Block title
Block content
Hypotheekrente verwachting 2019
  Door: roel 119548 keer gelezen
Wat doet de hypotheekrente in 2019? Dit is onze verwachting voor de hypotheekrente aan de hand van ontwikkelingen in de markt. Gaat de rente stijgen?

Voordat we onze hypotheekrente verwachting voor 2019 geven, wijzen we u erop dat deze prognose regelmatig wijzigt. Tip: Schrijf u in voor de Rentemail en mis geen updates.

In deze renteverwachting voor 2019 leest u meer over:

De laagste hypotheekrente voor u? Bereken uw beste hypotheekaanbod >>>

Hypotheekrente volgt de economische groei

De hypotheekrente volgt in grote lijnen de economische ontwikkeling. Als de economie groeit, dan stijgen de rentes. Na de Eurocrisis zit de economie alweer een aantal jaren in de lift. Dit zal in 2019 naar verwachting niet anders zijn. Wel wordt rekening gehouden met een groeivertraging in de Eurozone. 

De opwaartse druk op de hypotheekrente neemt in 2019 dus iets af.

Rentebeleid ECB drukt de hypotheekrente

Dat de hypotheekrente, historisch gezien, nog altijd laag is, komt door stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB). Om de economie in de Eurozone te stimuleren houdt de centrale bank de beleidsrentes laag. Ook werden tot dit jaar maandelijks miljarden euro's in de economie gepompt door staatsleningen van zwakke Eurolanden op te kopen.

Lenen wordt op deze manier goedkoop gemaakt in de hoop dat investeringen en consumptie aantrekken. Sparen wordt juist ontmoedigd met een lage spaarrente.

Nu de economie voldoende is hersteld en de inflatie op het gewenste niveau is, worden de stimuleringsmaatregelen stap voor stap afgebouwd. Vanaf 2019 is de ECB gestopt met het opkoopprogramma. Dit vermindert de neerwaartse druk op de hypotheekrente.

De volgende stap, het verhogen van de beleidsrente, staat vooralsnog gepland voor na de zomer. Dit is na de laatste ECB-vergadering niet gewijzigd. Wel zijn zorgen uitgesproken over de recente groeivertraging.  

Analisten twijfelen ondertussen of renteverhoging er komt, gezien de tegenvallende macro economische cijfers. De komende ECB-vergadering in maart wordt in dat opzicht cruciaal.  

Hypotheekrente kan nog verder dalen

Ondanks de verwachte economische groei, zal in 2019 het vertrouwen van beleggers regelmatig op de proef worden gesteld. Het opkomende protectionisme (handelsoorlog tussen VS en China) en onduidelijk over de Brexit worden door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) genoemd als onzekerheden in 2019.

Beleggers houden niet van onzekerheid en kiezen dan voor zogeheten ‘veilige havens’. Dit zijn onder andere de staatsleningen van stabiele landen. Door het grote aanbod van kapitaal op deze momenten, nemen beleggers genoegen met een lage vergoeding. Dit drukt momenteel de kapitaalmarktrente, zoals te zien in onderstaande grafiek.

Ontwikkeling kapitaalmarktrente 2019

(Bron: IEX.nl)

Concurrentie op de hypotheekmarkt toegenomen

De kapitaalmarktrente is een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente, zoals 20 jaar vast. Door toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt passen geldverstrekkers de rentes sneller aan op veranderende marktomstandigheden. Ook teren geldverstrekkers de laatste jaren in op hun marges, waardoor meebewegen met de marktrente noodzakelijk is.

De traditionele banken krijgen daarbij concurrentie van institutionele beleggers zoals pensioenfondsen. Via zogenaamde regiepartijen kunnen deze lange termijn beleggers eenvoudig toetreden tot de Nederlandse hypotheekmarkt. Banken krijgen juist te maken met strengere kapitaaleisen voortkomend uit de Basel-akkoorden. Dit was reden voor Rabobank om Vista hypotheken in de markt te zetten.

Lees meer over de voor- en nadelen van een hypotheek bij een onbekende geldverstrekker.

Hypotheekrente verwachting voor 2019 (samengevat)

hypotheekrente verwachting 2019

Door economische groei in combinatie met het afbouwen van de crisismaatregelen van de Europese Centrale Bank, komt er in 2019 meer ruimte voor een rentestijging. Op dit moment hangen er echter aantal onzekerheden boven de financiële markten. Beleggers kiezen voor zekerheid en hierdoor blijven de marktrente laag.

We verwachten daarom dat de hypotheekrente op het huidige lage niveau blijft.

De komende maanden zijn cruciaal voor de hypotheekrente ontwikkeling in 2019. Als de macro economische cijfers blijven tegenvallen, zal het beleggersvertrouwen verder dalen. Ook kan de ECB dan besluiten om de geplande verhoging van de beleidsrentes uit te stellen. De hypotheekrente zal dan naar verwachting verder dalen.

Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.