotheekvergelijking interessant maken.

Inmiddels loopt de marktrente weer licht op en lijkt het voorlopige laagste punt voorbij. Voor de komende tijd verwachten we dat het aantal renteverlagingen beperkt blijft en dat de hypotheekrente op het huidige lage niveau blijft. Afgaande op de uitspraken van de ECB zeker tot na de zomer. U heeft dus nog even om van de historisch lage hypotheekrente te profiteren.

Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:

Reacties

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

De ECB ziet zich genoodzaakt om een nieuw programma met goedkope leningen voor banken te starten.

Wat betekend dit voor de prognose van de hyptotheek rente?

Beste heer of mevrouw, bedankt voor uw bericht. We hebben deze verwachting voor de hypotheekrente in 2019 hier in middels op aangepast. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-rentetarieven)