Hypotheekrente verwachting 2021

Wat doet de rente in 2021? In deze hypotheekrente verwachting leest u meer over de bodemrentes van nu en de kans op een rentestijging later dit jaar.

Voordat we onze hypotheekrente verwachting voor 2021 geven, wijzen we u erop dat deze prognose tussentijds kan wijzigen.
 

Sterk economisch herstel verwacht

Tijdens de coronacrisis zijn centrale banken de economie fors meer gaan stimuleren. Met een lage beleidsrente en door schulden op te kopen is het gelukt om een sterke rentestijging te voorkopen en zo leningen beschikbaar en betaalbaar te houden.

Naar verwachting herstelt de economie dit jaar sterk. Steeds meer mensen zijn gevaccineerd en de samenleving gaat stap voor stap van het slot. Dit zorgt voor meer bestedingen, wat nog eens versterkt wordt omdat opgepot geld wordt uitgegeven.

Wilt u profiteren van de lage rentestand? Bereken vrijblijvend uw laagste hypotheekrente >>>

Consumentenprijzen lopen op

De vraagstijging zorgt er mede voor dat de prijzen stijgen. In december stond de consumentenprijsindex van de Eurozone nog op -0,3%, in augustus steeg de inflatie naar 3%. 

Dit is echter niet het hele verhaal. Aan de aanbodkant kampt men momenteel met tekorten, waardoor producten sneller duurder worden. Ook zijn de energieprijzen gestegen. Dit is mogelijk een tijdelijk tekort.

ECB blijft economie stimuleren, ondanks hoge inflatie

De inflatie zit al een tijd boven de doelstelling van de Europese Centrale Bank. Dit zou normaal het teken zijn om stimuleringsmaatregelen terug te schroeven. De centrale bank gaat er echter van uit dat de hoge inflatie van dit moment van tijdelijke aard is.

Om door te kunnen gaan met het huidige lage rentebeleid heeft de ECB in juli haar inflatiestrategie gewijzigd. In plaats van te streven naar een inflatie tot 2%, mag deze nu tijdelijk hoger zijn.

Graadmeter hypotheekrente verwachting gedaald

Het vooruitzicht van een langer durende stimulans vanuit de ECB, zorgde er deze zomer voor dat de kapitaalmarktrente verder is gedaald. Zoals te zien in onderstaande grafiek. Dit is een belangrijke graadmeter voor de hypotheekrente verwachting. Geldverstrekkers kunnen goedkoper aan geld komen om uit te lenen.

Graadmeter hypotheekrente gedaald

(Bron: IEX)

Hevige concurrentiestrijd tussen geldverstrekkers

De concurrentiestrijd tussen geldverstrekkers is hevig. In de huidige hypotheekmarkt vechten 35 aanbieders om een kleiner wordende groep klanten. Daar komt bij dat ze vanaf september nog maar enkele maanden tijd hebben om de jaardoelstelling te halen.

Omwille van de concurrentiepositie, kunnen geldverstrekkers het zich nu niet veroorloven om de marges te laten oplopen. Dit zorgt voor de vele kleine renteverlagingen die we nu zien.

Hypotheekrente verwachting 2021

Door de gewijzigde inflatiestrategie van de ECB en de hevige concurrentie tussen geldverstrekkers, verwachten we dat de hypotheekrente laag blijft en mogelijk nog licht verder daalt

Kijken we verder vooruit dan is het niet ondenkbaar dat de hypotheekrente verwachting later dit jaar alsnog oploopt. De hoge inflatie zorgt er namelijk voor dat de koopkracht momenteel hard achteruit holt. De vraag is hoelang centrale banken de druk om de steunmaatregelen alsnog af te bouwen kunnen weerstaan.

In de Verenigde Staten is inmiddels een eerste stap gezet. De Fed heeft aangekondigd later dit jaar te starten met het afbouwen van het opkoopprogramma. Beleggers speculeren inmiddels ook op een verstrakking van het geldbeleid door de ECB. Als gevolg daarvan zien we de kapitaalmarktrente weer iets oplopen.

Wilt u nog profiteren van de lage rentestand, dan hebben we een aantal tips voor u:

Tip: schrijf u hieronder in voor onze nieuwsbrief ontvang als eerste onze rente-updates in je mailbox.

Mis geen enkele rente-update!

Onze hypotheek expert Roel houdt u graag op de hoogte van belangrijk nieuws en actuele rentestanden.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+128.000 abonnees | Actuele rente 2021 + prognose.
Wekelijks rente-overzicht met de beste hypotheektips.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Uw hypotheek oversluiten?

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Een woning op het oog?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.

Uw eerste woning kopen

Ontvang de beste hypotheek voor starters.

2 gedachten over “Hypotheekrente verwachting 2021”

 1. Hoi Roel
  Ben reeds bezig met oversluiten maar hoor graag de mogelijkheden van een aflossingsvrije hypotheek op 50 % van de marktwaarde

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.1
8.1 uit 2245 reviews. 89% beveelt ons aan!
 • Goed overzicht van alle hypotheek verstrekkers

  Een hele overzichtelijke site met de rentepercentages van alle, in Nederland beschikbare, hypotheek verstrekkers

  06/09/2021 Joop, Grave
 • Zeer goed

  Zeer goede en eerlijke informatie en je kunt hun altijd benaderen er wordt altijd op gereageerd met een duidelijk antwoord en advies, ik ben in ieder geval zeer tevreden kan niet beter

  01/09/2021 Piet, Gronsveld
 • Zeer duidelijke informatie

  Eindelijk eens informatie waar je wat aan hebt. Geen verborgen regeltjes van als……. maar precies zoals het hoort te zijn.

   

  24/08/2021 D.J. Biesheuvel, Aalsmeer

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld u gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+128.000 abonnees | Actuele rente 2021 + prognose.
Wekelijks rente-overzicht met de beste hypotheektips.