Maximale hypotheek in 2021 | normen + berekening

Hoeveel hypotheek kunt u krijgen? Alle wijzigingen voor de maximale hypotheek in 2021. Bereken hoeveel u kunt lenen voor aankoop of overwaarde opnemen.

Hoeveel hypotheek kunt u krijgen?

Huishoudens die dit jaar een loonstijging verwachten, kunnen meer hypotheek krijgen. Ook voor tweeverdieners en mensen met een studielening is de maximale hypotheek in 2021 gestegen. Lees meer over:

Hoeveel kunt u lenen in 2021? Bereken uw maximale hypotheek >>>

Niet meer lenen dan de woningwaarde

Ook in 2021 kunt u niet meer lenen dan de woning waard is. In het regeerakkoord van het Kabinet Rutte 3 is afgesproken dat de maximale hypotheek gedurende de regeerperiode 100% van de woningwaarde blijft. Kiest u voor energiebesparende maatregelen, dan kan 106% van de woningwaarde geleend worden.

Lees ook deze 5 slimmigheden om meer hypotheek te krijgen.

Meer hypotheek voor tweeverdieners

Tweeverdieners kunnen in 2021 meer hypotheek krijgen. Het tweede inkomen telt dit jaar voor 90% mee bij de berekening van de maximale hypotheek. Vorig jaar was dit nog 80%. Deze verruiming zorgt voor een fors hogere hypotheek.

Als u vorig jaar bijvoorbeeld maximaal 300.000 euro kunt lenen, dan ligt de maximale hypotheek in 2021 tussen 10.000 en 12.000 hoger.

Studielening weegt minder zwaar op hypotheek

In 2021 weegt een studielening minder zwaar op een hypotheek. Vanaf nu wordt de wegingsfactor elk jaar opnieuw bepaald, waarbij rekening wordt gehouden met de gemiddelde rente op studieleningen over laatste 5 jaar.

Voor een ex-student met een studielening van 10.000 euro betekent dit dat ongeveer € 3000,- meer geleend kan worden dan afgelopen jaar.

Maximale hypotheek op basis van het inkomen

Dit jaar stijgt de maximale hypotheek voor huishoudens die een loonstijging verwachten. Wie niet of beperkt in inkomen op vooruit gaat kan in 2021 minder hypotheek krijgen.

Dit wordt duidelijk na doorrekening van de financieringslastpercentages door het Nibud. Daarmee wordt bepaald hoeveel van uw inkomen u mag gebruiken voor de hypotheek.

Onderstaand vindt u een aantal rekenvoorbeelden van het Nibud voor de maximale hypotheek rekening houdend met een loonstijging van 1,4% en hypotheekrente van 1,75%.

Rekenvoorbeeld maximale hypotheek 2021 eenverdieners

Maximale hypotheek in 2021 eenverdieners

Rekenvoorbeeld maximale hypotheek 2021 tweeverdieners

Maximale hypotheek in 2021 voor 2 verdieners

Starters veelal vrijgesteld van overdrachtsbelasting

Hoewel het geen hypotheeknorm is, de vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters zorgt voor flink meer mogelijkheden. Vanaf april 2021 gelden de volgende voorwaarden om van de vrijstelling gebruik te maken:

 1. U bent tussen 18 en 35 jaar.
 2. De woning is niet duurder dan 400.000 euro.
 3. U heeft niet eerder de startersvrijstelling aangevraagd.

Het reguliere tarief van 2% over de koopsom houden deze starters dus in eigen zak.

Bereken uw maximale hypotheek 2021

We hebben de nieuwe financieringslastpercentages ook verwerkt in onze online hypotheekberekening. Bereken hoeveel u in 2021 kunt lenen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

3 gedachten over “Maximale hypotheek in 2021 | normen + berekening”

 1. Kan ik een hypotheek afsluiten met NHG aankoopprijs € 390.000 en eigen geld € 230.000, zodat het hypotheekbedrag ver onder de kostengrens van € 325.000 uitkomt?

  Beantwoorden
  • Beste heer Visser, de kostengrens van NHG wordt bepaald door de aankoopprijs. In uw situatie is een NHG-hypotheek dus net mogelijk. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot

   Beantwoorden
   • Beste Roel,

    Het aankoopbedrag van de woning -plus eventuele verbouwingskosten- mag in 2021 maximaal € 325.000 zijn. Voor energiebesparende voorzieningen is het mogelijk om zelfs tot € 344.500 te lenen, zolang het extra bedrag volledig wordt besteed aan die voorzieningen. Met vriendelijke groet Piet Bakx Eindhoven.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3096 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024