Block title
Block content
Aflossingsvrije hypotheek oversluiten: wat is mogelijk?
  Door: roel 69792 keer gelezen
U wilt uw aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar een lagere hypotheekrente. Wat zijn dan uw rechten en plichten en kiest u opnieuw voor aflosvrij?

Profiteren van de lage hypotheekrente

De hypotheekrente is historisch laag. Ook met een lopende aflossingsvrije hypotheek kunt u hiervan profiteren. Met oversluiten kunt u opnieuw de rente en de voorwaarden van de hypotheek vastleggen. Bij een aflossingsvrije hypotheek oversluiten bent u aan een aantal regels gebonden.

Aflosvrij oversluiten voordelig voor u?Bereken vrijblijvend uw voordeel

Voordelen aflossingsvrije hypotheek behoudenAflossingsvrije hypotheek oversluiten

1,1 miljoen Nederlanders hebben een hypotheek die (geheel of gedeeltelijk) aflossingsvrij is. Omdat daarbij niet of beperkt wordt afgelost, zijn de maandlasten laag. Daarnaast wordt met een blijvend hoge hypotheek optimaal gebruik gemaakt van de hypotheekrenteaftrek.
 
Veel huizenbezitters willen deze voordelen graag behouden. Zij moeten er echter rekening mee houden dat de aflossingsvrije hypotheek niet altijd ongewijzigd kan worden meegenomen bij oversluiten.

Aflossingsvrije hypotheek oversluiten aan regels gebonden

Het oversluiten van een aflossingsvrije hypotheek is aan de volgende regels gebonden:

 • Er moet sprake zijn van een 'zuivere oversluiting', dus overnemen van de oude situatie.
 • De nieuwe hypotheek moet passen binnen de huidige hypotheeknormen. Deze mag dus niet hoger zijn dan u op dit moment maximaal kunt lenen op basis van uw inkomen. Daarnaast mag in 2018 niet meer geleend worden dan de woningwaarde.
 • Veel geldverstrekkers hanteren de regel dat maximaal 50% van de marktwaarde van de woning aflossingsvrij mag zijn. Bij een aantal geldverstrekkers is dit percentage hoger (tot 90%). Bekijk hier welke banken 'aflossingsvrij-vriendelijk' zijn.
 • Bij het oversluiten van een aflossingsvrije hypotheek naar NHG, geldt altijd de 50%-regel.
 • Bij het oversluiten van een aflossingsvrije hypotheek van voor 2013, blijft de fiscale aftrek behouden. De aflosverplichting voor de hypotheekrenteaftrek geldt dus niet voor u. Dit wordt het overgangsrecht genoemd.
 • U mag nooit meer aflossingsvrij lenen dan uw huidige aflossingsvrije hypotheek. Wilt u de hypotheek verhogen? Dan moet u aflossen.

 Ook bovenstaande regels moeten worden meegenomen om te bepalen of uw aflossingsvrije hypotheek oversluiten voordelig is. Bekijk hier de laagste rente 'aflosvrij' van dit moment.

Starten met aflossen of niet?

Oversluiten is ook het moment dat u opnieuw de voorwaarden voor uw hypotheek kunt vastleggen. Daarbij kunt u kiezen om uw hypotheek annuïtair of lineair af te lossen. Dit heeft de volgende voordelen:

 • U verlaagt het risico op betalingsproblemen als de hypotheekrente stijgt of uw inkomen daalt.
 • U anticipeert op de mogelijkheid dat de bank de hypotheek na 30 jaar kan opeisen.
 • U komt in aanmerking voor rentekorting of voorkomt een rente-opslag.
 • Niet alle geldverstekkers bieden aflossingsvrije hypotheken aan.

Door te kiezen voor aflossen stijgen uiteraard uw maandlasten. Kijkt u puur naar de rente, dan bent u juist goedkoper uit door te kiezen voor aflossen. Daarbij verlaagt u het risico op betalingsproblemen in de toekomst.

Naast een lagere rente, biedt oversluiten u de kans om de voorwaarden van de hypotheek opnieuw vast te leggen. Wat voor u het meest voordelig is, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Een hypotheekadviseur kan u helpen met het maken van de juiste keuzes.

Oversluiten aflossingsvrije hypotheek in 3 stappen

 1. Bij oversluiten sluit u een nieuwe hypotheek, waarmee u de oude hypotheek aflost.
 2. U betaalt een boeterente om uw hypotheekcontract open te breken en afsluitkosten voor de nieuwe hypotheek.
 3. Daarna profiteert u van betere voorwaarden (hypotheekrente, rentevastperiode en hypotheekvorm).

Oversluiten is voordelig als de lage hypotheekrente opweegt tegen de kosten. Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:

Reacties

Reactie toevoegen

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
Een aflossingsvrije hypotheek is volgens mij ideaal, immers lage lasten,en je kan altijd aflossen als je dat wil,10% per jaar en komt het niet uit dan los je niks af. Ik laat mij niet overhalen om mijn aflossingsvrije hypotheek op te geven. Veel vrijheid en rust.
Idd vast zitten aan vaak hoge lasten is juist vragen om problemen. Ik bepaal liever zelf wat ik wanneer aflos. Aflossen is alleen verplicht als he aftrek wilt. Met die lage rente kan ik zelfs zonder.

