Hypotheekrente verwachting 2021

Wat doet de hypotheekrente in 2021? U leest het in deze renteverwachting. De impact van de coronacrisis op de rentes en hoe kunt u daarop anticiperen.

Voordat we onze hypotheekrente verwachting voor 2021 geven, wijzen we u erop dat deze prognose tussentijds kan wijzigen.
 

Impact coronacrisis op de hypotheekrente

De coronacrisis heeft een langdurige impact op de samenleving en economie. Hoe de hypotheekrente in 2021 ontwikkelt, hangt deels af van of het lukt om het virus onder controle te krijgen, al dan niet met een vaccin. Tegelijkertijd steken overheden zich dieper in de schulden om bedrijven te ondersteunen en de economische gevolgen te beperken.

Wilt u profiteren van de lage rentestand? Bereken vrijblijvend uw laagste hypotheekrente >>>

Door de toegenomen onzekerheid en vraag naar geld, steeg de rentevergoeding op staatsleningen snel, zoals te zien in onderstaande grafiek (bij 1). Deze kapitaalmarktrente is een belangrijke graadmeter voor de hypotheekrente. Tijdens de eerste lockdown steeg voor het eerst in jaren de hypotheekrente.

Ontwikkeling hypotheekrente verwachting 2021

(Bron: IEX)

Rentestijging weer onder controle

Sinds de zomer daalt de hypotheekrente weer. Dit is deels te danken aan de Europese Centrale Bank (ECB), die snel en stevig in de bres sprong met een opkoopprogramma. Door voor 1850 miljard aan staatsleningen op te kopen, moeten leningen beschikbaar en betaalbaar blijven.

Door dit ruime monetaire beleid kunnen geldverstrekkers weer makkelijker en goedkoper aan geld komen om uit te lenen. Dit wordt versterkt omdat geldverstrekkers een felle concurrentiestrijd voeren. In de eerste maanden van 2021 daalde de hypotheekrente naar een nieuw laagterecord.

Dit zorgde voor een piek van hypotheekaanvragen, met name van oversluiters. Benieuwd of oversluiten voor u voordelig is? Vraag een gratis oversluitrapport aan.

Hypotheekrente verwachting 2021

De afgelopen weken is de kapitaalmarktrente weer gestegen, deels door een hogere inflatieverwachting. Zie ook bovenstaande grafiek (bij 2). Ook het steunpakket van 1900 miljard dollar van de regering-Biden zorgt voor een opwaartse druk op de rentes.  Dit heeft ook al tot de eerste rentverhogingen van geldverstrekkers geleid.

En opnieuw grijpt de ECB in door de geldkraan verder open te draaien. De komende 3 maanden koopt de centrale bank meer staats- en bedrijfsobligaties op dan eerder dit jaar. Een aantal geldverstrekkers zal deze verruiming aangrijpen om de hypotheekrente aan te scherpen.

Een nieuwe ronde renteverlagingen wordt niet verwacht. Waar beleggers al speculeerden over nieuwe maatregelen, hield de ECB het bestaande opkoopprogramma gelijk. Dit wordt alleen tijdelijk versneld. We verwachten dat de hypotheekrente de komende maand op het huidige lage niveau blijft.

Onzekerheid voor de renteverwachting neemt toe

Kijken we verder vooruit dan neemt de onzekerheid voor de renteverwachting toe. De financiële markten zijn momenteel sterk in beweging omdat beleggers reageren op het beleid van centrale banken. Het coronavaccin stemt hoopvol, maar door leveringsproblemen loopt de vaccinatiecampagne vertraging op.

En stel dat de economie weer open kan. Welk effect hebben de inhaalvraag en stimulering van uit de overheid op het economische herstel? Schieten de rente dan plots omhoog? Dit is allemaal nog heel onzeker.

Tip: schrijf u hieronder in voor onze nieuwsbrief ontvang als eerste onze rente-updates in je mailbox.

Ontvang rente updates en hypotheektips

Onze hypotheek expert Roel houdt u graag op de hoogte van belangrijk nieuws en actuele rentestanden.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+100.000 abonnees | Actuele rente 2021 + prognose.
Wekelijks rente-overzicht met de beste hypotheektips.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Uw hypotheek oversluiten?

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Eerste woning kopen

Ontvang de beste hypotheek voor starters.

Woning op het oog?

Bereken uw mogelijkheden en laagste rente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.1
8.1 uit 2133 reviews. 87% beveelt ons aan!
 • Overzichtelijk, duidelijk, compleet

  Wat een mooie, frisse website. Heel erg overzichtelijk en snel de laagste rente gevonden. Meer informatie aanvragen is echt kinderspel. Werkt heel erg fijn. Snelle reactie gekregen.

  11/02/2021 Richard, Ommen
 • Snel een globaal idee gekregen!

  Nadat ik op de website wat getallen had ingevuld en een idee had wat de mogelijkheden zijn, werd ik kort daarop terug gebeld om nog wat details door te nemen. Top!

  03/01/2021 Gerard, Rockanje
 • Direct contact

  Werd direct gebeld en kreeg ook direct helderheid over mogelijkheden.

  07/01/2021 Henk Jan, Zeewolde

Ontvang rente updates en hypotheektips

Onze hypotheek expert Roel houdt u graag op de hoogte van belangrijk nieuws en actuele rentestanden.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+100.000 abonnees | Actuele rente 2021 + prognose.
Wekelijks rente-overzicht met de beste hypotheektips.