Woonboothypotheek of watervilla hypotheek

Een hypotheek voor een woonboot afsluiten? Lees meer over de voorwaarden, hypotheekrente en aanbieders van een woonboothypotheek of watervilla hypotheek.

Beperkt aanbod woonboothypotheken

Je gaat een woonboot kopen? Dan is het goed om te weten dat je voor een woonboothypotheek of watervilla hypotheek keuze hebt uit een beperkt aantal aanbieders. Op dit moment biedt enkel Rabobank een woonboothypotheek aan. In de loop van de jaren is het aanbod van woonboothypotheken steeds beperkter geworden.

Friesland Bank was lange tijd een van de aanbieders van watervilla hypotheken, maar de bank is in 2013 overgenomen door Rabobank. De marktleider voor woonboothypotheken, ING, is per 1 oktober 2016 gestopt met de verstrekking hiervan. Volgens ING is een hypotheek voor een woonboot een ‘product met een hoger risico’. Dit past niet bij de nieuwe koers van de bank die hypotheken eenvoudiger en sneller wil maken

Hypotheekrente woonboothypotheek

Minder concurrentie is nadelig voor de hypotheekrente van een woonboothypotheek. Als enige aanbieder kan Rabobank de hypotheekrente volledig bepalen. Ga je nu een woonboot kopen, dan betaal je mogelijk een hogere hypotheekrente. Ook kunnen de maandlasten stijgen als ze aan het einde van de rentevast periode de hypotheek willen verlengen.

Een hogere hypotheekrente is niet de grootste zorg van woonboot- en watervillabezitters. Zonder de aantrekkelijke hypohteekrente en voorwaarden van een woonboothypotheek kan de vraag afnemen. De angst is dan ook dat woonboten en watervilla’s langer te koop in waarde gaan dalen.

Hypotheekrente Rabobank voor woonboot

Rabobank publiceert de hypotheekrente voor de woonboothypotheek niet. Net als voor een vakantiehuis, rekent de bank een opslag bij deze bijzondere hypotheek. Ga je een woonboot kopen of wil je de huidige hypotheek oversluiten? Vraag vrijblijvend een hypotheekofferte aan voor je woonboot of watervilla.

Wat is een woonboothypotheek of watervilla hypotheek?

Een woonboot watervilla kopen is vaak een langgekoesterde wens. Wanneer je deze wens hebt is het goed om te weten dat een woonboothypotheek bestaat. Een woonboothypotheek helpt je jouw wens uit te laten komen: in alle vrijheid wonen op het water. Een woonboot is een bijzondere woning en de hypotheek is dan ook aan een aantal bijzondere voorwaarden gebonden:

Roerend of onroerend

Is een woonboot een roerende of een onroerde zaak? Deze vraag maakt dat de woonboothypotheek of watervillahypotheek enkele bijzondere voorwaarden kent. Een woonboot wordt als een roerende zaak beschouwd (geen hypotheek mogelijk). Onder bepaalde voorwaarden is een woonboot echter een onroerende zaak (wel een hypotheek mogelijk). De belangrijkste voorwaarden zijn dat de woonboot een aansluiting heeft op de nutsvoorzieningen en dat de woonboot een vaste ligplaats heeft. Voldoe je aan deze voorwaarden dan kom je in aanmerking voor een hypotheek voor een woonboot.

Overige voorwaarden

 • De ligplaats van de woonboot moet legaal zijn en ingeschreven bij het Kadaster. 
 • Je moet over de juiste vergunningen beschikking. 
 • Je heeft een taxatierapport van de woonboot nodig.
 • De woonboot moet allrisk verzekerd zijn.

Hypotheekrenteaftrek

Wanneer de woonboot of watervilla aan bovenstaande voorwaarden voldoet dan heb je recht op hypotheekrenteaftrek. Je mag dan voor de belasting de hypotheekrente van je inkomen aftrekken. Dat levert jaarlijks een flink belasting voordeel op. Sommige gemeentes kennen een WOZ-beschikking toe aan woonboten. Jouw woonboot wordt dan belast volgens het eigenwoningforfait. 

Aanbod

Slechts enkele hypotheekaanbieders hebben in het verleden woonboothypotheken aangeboden. Op dit moment is Rabobank de enige geldverstrekker die een woonboothypotheek aanbiedt:

Deze hypotheekaanbieders verstrekken (of verstrekten) een woonboothypotheek of watervillahypotheek onder strengere voorwaarden dan een gewone hypotheek. Het is vaak niet mogelijk om de volledige aanschafprijs te financieren. Je moet dus eigen geld bijleggen als je een woonboot gaat kopen. Ook eisen de hypotheekaanbieders vaak een volledig taxatierapport van de staat van de woonboot die te koop staat.

Voordelen woonboothypotheek of watervilla hypotheek

 • Woonboot kopen met (gedeeltelijke) financiering
 • Maak jouw droom mogelijk.
 • Maatwerk hypotheek.
 • Onder bepaalde voorwaarden hypotheekrenteaftrek mogelijk.

Nadelen woonboothypotheek of watervilla hypotheek

 • Slechts 1 aanbieder.
 • Strengere hypotheekvoorwaarden.
 • Geen volledige financiering.