Hallo, ik zie steeds bij jullie overzichten scherpste tarieven, maar er staat niet bij om wat voor hypotheek dat gaat. Ik ben alleen geinteresseerd in aflosvrije tarieven. Hoe krijg ik die in beeld? Gaat bij ons om een nieuwe periode van 20 jaar aflosvrij. Kleine hypotheek van 20% van waarde huis. Mvg, Willy

Beste heer Smit, bedankt voor uw bericht. Hier kunt u actuele rente voor de aflossingsvrije hypotheek bekijken. Voor de laagste hypotheekrente op basis van uw hypotheekbedrag (in verhouding tot de woningwaarde) kunt u een hypotheekberekening maken. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven)

De rentevastperiode op onze lineaire hypotheek loopt op 1 oktober as af. Is het mogelijk deze om te zetten in een (evt gedeeltelijk) aflossingsvrije? Wij hebben een overwaarde van ca 70% op onze woning.

Beste Pieter, met een hypotheek van voor 2013 kunt u gebruik maken van het overgangsrecht. U mag uw aflossingsvrije hypotheek behouden bij oversluiten of verhuizen, maar ook een lineaire hypotheek omzetten naar aflossingsvrije. Bereken vrijblijvend uw mogelijkheden met een oversluitrapport. Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven).

Deze hypotheekvorm heeft 1 nadeel. Je betaalt 0.5% extra rente, althans bij N.N.
groet piet elsinga

Beste heer Elsinga, bedankt voor uw bericht. Banken rekenen inderdaad een opslag als niet structureel wordt afgelost. Met aflossingsvrij heeft u misschien de laagste maandlast, over de looptijd gezien bent u duurder uit. Sinds kort hebben we een nieuwe online tool waarmee u het kunt uitrekenen of aflossen voor u voordelig is. Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven)

Maar wat als je nu een lager of geen inkomen hebt als 50 plusser en over een paar jaar met pensioen gaat en je inkomen stijgt. Dit geldt bijv. Voor alle mensen wiens ww uitkering beëindigd is terwijl ze geen bijstand krijgen vanwege hun koopwoning.

Ik heb een aflossingsvrije hypotheek van voor 2013 .
Ik wil die hypotheek graag over sluiten onder dezelfde voorwaarden .
Ik heb uw informatie daarover gelezen.
Stel dat ik over een paar jaar een ander huis wil kopen .
Mijn vraag is of ik dan deze aflossingsvrije hypotheek mag meenemen naar het nieuwe huis ?
Ik begrijp dat ik dat met de hypotheekverstrekker moet afstemmen maar waar het om gaat is of de huidige wetgeving dat toestaat.

Beste heer Rutters, Bedankt voor uw bericht. Het overgangsrecht waar u op doelt, geldt ook bij verhuizen. U mag uw aflossingsvrije hypotheek van voor 2013 dus meeverhuizen. Zoals u zelf al aangeeft bepaalt de geldverstrekker hoe groot uw aflossingsvrije deel is. Een goede reden om ook bij verhuizen eerst een hypotheekvergelijking te maken voor het beste aanbod in uw situatie. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven)

Mijn hypotheek bestaat uit 2 delen, grootste deel is aflossingsvrij en een klein deel is nog annuïteiten omdat ik natuurlijk afgelost heb de laatste 5 jaar, mijn renteperiode loopt af op 1.3.2019, nu heb ik een nieuwe renteaanbod gehad van 1,8% op mijn aflossingsvrije hypotheek en 2% voor annuïteiten, voor 5 jaar vast, ik vind dat eigenlijk nog een vrij hoog rentepercentage,ik
zie rente's van 1,3% 5 jaar vast. En nemen andere banken nog een gehele aflossingsvrije hypotheek over van voor 2013?

Beste heer of mevrouw Klaassen, bedankt voor uw bericht. Met een vrijblijvende hypotheekvergelijking weet u of het aanbod van uw bank beter kan. Of u uw aflossingsvrije hypotheek geheel kunt meenemen naar een andere bank, is afhankelijk van de woningwaarde de bank die u kiest. Dit nemen we ook mee in de berekening. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Retetarieven).

Samen met mijn partner heb ik een hypotheek van voor 2013, totaal 260.000 waarvan 175.000 aflossingsvrij.
Ik ga zonder partner een nieuwe hypotheek aan van 350.000 Hoeveel aflossingsvrij mag ik maximaal meenemen, de volle 175.000 (want 50% van 350.000) of 130.000 (want hypotheek op 1 naam dus 50% van 260.000)?

Beste Ingeborg, op basis van uw bericht, kan ik u hier geen antwoord op geven. Hiervoor missen een aantal details. Ik kan u aanbieden om eens vrijblijvend te sparren met een hypotheekmedewerker. U weet dan exact wat uw mogelijkheden zijn. Dit is gratis en verplicht u tot niets. Hier kunt u een aanvraag doen. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot