Wat is onderwaarde?
Bij onderwaarde is de woning minder waard dan het (resterende) bedrag van de hypotheekschuld. In deze situatie wordt ook gezegd dat de hypotheek ‘onder water staat’. Onderwaarde is risicovol en kan uiteindelijk leiden tot een restschuld. Hypotheekconsumenten voelen zich dan ook vaak onprettig in deze situatie.
Onderwaarde wat is het probleem?
Onderwaarde is niet direct een probleem. Wanneer alles bij het oude blijft kan je jarenlang zonder zorgen wonen. Onderwaarde wordt pas een probleem wanneer je de woning verkoopt. Omdat de woning minder opbrengt dan de hoogte van de hypotheekschuld kan je deze niet volledig aflossen. Er blijft dan een restschuld over. Dit risico zorgt ervoor dat onderwaarde door veel hypotheekconsumenten als een onprettig gevoel wordt ervaren.Â
Heb ik onderwaarde?
Of je onderwaarde heeft is afhankelijk van de waarde van jouw woning en jouw resterende hypotheekschuld. De woningwaarde wordt pas bekend wanneer je de woning verkoopt. Om de huidige woningwaarde te bepalen kan kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning of een taxatie laten uitvoeren. De hoogte van jouw hypotheekschuld kan je opvragen bij jouw bank. Er is echter ook een risicogroep aan te wijzen met een verhoogde kans op een restschuld.Â
- Modaal jaarinkomen tussen de € 30.000,- en de € 35.000,-.
- Hypotheek voor het grootste gedeelte aflossingsvrij.
- Een hoge hypotheekschuld in verhouding tot het inkomen.
- Huis gekocht op top van de huizenprijs.
Onderwaarde wat nu?
Heb je onderwaarde? Je kunt hier wat aan doen. De waarde van jouw woning wordt bepaald door de markt. Hier kan je helaas niets aan veranderen. Je kunt wel wat aan jouw schuld doen. Je kunt de hoogte van jouw hypotheekschuld verlagen door af te lossen. Je betaalt dan maandelijks of jaarlijks een deel van de hypotheek terug aan de bank. Dit kan bij veel banken zonder boete. Ook kunt je jouw hypotheek oversluiten naar een hypotheekproduct naar een hypotheek waarbij je contractueel aflost.
Wil je verhuizen bij onderwaarde, dan zijn er verschillende manieren om een restschuld te financieren. Je kunt de restschuld meefinancieren in de nieuwe hypotheek of met een consumptief krediet. Hier lees je er meer over.
Gerelateerde begrippen:
Overwaarde
Restantschuld
Hypotheek aflossen
Boetevrije aflossing