Block title
Block content

Wat is onderwaarde?

Bij onderwaarde is de woning minder waard dan het (resterende) bedrag van de hypotheekschuld. In deze situatie wordt ook gezegd dat de hypotheek ‘onder water staat’. Onderwaarde is risicovol en kan uiteindelijk leiden tot een restschuld. Hypotheekconsumenten voelen zich dan ook vaak onprettig in deze situatie. 

Onderwaarde wat is het probleem?

Onderwaarde is niet direct een probleem. Wanneer alles bij het oude blijft kunt u jarenlang zonder zorgen wonen. Onderwaarde wordt pas een probleem wanneer de woning verkocht wordt. Omdat de woning minder opbrengt dan de hoogte van de hypotheekschuld kan deze niet geheel worden afgelost. Er blijft dan een restschuld over. Dit risico zorgt ervoor dat onderwaarde door veel hypotheekconsumenten als een onprettig gevoel wordt ervaren. 

Heb ik onderwaarde?

Of u onderwaarde heeft is afhankelijk van de waarde van uw woning en uw resterende hypotheekschuld. De woningwaarde wordt pas bekend wanneer u de woning verkoopt. Om de huidige woningwaarde te bepalen kunt u kijken naar de WOZ-waarde van uw woning of een taxatie laten uitvoeren. De hoogte van uw hypotheekschuld kunt u opvragen bij uw bank. Er is echter ook een risicogroep aan te wijzen met een verhoogde kans op een restschuld
  • Modaal jaarinkomen tussen de € 30.000,- en de € 35.000,-.
  • Hypotheek voor het grootste gedeelte aflossingsvrij.
  • Een hoge hypotheekschuld in verhouding tot het inkomen.
  • Huis gekocht op top van de huizenprijs.

Onderwaarde wat nu?

Heeft u onderwaarde? U kunt hier wat aan doen. De waarde van uw woning wordt bepaald door de markt. Hier kunt u helaas niets aan veranderen. U kunt wel wat aan uw schuld doen. U kunt de hoogte van uw hypotheekschuld verlagen door af te lossen. U betaalt dan maandelijks of jaarlijks een deel van de hypotheek terug aan de bank. Dit kan bij veel banken zonder boete. Ook kunt u uw hypotheek oversluiten naar een hypotheekproduct met een gegarandeerde vermogensopbouw. U ‘spaart’ dan gedurende de looptijd om de hypotheek af te lossen. 
 
Wilt u verhuizen bij onderwaarden, dan zijn er verschillende manieren om een restschuld te financieren. Je kunt de restschuld meefinancieren in de nieuwe hypotheek of met een consumptief krediet. Hier leest u er meer over.
 

Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties: