Aflossingsvrije hypotheek oversluiten: wat is mogelijk?

Je wilt jouw aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar een lagere hypotheekrente. Wat zijn dan jouw rechten en plichten en kies je opnieuw voor aflosvrij?

Profiteren van de lage hypotheekrente

De hypotheekrente is historisch laag. Ook huizenbezitters kunnen hiervan profiteren. Door oversluiten kan je opnieuw de rente en de voorwaarden van de hypotheek vastleggen. Bij een aflossingsvrije hypotheek oversluiten bent je aan een aantal regels gebonden.

Jouw aflossingsvrije hypotheek oversluiten?Bereken vrijblijvend jouw mogelijkheden en voordeel

Voordelen aflossingsvrije hypotheek behoudenAflossingsvrije hypotheek oversluiten

1,1 miljoen Nederlanders hebben een hypotheek die (geheel of gedeeltelijk) aflossingsvrij is. Omdat daarbij niet of beperkt wordt afgelost, zijn de maandlasten laag. Daarnaast wordt met een blijvend hoge hypotheek optimaal gebruik gemaakt van de hypotheekrenteaftrek.

Veel huizenbezitters willen deze voordelen graag behouden. Zij moeten er echter rekening mee houden dat de aflossingsvrije hypotheek niet altijd ongewijzigd kan worden meegenomen bij oversluiten.

Aflossingsvrije hypotheek oversluiten aan regels gebonden

Het oversluiten van een aflossingsvrije hypotheek is aan de volgende regels gebonden:

  • Er moet sprake zijn van een ‘zuivere oversluiting’, dus overnemen van de oude situatie.
  • De nieuwe hypotheek moet passen binnen de huidige hypotheeknormen. Dit betekent dat je niet meer mag lenen dan de woningwaarde. Ook moet de nieuwe hypotheek passen op het inkomen.
  • Veel geldverstrekkers hanteren de regel dat maximaal 50% van de marktwaarde van de woning aflossingsvrij mag zijn. Bij een aantal geldverstrekkers is dit percentage hoger (tot 90%). Bekijk hier welke banken ‘aflossingsvrij-vriendelijk’ zijn.
  • Bij het oversluiten van een aflossingsvrije hypotheek naar NHG, geldt altijd de 50%-regel.
  • Bij het oversluiten van een aflossingsvrije hypotheek van voor 2013, blijft de fiscale aftrek behouden. De aflosverplichting voor de hypotheekrenteaftrek geldt dus niet voor jou. Dit wordt het overgangsrecht genoemd.
  • Je mag nooit meer aflossingsvrij lenen dan jouw huidige aflossingsvrije hypotheek. Wil je de hypotheek verhogen? Dan moet je aflossen.

100% aflossingsvrij blijft mogelijk

Ondanks dat de meeste banken de 50%-regel hanteren, is 100% aflossingsvrij nog altijd mogelijk. Banken rekenen namelijk met de woningwaarde om de maximale aflossingsvrije hypotheek te bepalen. Door de huizenprijsstijging kan dus meer aflossingsvrij geleend worden.

Starten met aflossen of niet?

Oversluiten is ook het moment dat je opnieuw de voorwaarden voor jouw hypotheek kunt vastleggen. Kiezen voor annuïtair of lineair aflossen is het overwegen waard. Dit heeft de volgende voordelen:

  • Je verlaagt het risico op betalingsproblemen als de hypotheekrente stijgt of jouw inkomen daalt.
  • Je anticipeert op de mogelijkheid dat de bank de hypotheek na 30 jaar kan opeisen.
  • Je komt in aanmerking voor rentekorting of voorkomt een rente-opslag.
  • Niet alle geldverstrekkers bieden aflossingsvrije hypotheken aan. Je kunt uit meer aanbieders kiezen.

Door af te lossen stijgen jouw maandlasten. Kijk je echter puur naar de rente, dan bent je juist goedkoper uit. Daarbij verlaag je het risico op betalingsproblemen in de toekomst.

Aflossingsvrij of aflossen? Bereken jouw maandlast en besparing in beide scenario’s.

Oversluiten aflossingsvrije hypotheek in 3 stappen

  1. Bij oversluiten sluit je een nieuwe hypotheek, waarmee je de oude hypotheek aflost.
  2. Je betaalt een boeterente om jouw hypotheekcontract open te breken en afsluitkosten voor de nieuwe hypotheek.
  3. Daarna profiteer je van betere voorwaarden (hypotheekrente, rentevaste periode en hypotheekvorm).

Oversluiten is voordelig als de lage hypotheekrente opweegt tegen de kosten. Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

18 gedachten over “Aflossingsvrije hypotheek oversluiten: wat is mogelijk?”

  1. Een aflossingsvrije hypotheek is volgens mij ideaal, immers lage lasten,en je kan altijd aflossen als je dat wil,10% per jaar en komt het niet uit dan los je niks af.
    Ik laat mij niet overhalen om mijn aflossingsvrije hypotheek op te geven.
    Veel vrijheid en rust.

    Beantwoorden
    • Idd vast zitten aan vaak hoge lasten is juist vragen om problemen. Ik bepaal liever zelf wat ik wanneer aflos. Aflossen is alleen verplicht als he aftrek wilt. Met die lage rente kan ik zelfs zonder.

