Hypotheekrente stijging zorgt voor lagere boeterentes

De oplopende rentestand is voor veel huizenbezitters reden om de hypotheek over te sluiten. Zij kunnen op een positieve verrassing rekenen. Met een hogere hypotheekrente daalt de boeterente. Dit kan het verschil maken bij of oversluiten wel of niet voordelig is.

Huizenbezitters nemen het zekere voor het onzekere

De hypotheekrente is de afgelopen maanden flink gestegen. Was de laagste 20 jaar vast rente op 1 januari nog 1,2%, nu is dit al 1,8%.

Wie nu een hypotheek afsluit is een stuk duurder uit. Met een hypotheek van 355.000 euro en bovenstaand renteverschil van 0,6% bent u € 2.130,- meer kwijt, alleen al in het eerste jaar van de hypotheek. De verwachting is dat de tarieven in 2022 verder oplopen.

Veel huizenbezitters nemen dan ook het zekere voor het onzekere en sluiten nog snel de hypotheek over. Ook het opnemen van de overwaarde is erg in trek. De afgelopen maand steeg hierdoor het aantal hypotheekaanvragen met 38%, in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar.

Is oversluiten voor u voordelig?Bereken vrijblijvend uw voordeel >

Lagere boeterente bij een hogere hypotheekrente

Wie nu de hypotheek oversluit kan op een positieve verrassing rekenen. Door de rentestijging is de boeterente namelijk lager dan 2 maanden terug. Dit komt omdat geldverstrekkers rekenen met het verschil tussen uw huidige rente en de nieuwe rente. Dit verschil is kleiner geworden.

Hoeveel dit scheelt wordt duidelijk uit onderstaand rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld boeterente

 • Stel u heeft een hypotheek van 355.000 euro met een rente van 4,5% die nog 3 jaar vast staat. Daarbij mag u 20% boetevrij aflossen.
 • U wilt graag oversluiten naar de laagste rente 20 jaar vast.

Met de hypotheekrente van 1,2% in januari zou de boete voor het openbreken van de rentevastperiode € 18.448,- euro zijn. Met de laagste rente van dit moment is de boeterente nog maar € 13.635,-.

Benieuwd naar het verschil voor u? Bereken hier uw boeterente.

Oversluiten nu wel voordelig?

Een iets lagere boeterente kan het verschil maken bij of oversluiten wel of niet voordelig is. De besparing moet namelijk wel opwegen tegen de kosten. Het kan dus interessant zijn om opnieuw de mogelijkheden om de hypotheek over te sluiten te onderzoeken. Bereken hier of oversluiten voor u voordelig is.

Overigens moet u er wel rekening mee houden dat de maandlasten van de hypotheek hoger zijn dan 2 maanden geleden. De lage rentestand van toen gaan we niet snel meer terug zien.

De verwachting is dat de hypotheekrente nog verder oploopt. Het kan slim zijn om de hypotheekrente nu vast te leggen. Kies dan voor een hypotheekofferte die bijvoorbeeld 3, 6 of 12 maanden geldig is en u wacht af. Ondertussen stijgt de rente verder en wordt uw boeterente lager. Uiteindelijk sluit u voordelig over naar uw vastgelegde rente. Vraag hier een hypotheekofferte aan.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde

Uw mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.

1 gedachte over “Hypotheekrente stijging zorgt voor lagere boeterentes”

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.2
8.2 uit 2623 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Duidelijk en helder

  Zeer duidelijke, overzichtelijke site waarop je alles in detail per onderdeel kunt zien.

  23/09/2022 Joost Kipping , Tiel
 • Top advies

  Middels een telefonische afspraak, duidelijk advies gekregen van een vriendelijke en kundige adviseur.

  14/09/2022 Geert-jan van Leuken, Beek en Donk
 • Super snel en bekwam service

  Ik kon op dezelfde dag een vrijblijvend afspraak inplannen met een zeer bekwaam adviseur. Zij kwam thuis ’s avonds en naam alle tijd om mijn een duidelijk traject uit te leggen.

  23/09/2022 Claudia de Anda, Tiel
 • Goed en vooral duidelijk

  Prima om op deze manier inzicht te krijgen.

  22/09/2022 Antoni, Amsterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld u gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+128.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2022