Hypotheekrente verwachting 2021

Wat doet de rente in 2021? In deze hypotheekrente verwachting leest u meer over de bodemrentes van nu en de kans op een rentestijging later dit jaar.

Voordat we onze renteverwachting geven, wijzen we u erop dat deze prognose tussentijds kan wijzigen. Bekijk hier de hypotheekrente verwachting voor 2022.
 

Sterk economisch herstel verwacht

Tijdens de coronacrisis zijn centrale banken de economie fors meer gaan stimuleren. Met een lage beleidsrente en door schulden op te kopen is het gelukt om een sterke rentestijging te voorkopen en zo leningen beschikbaar en betaalbaar te houden.

Naar verwachting herstelt de economie dit jaar sterk. Steeds meer mensen zijn gevaccineerd en de samenleving gaat stap voor stap van het slot. Dit zorgt voor meer bestedingen, wat nog eens versterkt wordt omdat opgepot geld wordt uitgegeven.

Wilt u profiteren van de lage rentestand? Bereken vrijblijvend uw laagste hypotheekrente >>>

Consumentenprijzen lopen op

De vraagstijging zorgt er mede voor dat de prijzen stijgen. In december stond de consumentenprijsindex van de Eurozone nog op -0,3%, in augustus steeg de inflatie naar 3%. 

Dit is echter niet het hele verhaal. Aan de aanbodkant kampt men momenteel met tekorten, waardoor producten sneller duurder worden. Ook zijn de energieprijzen gestegen. Dit is mogelijk een tijdelijk tekort.

ECB blijft economie stimuleren, ondanks hoge inflatie

De inflatie zit al een tijd boven de doelstelling van de Europese Centrale Bank. Dit zou normaal het teken zijn om stimuleringsmaatregelen terug te schroeven. De centrale bank gaat er echter van uit dat de hoge inflatie van dit moment van tijdelijke aard is.

Om door te kunnen gaan met het huidige lage rentebeleid heeft de ECB in juli haar inflatiestrategie gewijzigd. In plaats van te streven naar een inflatie tot 2%, mag deze nu tijdelijk hoger zijn.

Zomer met extreem lage hypotheekrentes

Het vooruitzicht van een langer durende stimulans vanuit de ECB, zorgde er deze zomer voor dat de kapitaalmarktrente verder is gedaald. Zoals te zien in onderstaande grafiek bij punt 1. Dit is een belangrijke graadmeter voor de hypotheekrente verwachting.

(Bron: IEX)

Hevige concurrentiestrijd tussen geldverstrekkers

De concurrentiestrijd tussen geldverstrekkers is hevig. In de huidige hypotheekmarkt vechten 35 aanbieders om een kleiner wordende groep klanten. Daar komt bij dat ze vanaf september nog maar enkele maanden tijd hebben om de jaardoelstelling te halen.

Omwille van de concurrentiepositie, kunnen geldverstrekkers het zich nu niet veroorloven om de marges te laten oplopen. De vraag is hoelang geldverstrekkers dit volhouden.

Hypotheekrente verwachting 2021

Kijken we verder vooruit dan is het niet ondenkbaar dat de hypotheekrente verwachting later dit jaar alsnog oploopt. De hoge inflatie zorgt er namelijk voor dat de koopkracht momenteel hard achteruit holt. De vraag is hoelang centrale banken de druk om de steunmaatregelen alsnog af te bouwen kunnen weerstaan.

In de Verenigde Staten is inmiddels een eerste stap gezet. De Fed heeft aangekondigd later dit jaar te starten met het afbouwen van het opkoopprogramma. Beleggers speculeren inmiddels ook op een verstrakking van het geldbeleid door de ECB. Als gevolg daarvan zien we de kapitaalmarktrente oplopen. Zie bovenstaande grafiek bij punt 2.

Daarnaast heeft De Nederlandsche Bank (DNB) aangekondigd per 1 januari volgend jaar hogere kapitaalbuffers te eisen voor hypotheken. Door de snel stijgende huizenprijzen en hoge hypotheekschulden in Nederland moeten banken zich financieel versterken.

Zowel de gestegen kapitaalmarktrente als de hogere buffervereisten zorgen hogere kosten bij geldverstrekkers. Deze worden naar verwachting deels verrekend in de hypotheekrente.

Daarmee lijkt er een eind te komen aan de extreem lage hypotheekrente van dit moment.

Wilt u nog profiteren van de extreem lage hypotheekrente?

Ik heb een aantal tips voor u:

Tip: schrijf u hieronder in voor onze nieuwsbrief ontvang als eerste onze rente-updates in je mailbox.

Mis geen enkele rente-update!

Onze hypotheek expert Roel houdt u graag op de hoogte van belangrijk nieuws en actuele rentestanden.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

6 gedachten over “Hypotheekrente verwachting 2021”

 1. Hoi Roel
  Ben reeds bezig met oversluiten maar hoor graag de mogelijkheden van een aflossingsvrije hypotheek op 50 % van de marktwaarde

  Beantwoorden
 2. Ondertussen heeft de ECB aangegeven in 2022 waarschijnlijk geen renteverhogingen door te voeren. Zie jij nog kans dit artikel te updaten op basis van de laatste input? Bedankt alvast!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3081 reviews. 89% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024