      Beantwoorden
  2. Hallo, ik zie steeds bij jullie overzichten scherpste tarieven, maar er staat niet bij om wat voor hypotheek dat gaat. Ik ben alleen geinteresseerd in aflosvrije tarieven. Hoe krijg ik die in beeld? Gaat bij ons om een nieuwe periode van 20 jaar aflosvrij. Kleine hypotheek van 20% van waarde huis. Mvg, Willy

    Beantwoorden
  3. De rentevastperiode op onze lineaire hypotheek loopt op 1 oktober as af. Is het mogelijk deze om te zetten in een (evt gedeeltelijk) aflossingsvrije? Wij hebben een overwaarde van ca 70% op onze woning.

    Beantwoorden
  4. Maar wat als je nu een lager of geen inkomen hebt als 50 plusser en over een paar jaar met pensioen gaat en je inkomen stijgt. Dit geldt bijv. Voor alle mensen wiens ww uitkering beëindigd is terwijl ze geen bijstand krijgen vanwege hun koopwoning.

    Beantwoorden
  5. Ik heb een aflossingsvrije hypotheek van voor 2013 .
    Ik wil die hypotheek graag over sluiten onder dezelfde voorwaarden .
    Ik heb uw informatie daarover gelezen.
    Stel dat ik over een paar jaar een ander huis wil kopen .
    Mijn vraag is of ik dan deze aflossingsvrije hypotheek mag meenemen naar het nieuwe huis ?
    Ik begrijp dat ik dat met de hypotheekverstrekker moet afstemmen maar waar het om gaat is of de huidige wetgeving dat toestaat.

    Beantwoorden
    • Beste heer Rutters, Bedankt voor uw bericht. Het overgangsrecht waar u op doelt, geldt ook bij verhuizen. U mag uw aflossingsvrije hypotheek van voor 2013 dus meeverhuizen. Zoals u zelf al aangeeft bepaalt de geldverstrekker hoe groot uw aflossingsvrije deel is. Een goede reden om ook bij verhuizen eerst een hypotheekvergelijking te maken voor het beste aanbod in uw situatie. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven)

      Beantwoorden
      • Beste heer Elsinga, bedankt voor uw bericht. Banken rekenen inderdaad een opslag als niet structureel wordt afgelost. Met aflossingsvrij heeft u misschien de laagste maandlast, over de looptijd gezien bent u duurder uit. Sinds kort hebben we een nieuwe online tool waarmee u het kunt uitrekenen of aflossen voor u voordelig is. Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven)

      • Beste Pieter, met een hypotheek van voor 2013 kunt u gebruik maken van het overgangsrecht. U mag uw aflossingsvrije hypotheek behouden bij oversluiten of verhuizen, maar ook een lineaire hypotheek omzetten naar aflossingsvrije. Bereken vrijblijvend uw mogelijkheden met een oversluitrapport. Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven).

  6. Samen met mijn partner heb ik een hypotheek van voor 2013, totaal 260.000 waarvan 175.000 aflossingsvrij.
    Ik ga zonder partner een nieuwe hypotheek aan van 350.000 Hoeveel aflossingsvrij mag ik maximaal meenemen, de volle 175.000 (want 50% van 350.000) of 130.000 (want hypotheek op 1 naam dus 50% van 260.000)?

    Beantwoorden
    • Beste heer of mevrouw Klaassen, bedankt voor uw bericht. Met een vrijblijvende hypotheekvergelijking weet u of het aanbod van uw bank beter kan. Of u uw aflossingsvrije hypotheek geheel kunt meenemen naar een andere bank, is afhankelijk van de woningwaarde de bank die u kiest. Dit nemen we ook mee in de berekening. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Retetarieven).

      Beantwoorden
      • Beste Ingeborg, op basis van uw bericht, kan ik u hier geen antwoord op geven. Hiervoor missen een aantal details. Ik kan u aanbieden om eens vrijblijvend te sparren met een hypotheekmedewerker. U weet dan exact wat uw mogelijkheden zijn. Dit is gratis en verplicht u tot niets. Hier kunt u een aanvraag doen. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot

  7. Ik heb een klein gedeelte van mijn hypotheek aflossingsvrij (sinds 2005), mag ik die ook verhogen om bijv te investeren in duurzaam maken van het huis?

    Beantwoorden
    • Beste Jack, zoals in het artikel wordt geschreven, mag u niet meer aflossingsvrij lenen dan uw huidige aflossingsvrije hypotheeksom. Het is wel mogelijk om uw hypotheek te verhogen, maar over dat deel gaat u aflossen. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek Rentetarieven)

      Beantwoorden
  8. Ik wil graag mijn hypotheekvrije hypotheek meenemen naar een nieuw woning. Mijn vriendin waar ik mee ga samenwonen heeft nog nooit een hypotheek gehad en staat ook niet onder de hypotheek die ik nu heb. Het nieuwe huis wordt echter wel op beide namen gekocht. Kan ik dan alsnog deze vorm meenemen?

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3087 reviews. 90% beveelt ons aan!
  • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

    Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

    11/01/2024 Hans, Alkmaar
  • Duidelijk, overzichtelijk

    Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

    03/01/2024 Mike, Ewijk
  • Snelle respons

    Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

    16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024