Block title
Block content
Hypotheekrente verwachting 2020
  Door: roel 27335 keer gelezen
Wat doet de hypotheekrente in 2021? U leest het in deze renteverwachting. De impact van de coronacrisis op de rentes en hoe kunt u daarop anticiperen.
Voordat we onze hypotheekrente verwachting voor 2021 geven, wijzen we u erop dat deze prognose tussentijds kan wijzigen. Tip: Schrijf u in voor de Rentemail en mis geen rente-update.

Impact coronacrisis op de hypotheekrente

De coronacrisis heeft een langdurige impact op de samenleving en economie. Hoe de hypotheekrente in 2021 ontwikkelt, hangt deels af van of het lukt om het virus onder controle te krijgen, al dan niet met een vaccin. Tegelijkertijd doen overheden hun best om de economische gevolgen te beperken.

Toen het coronavirus uitgroeide tot een wereldwijde pandemie, zorgde dit voor onrust op de financiële markten. Bedrijven zien hun winst verdampen en banken houden rekening met kredietverliezen. Overheden steken zich dieper in de schulden om bedrijven overeind te houden en getroffen burgers te ondersteunen.

Nog dit najaar profiteren van de lage rentestand? Bereken vrijblijvend beste hypotheekaanbod >>>

Door de toegenomen onzekerheid en vraag naar geld, steeg de rentevergoeding op staatsleningen snel, zoals te zien in onderstaande grafiek. Deze kapitaalmarktrente is een belangrijke graadmeter voor de hypotheekrente. Tijdens de maanden van de eerste lockdown steeg voor het eerst in jaren de hypotheekrente.

hypotheekrenteverwachting 2021

(Bron: IEX)

Rentestijging weer onder controle

Sinds de zomer daalt de hypotheekrente weer. Dit is deels te danken aan de Europese Centrale Bank (ECB), die snel en stevig in de bres sprong met een opkoopprogramma. Door voor 1350 miljard aan staatsleningen op te kopen, moeten leningen beschikbaar en betaalbaar blijven. Ook mogen banken in Europa van de ECB hun schulden iets verhogen.

Ook kwam de Europese Unie tot een akkoord gekomen over de volgende meerjarenbegroting (2021-2027). In dat akkoord zit ook een coronaherstelfonds van 750 miljard euro.

Hypotheekrente bijna op het niveau van voor de coronacrisis

Financiële stabiliteit in Europa en een langdurig ruim monetair beleid zorgen momenteel voor rust op de financiële markten. Geldverstrekkers kunnen weer makkelijker en goedkoper aan geld komen om uit te lenen.

De blik van geldverstrekkers wordt weer voorzichtig gericht op de concurrentie. De afgelopen maanden verlaagde vrijwel alle geldverstrekkers de hypotheekrente, onder andere de grote banken ABN AMRO, Rabobank en ING.

De rentetarieven zijn daarmee weer bijna op het niveau van voor de coronacrisis en bij sommige banken daar nog iets onder. Onderstaand ziet u de ontwikkeling van de laagste hypotheekrente 20 jaar vast van het afgelopen jaar.

Tip: u heeft dus nogmaals de kans om uw hypotheek over te sluiten naar de historisch lage rente!

ontwikkeling hypotheekrente 2021

Hypotheekrente verwachting 2021

Blijft de rust op de financiële markten aanhouden, dan blijft ook de hypotheekrente in 2021 op het huidige lage niveau.

Met het handelsakkoord tussen de EU en Groot Brittannië is alvast een belangrijke horde genomen. Ook zorgt het coronavaccin voor licht aan het einde van de tunnel.

Op korte termijn de wereldwijde opleving van het coronavirus voor meer onzekerheid en daarmee opwaartse druk op de rentes.

Nieuwe ECB-maatregelen

Daar staat tegenover dat de ECB het pakket corona-maatregelen eind vorig jaar heeft uitgebreid en verlengd. De centrale bank blijft tot na 2021 de economie stimuleren.

Deze verruiming van het monetaire beleid biedt ruimte voor banken om de hypotheekrente verder te verlagen. Dit zorgt ervoor dat 2021 is gestart met een aantal renteverlagingen.

 Profiteren van de lage rentestand? Bereken hieronder uw mogelijkheden.Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
  • Laagste hypotheekrente garantie
  • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
  • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.