Hypotheekrente verwachting 2021

Wat doet de rente in 2021? In deze hypotheekrente verwachting leest u meer over de bodemrentes van nu en de kans op een rentestijging later dit jaar.

Voordat we onze hypotheekrente verwachting voor 2021 geven, wijzen we u erop dat deze prognose tussentijds kan wijzigen.
 

Sterk economisch herstel verwacht

Tijdens de coronacrisis zijn centrale banken de economie fors meer gaan stimuleren. Met een lage beleidsrente en door schulden op te kopen is het gelukt om een sterke rentestijging te voorkopen en zo leningen beschikbaar en betaalbaar te houden.

Naar verwachting herstelt de economie dit jaar sterk. Steeds meer mensen zijn gevaccineerd en de samenleving gaat stap voor stap van het slot. Dit zorgt voor meer bestedingen, wat nog eens versterkt wordt omdat opgepot geld wordt uitgegeven.

Wilt u profiteren van de lage rentestand? Bereken vrijblijvend uw laagste hypotheekrente >>>

Consumentenprijzen lopen op

De vraagstijging zorgt er mede voor dat de prijzen stijgen. In december stond de consumentenprijsindex van de Eurozone nog op -0,3%, in augustus steeg de inflatie naar 3%. 

Dit is echter niet het hele verhaal. Aan de aanbodkant kampt men momenteel met tekorten, waardoor producten sneller duurder worden. Ook zijn de energieprijzen gestegen. Dit is mogelijk een tijdelijk tekort.

ECB blijft economie stimuleren, ondanks hoge inflatie

De inflatie zit al een tijd boven de doelstelling van de Europese Centrale Bank. Dit zou normaal het teken zijn om stimuleringsmaatregelen terug te schroeven. De centrale bank gaat er echter van uit dat de hoge inflatie van dit moment van tijdelijke aard is.

Om door te kunnen gaan met het huidige lage rentebeleid heeft de ECB in juli haar inflatiestrategie gewijzigd. In plaats van te streven naar een inflatie tot 2%, mag deze nu tijdelijk hoger zijn.

Zomer met extreem lage hypotheekrentes

Het vooruitzicht van een langer durende stimulans vanuit de ECB, zorgde er deze zomer voor dat de kapitaalmarktrente verder is gedaald. Zoals te zien in onderstaande grafiek bij punt 1. Dit is een belangrijke graadmeter voor de hypotheekrente verwachting.

(Bron: IEX)

Hevige concurrentiestrijd tussen geldverstrekkers

De concurrentiestrijd tussen geldverstrekkers is hevig. In de huidige hypotheekmarkt vechten 35 aanbieders om een kleiner wordende groep klanten. Daar komt bij dat ze vanaf september nog maar enkele maanden tijd hebben om de jaardoelstelling te halen.

Omwille van de concurrentiepositie, kunnen geldverstrekkers het zich nu niet veroorloven om de marges te laten oplopen. De vraag is hoelang geldverstrekkers dit volhouden.

Hypotheekrente verwachting 2021

Kijken we verder vooruit dan is het niet ondenkbaar dat de hypotheekrente verwachting later dit jaar alsnog oploopt. De hoge inflatie zorgt er namelijk voor dat de koopkracht momenteel hard achteruit holt. De vraag is hoelang centrale banken de druk om de steunmaatregelen alsnog af te bouwen kunnen weerstaan.

In de Verenigde Staten is inmiddels een eerste stap gezet. De Fed heeft aangekondigd later dit jaar te starten met het afbouwen van het opkoopprogramma. Beleggers speculeren inmiddels ook op een verstrakking van het geldbeleid door de ECB. Als gevolg daarvan zien we de kapitaalmarktrente oplopen. Zie bovenstaande grafiek bij punt 2.

Daarnaast heeft De Nederlandsche Bank (DNB) aangekondigd per 1 januari volgend jaar hogere kapitaalbuffers te eisen voor hypotheken. Door de snel stijgende huizenprijzen en hoge hypotheekschulden in Nederland moeten banken zich financieel versterken.

Zowel de gestegen kapitaalmarktrente als de hogere buffervereisten zorgen hogere kosten bij geldverstrekkers. Deze worden naar verwachting deels verrekend in de hypotheekrente.

Daarmee lijkt er een eind te komen aan de extreem lage hypotheekrente van dit moment.

Wilt u nog profiteren van de extreem lage hypotheekrente?

Ik heb een aantal tips voor u:

Tip: schrijf u hieronder in voor onze nieuwsbrief ontvang als eerste onze rente-updates in je mailbox.

Mis geen enkele rente-update!

Onze hypotheek expert Roel houdt u graag op de hoogte van belangrijk nieuws en actuele rentestanden.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+128.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2022

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde

Ontdek uw mogelijkheden met overwaarde.

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.

4 gedachten over “Hypotheekrente verwachting 2021”

 1. Hoi Roel
  Ben reeds bezig met oversluiten maar hoor graag de mogelijkheden van een aflossingsvrije hypotheek op 50 % van de marktwaarde

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.1
8.1 uit 2342 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • 100% onafhankelijk

  Op deze website vond ik snel wat ik zocht: overwaarde verzilveren. Na een eerste indicatie kom je vrijblijvend in contact met een getallendeskundige, die alle mogelijkheden van alle banken met je onderzoekt en jij beslist.

  07/11/2021 Peter, Rucphen
 • Informatie waar ik wat mee kan!

  Wil ik meer weten neem ik contact op! Ik wordt direct teruggebeld. Fantastische ervaring in dit digitale tijdperk! Chapeau!

  24/11/2021 Gerda, Heerde
 • Duidelijk en up to date

  Ik zocht de verschillende tarieven van de banken en dat was op deze site makkelijk en overzichtelijk terug te vinden.

  11/11/2021 Joni, Zaandam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld u gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+128.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2022