Block title
Block content
Maximale hypotheek in 2021 | normen + berekening
  Door: roel 30378 keer gelezen
Hoeveel hypotheek kunt u krijgen? Alle wijzigingen voor de maximale hypotheek in 2021. Bereken hoeveel u kunt lenen voor aankoop of overwaarde opnemen.

Hoeveel hypotheek kunt u krijgen?

Huishoudens die dit jaar een loonstijging verwachten, kunnen meer hypotheek krijgen. Ook voor tweeverdieners en mensen met een studielening is de maximale hypotheek in 2021 gestegen. Lees meer over:

Hoeveel kunt u lenen in 2021? Bereken uw maximale hypotheek >>>

Niet meer lenen dan de woningwaarde

Ook in 2021 kunt u niet meer lenen dan de woning waard is. In het regeerakkoord van het Kabinet Rutte 3 is afgesproken dat de maximale hypotheek gedurende de regeerperiode 100% van de woningwaarde blijft. Kiest u voor energiebesparende maatregelen, dan kan 106% van de woningwaarde geleend worden.

Lees ook deze 5 slimmigheden om meer hypotheek te krijgen.

Meer hypotheek voor tweeverdieners

Tweeverdieners kunnen in 2021 meer hypotheek krijgen. Het tweede inkomen telt dit jaar voor 90% mee bij de berekening van de maximale hypotheek. Vorig jaar was dit nog 80%. Deze verruiming zorgt voor een fors hogere hypotheek.

Als u vorig jaar bijvoorbeeld maximaal 300.000 euro kunt lenen, dan ligt de maximale hypotheek in 2021 tussen 10.000 en 12.000 hoger.

Studielening weegt minder zwaar op hypotheek

In 2021 weegt een studielening minder zwaar op een hypotheek. Vanaf nu wordt de wegingsfactor elk jaar opnieuw bepaald, waarbij rekening wordt gehouden met de gemiddelde rente op studieleningen over laatste 5 jaar.

Voor een ex-student met een studielening van 10.000 euro betekent dit dat ongeveer € 3000,- meer geleend kan worden dan afgelopen jaar.

Maximale hypotheek op basis van het inkomen

Dit jaar stijgt de maximale hypotheek voor huishoudens die een loonstijging verwachten. Wie niet of beperkt in inkomen op vooruit gaat kan in 2021 minder hypotheek krijgen.

Dit wordt duidelijk na doorrekening van de financieringslastpercentages door het Nibud. Daarmee wordt bepaald hoeveel van uw inkomen u mag gebruiken voor de hypotheek.

Onderstaand vindt u een aantal rekenvoorbeelden van het Nibud voor de maximale hypotheek rekening houdend met een loonstijging van 1,4% en hypotheekrente van 1,75%.

Rekenvoorbeeld maximale hypotheek 2021 eenverdieners

Maximale hypotheek in 2021 eenverdieners

Rekenvoorbeeld maximale hypotheek 2021 tweeverdieners

Maximale hypotheek in 2021 eenverdieners

Starters veelal vrijgesteld van overdrachtsbelasting

Hoewel het geen hypotheeknorm is, de vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters zorgt voor flink meer mogelijkheden. In 2021 gelden de volgende voorwaarden om van de vrijstelling gebruik te maken:

  • Passeert de woning tussen 1 januari en 31 maart 2021 bij de notaris en bent u tussen 18 en 35 jaar, dan betaalt u geen overdrachtsbelasting.
  • Vanaf 1 april 2021 geldt aanvullend op bovenstaande hypotheekregel dat de woning niet duurder mag zijn dan 400.000 euro.
  • In beide bovenstaande situaties geldt dat de koper niet eerder de startersvrijstelling mag hebben aangevraagd.

Het reguliere tarief van 2% over de koopsom houden deze starters dus in eigen zak.

Bereken uw maximale hypotheek 2021

We hebben de nieuwe financieringslastpercentages ook verwerkt in onze online hypotheekberekening. Bereken hoeveel u in 2021 kunt lenen.Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
  • Laagste hypotheekrente garantie
  • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
  • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.