Hypotheek verlengen of oversluiten?

Jouw hypotheek verlengen of toch oversluiten? Aan het einde van de rentevaste periode mag je kiezen. Boetevrij! Neem zelf het initiatief en bespaar.

Hypotheek verlengen of oversluiten? Aan jou de keuze!

Aan het einde van de rentevaste periode van jouw hypotheek kan je kiezen:

A. Jouw hypotheek verlengen bij jouw huidige bank.
B. Jouw hypotheek oversluiten naar een andere geldverstrekker.

In dit artikel lees je meer over jouw hypotheek verlengen. Daarnaast kan je, met de beantwoording van vier vragen, toetsen of oversluiten voor jou interessant is, bijvoorbeeld als de actuele hypotheekrente lager is.

Hypotheek verlengen bij de bank

Waarom moet mijn hypotheek verlengd worden?

Huizenbezitters leggen hun hypotheek graag voor een aantal jaren vast, bijvoorbeeld 10 jaar rentevast. Binnen de gekozen rentevaste periode blijft de hypotheekrente gelijk en dit biedt zekerheid. Aan het einde van de rentevaste periode vraagt de geldverstrekker om jouw hypotheek te verlengen. Je ontvangt een verlengingsvoorstel met daarin de rentes en periodes waartegen de hypotheek opnieuw kan worden vastgelegd.

3 maanden bedenktijd

Verlengen is gratis en vaak met een handtekening geregeld. Toch is het aan te raden om niet blindelings akkoord te gaan met het voorstel van de bank. Je ontvangt het rentevoorstel 3 maanden voor het einde van de rentevaste periode. Zo heb je voldoende tijd om te onderzoeken of jouw hypotheek verlengen voordelig is.

Houd deze termijn zelf in de gaten en neem contact op met jouw bank als je het verlengingsvoorstel niet op tijd ontvangen heeft. Tip: zet jouw rentewekker. Je ontvangt van ons een herinnering én een concurrerend aanbod.

Ontevreden over het rentevoorstel?

Veel huizenbezitters zijn ontevreden over het verlengingsvoorstel van de bank. We horen vaak de klacht dat de hypotheekrente in het voorstel hoger is dan jouw laagste hypotheekrente in de markt. Dit kan een aantal oorzaken hebben:

– De geldverstrekker is niet (meer) de goedkoopste aanbieder in de markt.
– Een rentekorting uit het verleden is niet meer van toepassing.
– Jouw situatie is veranderd, bijvoorbeeld als jouw huis meer waard is geworden.

Oversluitrapport aanvragenBereken of oversluiten voor jou voordelig is >

Je hypotheek oversluiten

Oversluiten vaker interessant

Een aantal ontwikkelingen maakt het interessant om oversluiten te overwegen. De hypotheekrente dan wel iets gestegen, maar staat historisch gezien nog altijd op een laag niveau. Daarnaast zijn er verschillende nieuwe geldverstrekkers op de markt gekomen, vaak met interessante rentes en voorwaarden. Moet je bijvoorbeeld na 10 jaar jouw hypotheek bij Rabobank verlengen, dan is het heel goed mogelijk dat een andere geldverstrekker nu goedkoper is.

Lees meer over het oversluiten van jouw hypotheek bij SNS.

Is oversluiten interessant voor mij?

Om te weten of oversluiten voor jou interessant is, moet je jezelf 4 vragen stellen:

1. Verdien ik de kosten terug met de lagere hypotheekrente?
Ook al betaal je geen boeterente, voor de nieuwe hypotheek betaal je wel afsluitkosten (advies, taxatie en notaris). De rente verlengen is goedkoper, maar bedenk dat een renteverschil van 0,5% op € 200.000,- euro al een jaarlijkse besparing van € 1000,- is.

2. Ben ik tevreden over mijn huidige hypotheek?
Als je iets aan jouw hypotheek wilt veranderen, dan is dit het moment. Ben je bijvoorbeeld ontevreden over de waarde opbouw van jouw beleggingshypotheek, of wil je bij oversluiten jouw aflossingsvrije hypotheek behouden.
Tip: Ontevreden over jouw spaarhypotheek? Dan moet je bij oversluiten met het volgende rekening houden.

