Block title
Block content
Hypotheekrente verwachting 2020
  Door: roel 3397 keer gelezen
Stijgt of daalt de hypotheekrente in 2021? U leest in deze renteverwachting. De impact van de coronacrisis op de rentes en hoe kunt u daarop anticiperen.
Voordat we onze hypotheekrente verwachting voor 2021 geven, wijzen we u erop dat deze prognose tussentijds kan wijzigen. Tip: Schrijf u in voor de Rentemail en mis geen rente-update.

Impact coronacrisis op de hypotheekrente

De coronacrisis heeft een langdurige impact op de samenleving en economie. Hoe de hypotheekrente in 2021 ontwikkelt, hangt deels af van of het lukt om het virus onder controle te krijgen. Tegelijkertijd doen overheden hun best om de economische gevolgen te beperken.

Toen het coronavirus uitgroeide tot een wereldwijde pandemie, zorgde dit ook voor onrust op de financiële markten. Bedrijven zien hun winst verdampen en banken houden rekening met kredietverliezen. Overheden steken zich dieper in de schulden om bedrijven overeind te houden en getroffen burgers te ondersteunen.

Nog dit najaar profiteren van de lage rentestand? Bereken vrijblijvend beste hypotheekaanbod >>>

Door de toegenomen onzekerheid en vraag naar geld, steeg de rentevergoeding op staatsleningen snel, zoals te zien in onderstaande grafiek. Deze kapitaalmarktrente is een belangrijke graadmeter voor de hypotheekrente. Tijdens de maanden van de intelligente lockdown steeg voor het eerst in jaren de hypotheekrente.

hypotheekrenteverwachting 2021

(Bron: IEX)

Rentestijging weer onder controle

Inmiddels daalt de hypotheekrente weer. Dit is deels te danken aan de Europese Centrale Bank (ECB), die snel en stevig in de bres sprong met een opkoopprogramma. Door voor 1350 miljard aan staatsleningen op te kopen, moeten leningen beschikbaar en betaalbaar blijven. Ook mogen banken in Europa van de ECB hun schulden iets verhogen.

Ook is de Europese Unie tot een akkoord gekomen over de volgende meerjarenbegroting (2021-2027). In dat akkoord zit ook een coronaherstelfonds van 750 miljard euro, gekoppeld aan structurele hervormingen in de lidstaten.

Hypotheekrente bijna op het niveau van voor de coronacrisis

Financiële stabiliteit in Europa en een langdurig ruim monetair beleid zorgen momenteel voor rust op de financiële markten. Geldverstrekkers kunnen weer makkelijker en goedkoper aan geld komen om uit te lenen.

De blik van geldverstrekkers wordt weer voorzichtig gericht op de concurrentie. De afgelopen weken volgden renteverlagingen elkaar snel op, onder andere van de grote banken ABN AMRO, Rabobank en ING. De hypotheekrente zit daarmee weer bijna op het niveau van voor de coronacrisis.

Tip: u heeft dus nogmaals de kans om uw hypotheek over te sluiten naar de historisch lage rente!

Hypotheekrente verwachting 2021

Blijft de rust op de financiële markten aanhouden, dan blijft ook de hypotheekrente in 2021 op het huidige lage niveau. Op korte termijn kan de rente zelfs nog licht verder dalen.

Een aantal ontwikkelingen kunnen voor een opwaartse druk op de rentes zorgen:

  • Een wereldwijde opleving van het coronavirus met lockdowns tot gevolg. Dit stort de wereldeconomie in een dieper dal.
  • De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn bepalend voor de koers van dat land op een aantal belangrijke dossiers, waaronder de handelsrelatie met China.
  • Met de deadline op 31 december in zicht, neemt de kans op een harde Brexit toe. De onderhandelingen over een nieuw handelsverdrag tussen de EU en het VK lopen stroef.

Daar staat tegenover dat het huidige pakket corona-maatregelen van de ECB tot juli 2021 duurt. Ook is het niet uitgesloten dat het opkoopprogramma wordt uitbreidt als de rentes weer oplopen. Daarnaast zit de inflatie bij lange na niet op het niveau waar de centrale bank naar streeft.

Het zeer ruime monetaire beleid van de ECB zal naar verwachting in 2021 de rentes blijven drukken. Een sterke stijging van de hypotheekrente verwachten we daarom niet. Profiteren van de lage rentestand? Bereken hieronder uw mogelijkheden.Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
  • Laagste hypotheekrente garantie
  • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
  • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.