Hypotheek oversluiten zonder boete, wat is mogelijk?

De hypotheek oversluiten zonder boete voor vervroegd aflossen, kan dat? Lees wat mogelijk is en we geven tips om de boeterente te verlagen of te financieren.

Boeterente is drempel bij oversluiten

Of oversluiten voordelig is, wordt voor een groot deel bepaald door de boeterente. Naarmate het einde van de rentevastperiode verder in de toekomst ligt, loopt de boete voor het openbreken van het hypotheekcontract op.

Met de huidige lage rentestand weegt het rentevoordeel vaak op tegen de kosten voor oversluiten. Maar dan kan de boeterente een drempel zijn. De kosten gaan namelijk vooraf aan de besparing.

Is oversluiten voor u interessant? Bereken vrijblijvend uw voordeel (incl. boeterente) >

Kan ik de hypotheek oversluiten zonder boete?

We krijgen daarom nog wel eens de vraag: kan ik de hypotheek oversluiten zonder boete?

Het is mogelijk om de hypotheek over te sluiten zonder boeterente, namelijk in 2 situaties.

 • Uw rentevastperiode loopt af: 3 maanden voor het einde van de rentevastperiode krijgt u een nieuwe rentevoorstel van uw bank. Dit is ook het moment om zelf de hypotheekrente te vergelijken. Overstappen naar een andere bank/ hypotheek is namelijk boetevrij.
 • U gaat verhuizen: bij verkoop van uw huis mag u (enkele uitzonderingen daargelaten) de hypotheek boetevrij aflossen en een nieuwe hypotheek oversluiten. Uw verhuisplannen naar voren halen, kan een alternatief zijn voor oversluiten.

We krijgen wel eens vragen over de zogenoemde ‘ABA-constructie’ om de boeterente te ontlopen. U verkoopt dan uw huis om dit later weer terug te kopen. Deze constructie is echter in strijd met de hypotheekvoorwaarden. Banken en notarissen zullen hier dan ook niet aan meewerken. Wat ons betreft is dit dan ook geen optie.

De boeterente verlagen of meefinancieren

Wel zijn er manieren om de boeterente te verlagen of mee te financieren in de nieuwe hypotheek. We hebben een aantal tips voor u:

 • Wacht u met oversluiten tot volgend jaar? Dan is het slim om dit jaar alvast een aflossing te doen. U mag namelijk bij veel hypotheken jaarlijks 10 of 20% van de hypotheeksom boetevrij aflossen. Zie ook dit rekenvoorbeeld.
 • Lost u momenteel niet af? Het kan interessant zijn om uw hypotheek eerst om te zetten naar annuïtair of lineair aflossen en daarna over te sluiten. De boeteregels bepalen namelijk dat banken toekomstige maandelijkse aflossingen moeten meenemen in de berekening van de boeterente. Dit zullen banken u uiteraard niet vertellen, daarom hoort u het van ons. Bereken hier wat voor u de beste oplossing is.
 • De boeterente meefinancieren in de nieuwe hypotheek. Door de gestegen huizenprijs hebben huizenbezitters hier vaker ruimte voor. U spreidt dan de boeterente uit, gebruikmakend van de lage hypotheekrente van dit moment.
 • Kiezen voor rentemiddeling. Een beperkt aantal banken biedt de mogelijkheid om hypotheekrente tussentijds te middelen. U betaalt dan het volledige boetebedrag, maar dit is verwerkt in de nieuwe rente. Bij rentemiddeling blijft u bij dezelfde bank. Dit kan minder voordelig zijn omdat u mogelijk niet profiteert van de laagste hypotheekrente in de markt.

Boeterente gereguleerd

De boeterente is sinds 2016 gereguleerd. Banken mogen niet meer boete rekenen dan het werkelijke financiële nadeel bij vervroegd aflossen. Eerlijk of niet, door niets te doen betaalt u de boeterente ook, maar dan in een hogere hypotheekrente.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Uw hypotheek oversluiten?

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Uw eerste woning kopen

Ontvang de beste hypotheek voor starters.

Overwaarde opnemen?

Ontdek uw mogelijkheden met overwaarde.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.1
8.1 uit 2145 reviews. 87% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijke goede informatie

  In verband met mogelijk oversluiten van de hypotheek, de website bezocht met zeer duidelijke en bruikbare informatie

  21/04/2021 Theo, Dirksland
 • Duidelijk en verhelderend

  Het was een goed en duidelijk gesprek. Geeft wat ruimte om over verschillende vormen na te denken en een juiste keuze te maken. Wat prettig is dat het rustig en een vak bekwaamd gesprek is

  22/04/2021 Eric, Oosterwolde
 • Helder en verassend

  Uitstekend geïnformeerd over de diverse mogelijkheden betreffend een Leen schenking kleinkind huis , nodig een 2e hypotheek

  21/04/2021 Ria, Noordwijk

Ontvang rente updates en hypotheektips

Onze hypotheek expert Roel houdt u graag op de hoogte van belangrijk nieuws en actuele rentestanden.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+100.000 abonnees | Actuele rente 2021 + prognose.
Wekelijks rente-overzicht met de beste hypotheektips.