3. Past de nieuwe hypotheek binnen de huidige hypotheeknormen?
In de hypotheeknormen van 2023 kan je bijvoorbeeld maximaal 100% van de woningwaarde financieren. Daarbij moet je rekening houden met een maximale hypotheek op basis van jouw inkomen.

4. Wil ik moeite doen voor een lagere hypotheekrente?

Het antwoord op deze vraag is waarschijnlijk ‘ja’, anders zat je niet op deze pagina. Toch is het goed om te vermelden dat voor oversluiten een aantal zaken van je worden gevraagd, zoals het aanleveren van stukken.
We helpen je graag door te onderzoeken of oversluiten voor u interessant is.

Boeterente & oversluiten

Is boetevrij oversluiten mogelijk?

Ja, dit is mogelijk. Op het eind van de rentevaste periode kan je de hypotheek boetevrij oversluiten. Dit is hét moment om te onderzoeken of jij nog goed zit. Kritische consumenten nemen hierin zelf het initiatief. Naast een lagere hypotheekrente, biedt oversluiten de mogelijkheid om de hypotheekvoorwaarden opnieuw vast te leggen, bijvoorbeeld wanneer je ontevreden bent over jouw huidige aflosvorm.

Zelfs met boeterente is oversluiten voordelig

Ook voor hypotheekbezitters bij wie de rentevaste periode niet binnenkort afloopt, kan oversluiten voordelig zijn. Door de lage hypotheekrente is het zelfs met de boeterente interessant zijn om jouw hypotheek over te sluiten. Vaak heb je de boeterente binnen een jaar alweer terugverdiend. Daarna profiteer je van lage maandlasten. Bereken jouw boeterente bij vervroegd aflossen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

5 gedachten over “Hypotheek verlengen of oversluiten?”

 1. Ik wil graag geïnformeerd blijven over nieuwe aanbieders met beperkte of geen oversluit kosten. ABN AMRO; ING ; Rabobank e.d. hebben over onze ruggen al meer dan genoeg verdient. Het wordt tijd voor een redelijker beeld.

  Beantwoorden
 2. Ik heb in december 2017 jullie nieuwe vergelijk met hypotheekrente-tarieven ontvangen. Daarin stond de ABN Amro met 1,44 procent op 5 jaar vast. Tegelijkertijd ontving ik van de ABN Amro een nieuw rentevoorstel van 1,78 procent 5 jaar vast. Hoe verklaren jullie dit verschil? Inmiddels heb ik om een nieuw rentevoorstel gevraagd bij de bank (1 april verloopt de oude rentevaste periode) , maar ik krijg steeds nul op mijn vraag. Ik wil niet tekenen op dit naar mijn idee incorrecte voorstel, wat raden jullie mij aan? Waarom doet de ABN Amro zo moeilijk over mijn terechte vraag. Vriendelijke groet Jellie de Roos

  Beantwoorden
 3. Ik heb bewust een rentevast periode van 1 jaar afgesproken. 3 maanden van te voren kreeg ik een voorstel inmiddels is de rente al 2 keer gewijzigd. Ik wil graag de actuele rente van het moment waarop mijn nieuwe periode ingaat. Maar de rente van 3 maanden terug is leidend volgens de hypotheek verstrekker is dit terecht?

  Beantwoorden
 4. Hallo stuur vandaag nog een officieel document naar Nationale Nederlanden met een stempel en handtekening dat ik alles in 2016 netjes heb afgesloten moet vandaag 42000€ ontvangen van hun maar jullie hebben in 2016 verzuimt om de verpanding te sluiten en door te geven aan Nationale Nederlanden hoop dat jullie dit vandaag regelen gr Hmm Brok

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3114 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Snel adequate info

  Om snel een beeld te krijgen van de rente-percentages van diverse aanbieders, is de website bijzonder geschikt

  22/05/2024 Piet, Wijckel
 • Goed geholpen

  Was goed en duidelijk uit geleg

  02/06/2024 Theo Raike, Alkmaar
 • Advies TOP

  In overleg met uw medewerker ben ik tot de juiste beslissing gekomen, ik waardeer dit zeer. Het contact heb ik als héél positief ervaren.

  11/06/2024 Cor Varkevisser, Katwijk

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024