Oversluiters kiezen vaker voor een (volledig) aflossingsvrije hypotheek

Huizenbezitters die oversluiten kiezen vaker voor een aflossingsvrije hypotheek. Inmiddels is bij 1 op 5 oversluiters de nieuwe hypotheek zelfs volledig aflossingsvrij.

Aantal oversluiters onverminderd groot

Het aantal huizenbezitters dat de hypotheek oversluit blijft onverminderd groot. Met bijna 30.000 oversluiters in het eerste kwartaal van 2021, is het de belangrijkste reden voor een hypotheekaanvraag. Dit blijkt uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN).

Het aantal oversluiters is vergelijkbaar met het eerste kwartaal van vorig jaar. Toen steeg de hypotheekrente na een lange periode van rentedaling. Nu zien we een zelfde ontwikkeling met licht oplopende rentes. Het is voor huizenbezitters opnieuw interessant om de hypotheek over te sluiten.

Aflossingsvrij oversluiten voordelig voor u?Bereken vrijblijvend uw voordeel

Steeds groter deel aflossingsvrij bij oversluiten

Huizenbezitters die nu oversluiten kiezen vaker voor een aflossingsvrije hypotheek. Bij ongeveer 60% van de oversluiting is aflossingsvrij de hoofdvorm.

Het aantal oversluiters dat kiest voor een volledig aflossingsvrije hypotheek groeit het hardst. Dit aantal steeg met 16% in vergelijking met het eerste kwartaal vorig jaar. Inmiddels is bij 1 op de 5 oversluitingen de hypotheek volledig aflossingsvrij.

Gepensioneerde oversluiters kiezen het vaakst voor een volledig aflossingsvrije hypotheek. Namelijk bij meer dan de helft van de aanvragen. Op deze manier kunnen ze de maandlasten flink verlagen. De hypotheek aflossingsvrij maken wordt vaak gebruikt als alternatief voor overwaarde opnemen.

Aflossingsvrij oversluiten is gebonden aan regels

De hypotheek aflossingsvrije hypotheek is aan regels gebonden. Zo mag bij de meeste banken en NHG maximaal 50% van de woningwaarde aflossingsvrij zijn. Een aantal banken zijn hierin wat soepeler. Door de gestegen huizenprijs is 100% aflossingsvrij weer vaker mogelijk.

Wie na de pensioenleeftijd de hypotheek aflossingsvrij wil voortzetten, moet dit op tijd regelen. Banken houden namelijk al 10 jaar voor de pensioenleeftijd rekening met het (lagere) inkomen na pensioen. Zelfs met een flinke overwaarde kan het zijn dat de hypotheek hierdoor niet past.

Benieuwd naar uw mogelijkheden om uw hypotheek (deels) aflossingsvrij over te sluiten? Vraag vrijblijvend een oversluitrapport aan.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Uw hypotheek oversluiten?

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde opnemen?

Ontdek uw mogelijkheden met overwaarde.

Woning op het oog?

Bereken nu uw laagste rente.

4 gedachten over “Oversluiters kiezen vaker voor een (volledig) aflossingsvrije hypotheek”

  • Beste heer Hopman, in een leen schenk constructie wordt een deel van de koopsom onderhands geleend. U Spreekt daarbij een looptijd en rente af, waarbij onder voorwaarden renteaftrek mogelijk is. De jaarlijkse aflossing wordt (deels) terug geschonken. Hier leest u er meer over. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot.

   Beantwoorden
 1. Mijn rentevaste aflossingsvrije periode RABO hypotheek loopt medio september af. Nieuwe periode van 10 jaar bij RABO , die allerminst de goedkoopste is, of naar een andere bank? Loont dat de moeite en de kosten?

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.1
8.1 uit 2182 reviews. 87% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijke goede informatie

  In verband met mogelijk oversluiten van de hypotheek, de website bezocht met zeer duidelijke en bruikbare informatie

  21/04/2021 Theo, Dirksland
 • Duidelijk en verhelderend

  Het was een goed en duidelijk gesprek. Geeft wat ruimte om over verschillende vormen na te denken en een juiste keuze te maken. Wat prettig is dat het rustig en een vak bekwaamd gesprek is

  22/04/2021 Eric, Oosterwolde
 • Helder en verassend

  Uitstekend geïnformeerd over de diverse mogelijkheden betreffend een Leen schenking kleinkind huis , nodig een 2e hypotheek

  21/04/2021 Ria, Noordwijk

Ontvang rente updates en hypotheektips

Onze hypotheek expert Roel houdt u graag op de hoogte van belangrijk nieuws en actuele rentestanden.
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

+100.000 abonnees | Actuele rente 2021 + prognose.
Wekelijks rente-overzicht met de beste hypotheektips.