Block title
Block content
Oversluiters behouden aflossingsvrije hypotheek
  Door: roel 8272 keer gelezen
Huizenbezitters die oversluiten willen graag de aflossingsvrije hypotheek behouden. Bij gepensioneerde oversluiters is volledig aflossingsvrij inmiddels de standaard.

Recordaantal oversluiters

De afgelopen maand hebben we een record aantal hypotheekaanvragen gekregen, met name voor oversluiten. Door de licht oplopende hypotheekrente, is dit voor veel huizenbezitters hét moment om de hypotheek over te sluiten.

Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) registreerde het afgelopen kwartaal 87% meer hypotheek aanvragen van ‘niet kopers’, dan dezelfde periode vorig jaar. Bij de groep gepensioneerden steeg het aantal oversluiters zelfs met 125%.

Aflossingsvrij oversluiten voordelig voor u?Bereken vrijblijvend uw voordeel

Huizenbezitters behouden aflossingsvrije hypotheek bij oversluiten

Huizenbezitters die nu oversluiten behouden vaak hun aflossingsvrije hypotheek. Ongeveer 60% van de oversluiters heeft aflossingsvrij als hoofdvorm. Bij gepensioneerden ligt dit aantal hoger. Van hen heeft ruim 85% een aflossingsvrije hypotheek als hoofdvorm.

Wat ook opvalt is dat gepensioneerden vaker de hypotheek volledig aflossingsvrij oversluiten. Het afgelopen kwartaal was dit bij de helft van de hypotheekaanvragen het geval. Daarmee kiezen ze voor lage maandlasten en optimaal fiscaal voordeel. En met een gemiddelde hypotheek van 160.000 euro tegenover een gemiddelde woningwaarde van 360.000 is het risico beperkt.

Aflossingsvrij oversluiten is gebonden aan regels

De hypotheek aflossingsvrije hypotheek is aan regels gebonden. Zo mag bij de meeste banken en NHG maximaal 50% van de woningwaarde aflossingsvrij zijn. Een aantal banken zijn hierin wat soepeler. Door de gestegen huizenprijs is 100% aflossingvrij weer vaker mogelijk.

Wie na de pensioenleeftijd de hypotheek aflossingsvrij wil voortzetten, moet dit op tijd regelen. Banken houden namelijk al 10 jaar voor de pensioenleeftijd rekening met het (lagere) inkomen na pensioen. Ondanks een overwaarden, kan het zijn dat de hypotheek hierdoor niet past.

Benieuwd naar uw mogelijkheden om uw hypotheek (deels) aflossingsvrij over te sluiten? Vraag vrijblijvend een oversluitrapport aan.Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
  • Laagste hypotheekrente garantie
  • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
  • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.