Block title
Block content
Hypotheek verlengen of oversluiten?
  Door: roel 64474 keer gelezen
Uw hypotheek verlengen of toch oversluiten? Aan het einde van de rentevastperiode mag u kiezen. Boetevrij! Neem zelf het initiatief en bespaar.

Hypotheek verlengen of oversluiten? Aan u de keuze!

Aan het einde van de rentevastperiode van uw hypotheek kunt u kiezen:

 • Uw hypotheek verlengen bij uw huidige bank.
 • Uw hypotheek oversluiten naar een andere geldverstrekker.

In dit artikel leest u meer over uw hypotheek verlengen. Daarnaast kunt u, met de beantwoording van vier vragen, toetsen of oversluiten voor u interessant is, bijvoorbeeld als de actuele hypotheekrente lager is.

Hypotheek verlengen bij de bank

Huizenbezitters leggen hun hypotheek graag voor een aantal jaren vast, bijvoorbeeld 10 jaar rentevast. Binnen de gekozen rentevastperiode blijft de hypotheekrente gelijk en dit biedt zekerheid. Aan het einde van de rentevastperiode vraagt de geldverstrekker om uw hypotheek te verlengen. U ontvangt een verlengingsvoorstel met daarin de rentes en periodes waartegen de hypotheek opnieuw kan worden vastgelegd.

3 maanden bedenktijd

Verlengen is gratis en vaak met een handtekening geregeld. Toch is het aan te raden om niet blindelings akkoord te gaan met het voorstel van de bank. U ontvangt het rentevoorstel 3 maanden voor het einde van de rentevastperiode. Zo heeft u voldoende tijd om onderzoeken of uw hypotheek verlengen voordelig is.

Houd deze termijn zelf in de gaten en neem contact op met uw bank als u het verlengingvoorstel niet op tijd ontvangen heeft. Tip: zet uw rentewekker. U ontvangt van ons een herinnering én een concurrerend aanbod.

Ontevreden over het rentevoorstel?

Veel huizenbezitters zijn ontevreden over het verlengingsvoorstel van de bank. We horen vaak de klacht dat de hypotheekrente in het voorstel hoger is dan uw laagste hypotheekrente in de markt. Dit kan een aantal oorzaken hebben:

 • De geldverstrekker is niet (meer) de goedkoopste aanbieder in de markt.
 • Een rentekorting uit het verleden is niet meer van toepassing.
 • Uw situatie is veranderd, bijvoorbeeld als uw huis meer waard is geworden.

Oversluitrapport aanvragenBereken of oversluiten voor u voordelig is >

Boetevrij oversluiten is mogelijk

Op het eind van de rentevastperiode kunt u de hypotheek boetevrij oversluiten. Een goed moment om eens rond te kijken naar de aanbiedingen in de markt. Kritische consumenten nemen hierin zelf het initiatief. Naast een lagere hypotheekrente, biedt oversluiten de mogelijkheid om de hypotheekvoorwaarden opnieuw vast te leggen, bijvoorbeeld wanneer u ontevreden bent over uw huidige aflosvorm.

Oversluiten interessant?

Om te weten of oversluiten voor u interessant is, moet u uzelf 4 vragen stellen:

1. Verdien ik de kosten terug met de lagere hypotheekrente?

Ook al betaalt u geen boeterente, voor de nieuwe hypotheek betaalt u wel afsluitkosten (advies, taxatie en notaris). De rente verlengen is goedkoper, maar edenk dat een renteverschil van 0,5% op € 200.000,- euro al een jaarlijkse besparing van € 1000,- is.

2. Ben ik tevreden over mijn huidige hypotheek?

Als u iets aan uw hypotheek wilt veranderen, dan is dit het moment. Bent u bijvoorbeeld ontevreden over de waardeopbouw van uw beleggingehypotheek, of wilt u bij oversluiten uw aflossingsvrije hypotheek behouden.

Tip: Ontevreden over uw spaarhypotheek? Dan moet u bij oversluiten met het volgende rekening houden.

3. Past de nieuwe hypotheek binnen de huidige hypotheeknormen?

In de hypotheeknormen van 2020 kunt u bijvoorbeeld maximaal 100% van de woningwaarde financieren. Daarbij moet u rekening houden met een maximale hypotheek op basis van uw inkomen.

4. Wil ik moeite doen voor een lagere hypotheekrente?

Het antwoord op deze vraag is waarschijnlijk ‘ja’, anders zat u niet op deze pagina. Toch is het goed om te vermelden dat voor oversluiten een aantal zaken van u worden gevraagd, zoals het aanleveren van stukken.

We helpen u graag door te onderzoeken of oversluiten voor u interessant is.

Oversluiten vaker interessant

Een aantal ontwikkelingen maakt het interessant om oversluiten te overwegen. Zo is de hypotheekrente de afgelopen jaren gedaald naar een historisch laag niveau. Daarnaast zijn er verschillende nieuwe geldverstrekkers op de markt gekomen, vaak met interessante rentes en voorwaarden. Moet u bijvoorbeeld na 10 jaar uw hypotheek bij Rabobank verlengen, dan is het heel goed mogelijk dat een andere geldverstrekker nu goedkoper is.

Lees meer over het oversluiten van uw hypotheek bij SNS.

Zelfs met boeterente voordelig

Ook voor hypotheekbezitters bij wie de rentevastperiode niet binnenkort afloopt, kan oversluiten voordelig zijn. Door de lage hypotheekrente is het zelfs met de boeterente interessant zijn om uw hypotheek over te sluiten. Vaak heeft u de boeterente binnen een jaar alweer terugverdiend. Daarna profiteert u van lage maandlasten. Bereken uw boeterente bij vervroegd aflossen.Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
 • Laagste hypotheekrente garantie
 • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
 • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Reacties

Reactie toevoegen

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Ik wil graag geïnformeerd blijven over nieuwe aanbieders met beperkte of geen oversluit kosten. ABN AMRO; ING ; Rabobank e.d. hebben over onze ruggen al meer dan genoeg verdient. Het wordt tijd voor een redelijker beeld.

Ik heb in december 2017 jullie nieuwe vergelijk met hypotheekrente-tarieven ontvangen. Daarin stond de ABN Amro met 1,44 procent op 5 jaar vast. Tegelijkertijd ontving ik van de ABN Amro een nieuw rentevoorstel van 1,78 procent 5 jaar vast. Hoe verklaren jullie dit verschil? Inmiddels heb ik om een nieuw rentevoorstel gevraagd bij de bank (1 april verloopt de oude rentevaste periode) , maar ik krijg steeds nul op mijn vraag. Ik wil niet tekenen op dit naar mijn idee incorrecte voorstel, wat raden jullie mij aan? Waarom doet de ABN Amro zo moeilijk over mijn terechte vraag. Vriendelijke groet Jellie de Roos

Via onze website tonen we de laagst mogelijke rentetarieven per aanbieder. Voor meer informatie van uw mogelijkheden kunnen we vrijblijvend bekijken wat in uw persoonlijke situatie de laagst rente is en wellicht overstappen naar een andere aanbieder interessant is. U kunt hiervoor een oversluitrapport aanvragen via www.hypotheek-rentetarieven.nl/aanvragen/oversluitrapport