Block title
Block content
Maximale hypotheek in 2021 | normen + berekening
  Door: roel 8193 keer gelezen
Hoeveel hypotheek kunt u volgend jaar krijgen? Alle wijzigingen voor de maximale hypotheek in 2021. Bereken hoeveel u kunt lenen voor aankoop of overwaarde opnemen.

Hoeveel hypotheek kunt u volgend jaar krijgen?

De hypotheeknormen voor 2021 zijn bekend. Huishoudens die een loonstijging verwachten kunnen volgend jaar meer hypotheek krijgen. Ook voor tweeverdieners en mensen met een studielening stijgt de maximale hypotheek. Lees meer over:

Bereken uw maximale hypotheek in 2021 Kunt u meer of minder lenen dan dit jaar? >>>

Niet meer lenen dan de woningwaarde

Ook in 2021 kunt u niet meer lenen dan de woning waard is. In het regeerakkoord van het Kabinet Rutte 3 is afgesproken dat de maximale hypotheek gedurende de regeerperiode 100% van de woningwaarde blijft. Kiest u voor energiebesparende maatregelen, dan kan 106% van de woningwaarde geleend worden.

Lees ook deze 5 slimmigheden om meer hypotheek te krijgen.

Meer hypotheek voor tweeverdieners

Tweeverdieners kunnen volgend jaar meer hypotheek krijgen. Het tweede inkomen telt in 2021 voor 90% mee bij de berekening van de maximale hypotheek. Nu is dit nog 80%. Deze verruiming zorgt voor een fors hogere hypotheek.

Als u nu bijvoorbeeld maximaal 300.000 euro kunt lenen, dan ligt uw de maximale hypotheek in 2021 tussen 10.000 en 12.000 hoger.

Studielening weegt minder zwaar op hypotheek

In 2021 weegt een studielening minder zwaar op een hypotheek. Vanaf nu wordt de wegingsfactor elk jaar opnieuw bepaald, waarbij rekening wordt gehouden met de gemiddelde rente op studieleningen over laatste 5 jaar.

Voor een ex-student met een studielening van 10.000 euro betekent dit dat volgend jaar ongeveer € 3000,- meer geleend kan worden.

Maximale hypotheek op basis van het inkomen

In 2021 stijgt de maximale hypotheek voor huishoudens die een loonstijging verwachting. Wie niet of beperkt in inkomen op vooruit gaat kan volgend jaar minder hypotheek krijgen.

Dit wordt duidelijk na bekendmaking van de financieringslastpercentages door het Nibud. Daarmee wordt bepaald hoeveel van uw inkomen u mag gebruiken voor de hypotheek.

Onderstaand vindt u een aantal rekenvoorbeelden van het Nibud voor de maximale hypotheek rekening houdend met een loonstijging van 1,4% en hypotheekrente van 1,75%.

Rekenvoorbeeld maximale hypotheek 2021 eenverdieners

Maximale hypotheek in 2021 eenverdieners

Rekenvoorbeeld maximale hypotheek 2021 tweeverdieners

Maximale hypotheek in 2021 eenverdieners

Bereken uw maximale hypotheek 2021

We hebben de nieuwe financieringslastpercentages ook verwerkt in onze online hypotheekberekening. Als uitkomst krijgt u de maximale hypotheek voor dit jaar en 2021.Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
  • Laagste hypotheekrente garantie
  • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
  • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.