Overwaarde

Wat is overwaarde?

Overwaarde is het verschil tussen de waarde van de woning en de (resterende) hoogte van de hypotheek. Een andere benaming voor overwaarde is eigenwoningreserve. De kans bestaat dat de overwaarde negatief is, dan is er sprake van een restschuld.

Is uw huizenprijs gestegen of heeft u afgelost, dan is de kans groot dat u overwaarde heeft opgebouwd. Van dit vermogen wordt gezegd dat het ‘vast zit in stenen’. Overwaarde wordt gewoonlijk pas contant als het huis wordt verkocht.

Heeft uw woning overwaarde?

U kunt op aantal manieren controleren of uw woning overwaarde heeft:

  1. U kunt een taxatie laten uitvoeren door een onafhankelijke taxateur.
  2. Bereken uw woningwaarde op basis van de CBS index.
  3. Kijken naar de WOZ-waarde van uw woning. Deze wordt vermeld in de WOZ-beschikking die u elk jaar ontvangt van uw gemeente.

De resterende hypotheeksom ontvangt u in het jaarlijkse hypotheekoverzicht. U kunt de actuele stand ook bij uw bank opvragen.

Fiscale regelingen

Op de overwaarde van uw woning zijn een tweetal fiscale regelingen van toepassing:

  • Winst bij woningverkoop: u betaalt dan geen inkomstenbelasting.
  • Bijleenregeling: als u binnen 3 jaar een andere woning koopt, dan moet u de overwaarde investeren in de nieuwe woning. Doet u dit niet, dan is kunt u de hypotheekrente over het bedrag van de overwaarde niet van de belasting aftrekken.

Overwaarde gebruiken als overbruggingskrediet

Heeft u tijdelijk twee woningen omdat uw oude woning nog niet verkocht is, dan kunt u de overwaarde gebruiken als overbruggingskrediet. Met een overbruggingskrediet maakt u de overwaarde van uw oude woning vrij om in uw nieuwe woning te investeren. De extra lening die u heeft afgesloten lost u weer af op het moment dat u de oude woning verkoopt.

Overwaarde gebruiken als aanvulling op pensioen

Wanneer de overwaarde groot genoeg is kunt u ervoor kiezen om hiermee uw pensioen aan te vullen of eerder met pensioen te gaan. Hiervoor dient u de hypotheek te verhogen of een extra hypotheek af te sluiten op uw woning. Door uw overwaarde op te nemen kunt u vrij over dit geld beschikken. 

Tip: Door uw overwaarde slim te gebruiken kunt u meer met uw hypotheek doen. Wat precies? Een hypotheekadviseur kan dit aan u uitleggen en voorrekenen.

Gerelateerde begrippen:
Restantschuld
WOZ-waarde
Bijleenregeling
Overbruggingskrediet

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde

Ontdek uw mogelijkheden met overwaarde.

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.