Onderwaarde

Wat is onderwaarde?

Bij onderwaarde is de woning minder waard dan het (resterende) bedrag van de hypotheekschuld. In deze situatie wordt ook gezegd dat de hypotheek ‘onder water staat’. Onderwaarde is risicovol en kan uiteindelijk leiden tot een restschuld. Hypotheekconsumenten voelen zich dan ook vaak onprettig in deze situatie. 

Onderwaarde wat is het probleem?

Onderwaarde is niet direct een probleem. Wanneer alles bij het oude blijft kunt u jarenlang zonder zorgen wonen. Onderwaarde wordt pas een probleem wanneer u de woning verkoopt. Omdat de woning minder opbrengt dan de hoogte van de hypotheekschuld kunt u deze niet volledig aflossen. Er blijft dan een restschuld over. Dit risico zorgt ervoor dat onderwaarde door veel hypotheekconsumenten als een onprettig gevoel wordt ervaren. 

Heb ik onderwaarde?

Of u onderwaarde heeft is afhankelijk van de waarde van uw woning en uw resterende hypotheekschuld. De woningwaarde wordt pas bekend wanneer u de woning verkoopt. Om de huidige woningwaarde te bepalen kunt u kijken naar de WOZ-waarde van uw woning of een taxatie laten uitvoeren. De hoogte van uw hypotheekschuld kunt u opvragen bij uw bank. Er is echter ook een risicogroep aan te wijzen met een verhoogde kans op een restschuld

  • Modaal jaarinkomen tussen de € 30.000,- en de € 35.000,-.
  • Hypotheek voor het grootste gedeelte aflossingsvrij.
  • Een hoge hypotheekschuld in verhouding tot het inkomen.
  • Huis gekocht op top van de huizenprijs.

Onderwaarde wat nu?

Heeft u onderwaarde? U kunt hier wat aan doen. De waarde van uw woning wordt bepaald door de markt. Hier kunt u helaas niets aan veranderen. U kunt wel wat aan uw schuld doen. U kunt de hoogte van uw hypotheekschuld verlagen door af te lossen. U betaalt dan maandelijks of jaarlijks een deel van de hypotheek terug aan de bank. Dit kan bij veel banken zonder boete. Ook kunt u uw hypotheek oversluiten naar een hypotheekproduct naar een hypotheek waarbij u contractueel aflost.

Wilt u verhuizen bij onderwaarde, dan zijn er verschillende manieren om een restschuld te financieren. Je kunt de restschuld meefinancieren in de nieuwe hypotheek of met een consumptief krediet. Hier leest u er meer over.

Gerelateerde begrippen:
Overwaarde
Restantschuld
Hypotheek aflossen
Boetevrije aflossing

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde

Uw mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.