Maximale hypotheek in 2021 | normen + berekening

Hoeveel hypotheek kunt u krijgen? Alle wijzigingen voor de maximale hypotheek in 2021. Bereken hoeveel u kunt lenen voor aankoop of overwaarde opnemen.

Hoeveel hypotheek kunt u krijgen?

Huishoudens die dit jaar een loonstijging verwachten, kunnen meer hypotheek krijgen. Ook voor tweeverdieners en mensen met een studielening is de maximale hypotheek in 2021 gestegen. Lees meer over:

Hoeveel kunt u lenen in 2021? Bereken uw maximale hypotheek >>>

Niet meer lenen dan de woningwaarde

Ook in 2021 kunt u niet meer lenen dan de woning waard is. In het regeerakkoord van het Kabinet Rutte 3 is afgesproken dat de maximale hypotheek gedurende de regeerperiode 100% van de woningwaarde blijft. Kiest u voor energiebesparende maatregelen, dan kan 106% van de woningwaarde geleend worden.

Lees ook deze 5 slimmigheden om meer hypotheek te krijgen.

Meer hypotheek voor tweeverdieners

Tweeverdieners kunnen in 2021 meer hypotheek krijgen. Het tweede inkomen telt dit jaar voor 90% mee bij de berekening van de maximale hypotheek. Vorig jaar was dit nog 80%. Deze verruiming zorgt voor een fors hogere hypotheek.

Als u vorig jaar bijvoorbeeld maximaal 300.000 euro kunt lenen, dan ligt de maximale hypotheek in 2021 tussen 10.000 en 12.000 hoger.

Studielening weegt minder zwaar op hypotheek

In 2021 weegt een studielening minder zwaar op een hypotheek. Vanaf nu wordt de wegingsfactor elk jaar opnieuw bepaald, waarbij rekening wordt gehouden met de gemiddelde rente op studieleningen over laatste 5 jaar.

Voor een ex-student met een studielening van 10.000 euro betekent dit dat ongeveer € 3000,- meer geleend kan worden dan afgelopen jaar.

Maximale hypotheek op basis van het inkomen

Dit jaar stijgt de maximale hypotheek voor huishoudens die een loonstijging verwachten. Wie niet of beperkt in inkomen op vooruit gaat kan in 2021 minder hypotheek krijgen.

Dit wordt duidelijk na doorrekening van de financieringslastpercentages door het Nibud. Daarmee wordt bepaald hoeveel van uw inkomen u mag gebruiken voor de hypotheek.

Onderstaand vindt u een aantal rekenvoorbeelden van het Nibud voor de maximale hypotheek rekening houdend met een loonstijging van 1,4% en hypotheekrente van 1,75%.

Rekenvoorbeeld maximale hypotheek 2021 eenverdieners

Maximale hypotheek in 2021 eenverdieners

Rekenvoorbeeld maximale hypotheek 2021 tweeverdieners

Maximale hypotheek in 2021 eenverdieners

Starters veelal vrijgesteld van overdrachtsbelasting

Hoewel het geen hypotheeknorm is, de vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters zorgt voor flink meer mogelijkheden. Vanaf april 2021 gelden de volgende voorwaarden om van de vrijstelling gebruik te maken:

 1. U bent tussen 18 en 35 jaar.
 2. De woning is niet duurder dan 400.000 euro.
 3. U heeft niet eerder de startersvrijstelling aangevraagd.

Het reguliere tarief van 2% over de koopsom houden deze starters dus in eigen zak.

Bereken uw maximale hypotheek 2021

We hebben de nieuwe financieringslastpercentages ook verwerkt in onze online hypotheekberekening. Bereken hoeveel u in 2021 kunt lenen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Uw hypotheek oversluiten?

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde opnemen?

Ontdek uw mogelijkheden met overwaarde.

Uw eerste woning kopen

Ontvang de beste hypotheek voor starters.

3 gedachten over “Maximale hypotheek in 2021 | normen + berekening”

 1. Kan ik een hypotheek afsluiten met NHG aankoopprijs € 390.000 en eigen geld € 230.000, zodat het hypotheekbedrag ver onder de kostengrens van € 325.000 uitkomt?

  Beantwoorden
  • Beste heer Visser, de kostengrens van NHG wordt bepaald door de aankoopprijs. In uw situatie is een NHG-hypotheek dus net mogelijk. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot

   Beantwoorden
   • Beste Roel,

    Het aankoopbedrag van de woning -plus eventuele verbouwingskosten- mag in 2021 maximaal € 325.000 zijn. Voor energiebesparende voorzieningen is het mogelijk om zelfs tot € 344.500 te lenen, zolang het extra bedrag volledig wordt besteed aan die voorzieningen. Met vriendelijke groet Piet Bakx Eindhoven.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.1
8.1 uit 2245 reviews. 89% beveelt ons aan!
 • Goed overzicht van alle hypotheek verstrekkers

  Een hele overzichtelijke site met de rentepercentages van alle, in Nederland beschikbare, hypotheek verstrekkers

  06/09/2021 Joop, Grave
 • Zeer goed

  Zeer goede en eerlijke informatie en je kunt hun altijd benaderen er wordt altijd op gereageerd met een duidelijk antwoord en advies, ik ben in ieder geval zeer tevreden kan niet beter

  01/09/2021 Piet, Gronsveld
 • Zeer duidelijke informatie

  Eindelijk eens informatie waar je wat aan hebt. Geen verborgen regeltjes van als……. maar precies zoals het hoort te zijn.

   

  24/08/2021 D.J. Biesheuvel, Aalsmeer

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld u gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+128.000 abonnees | Actuele rente 2021 + prognose.
Wekelijks rente-overzicht met de beste hypotheektips.