Wat is overwaarde huis?


In de huidige hypotheekmarkt zijn vele woning meer waard geworden dan hypotheeksom die er op rust. Wat is overwaarde huis precies en waarom is het belangrijk? Op deze pagina geven we uitleg over:

Wat is overwaarde op je huis?

Wat is overwaarde?

Overwaarde verwijst naar het positieve verschil tussen de waarde van je woning en de hypotheekschuld. Met andere woorden, het is het bedrag dat een huiseigenaar bezit bovenop het bedrag dat nog verschuldigd is aan de hypotheekverstrekker. Het ontstaat meestal wanneer de waarde van een woning stijgt of wanneer de hypotheekschuld wordt afgelost.Overwaarde wordt ook wel ‘geld dat in de stenen zit genoemd’. Dit komt omdat dit geld in de woning blijft zitten totdat je de woning verkoopt of de het op een andere manier verzilverd.

Hoe wordt overwaarde huis berekend?

Je kunt je overwaarde berekenen door de huidige marktwaarde van het huis te verminderen met de nog uitstaande hypotheekschuld. Stel dat de marktwaarde van een huis €300.000 is en de resterende hypotheekschuld €200.000 bedraagt, dan is de overwaarde €100.000.

Bereken je overwaarde

Heb ik overwaarde?

Om erachter te komen of je overwaarde hebt is het eerst belangrijk te achterhalen hoeveel de woning waard is. Hiervoor kun je twee dingen doen.

  • Laat de woning allereerst taxateren. Doe dit door een onafhankelijke taxateur zo weet je altijd dat het bevooroordeeld is/
  • Check de WOZ-waarde van je woning. Dit kun je heel gemakkelijk doen op de site van het WOZ-waardeloket.

Wanneer je weet wat de waarde van de woning kun je jouw overwaarde berekenen. Wij hebben speciaal hiervoor een handige rekentool voor je. Hiermee kun jij door middel van de woningwaarde en je hypotheekschuld uitrekenen of en hoeveel overwaarde je hebt.

Benieuwd of jij overwaarde hebt?

Overwaarde huis vrij besteden bij verkoop

Hoe haal je overwaarde uit je huis?

Over het algemeen zit je overwaarde dus in de stenen. Dit kun je niet altijd zomaar opnemen. Wanneer je de woning verkoopt mag je overwaarde vrij besteden op het moment dat je niet binnen drie jaar een nieuwe woning koopt. Als je dit wel doet krijg je namelijk te maken met de bijleenregeling van de belastingdienst. Wil je eerder je overwaarde opnemen? Kan dit door middel van een hypotheek. Je kunt ervoor kiezen een tweede hypotheek af te sluiten, je huidige hypotheek te verhogen of over te sluiten. Belangrijk hierbij is dat er altijd gekeken wordt of je dit kunt dragen op basis van je inkomen.

Door slim gebruik te maken van je overwaarde kun jij jouw financiële positie versterken en doelen realiseren. Het is wel belangrijk je ook bewust te zijn van de risico’s. Geld lenen kost nu eenmaal ook geld.
Je overwaarde h

Je overwaarde huis besteden

Waar mag je de overwaarde voor gebruiken?

Er zijn verschillende doeleindes voor het besteden van overwaarde. Wij vertellen je kort welke dit zijn:

Het aanvullen van het pensioen. Een mooi doel om wat eerder te kunnen stoppen met werken en meer te kunnen genieten.
Een mooie auto of camper kopen: Wil jij graag die droomreis maken met je camper of juist die prachtig auto kopen die je altijd al op het oog hebt. Dan is dit een heel erg mooi bestedingsdoel.
(Klein) kinderen helpen: Naast dat je zelf het kunt besteden, kun je deze ook gebruiken voor een belastingvrije schenking aan kinderen of kleinkinderen. In 2023 kan dit nog tot €28.947,-
Woning verbouwen of verduurzamen: Dit is een mooi doeleinde om je woning meer waard te laten worden.
Reizen: Wil jij altijd al die verre reis maken, maar lukt dit je financieel even niet? Ga eens in gesprek met je hypotheekadviseur om te kijken wat de mogelijkheden zijn.
Je leningen aflossen: Heb je verschillende leningen en wil je deze graag aflossen, ook hiervoor is het benutten van je mogelijk.
Beleggingspand kopen: Wil jij graag een bedrag opnemen om te investeren in een beleggingspand? Onze adviseurs bespreken graag wat de mogelijkheden voor je zijn.

Een vakantiewoning aan het strand

Hierboven zijn de meest voorkomende bestedingsdoelen benoemd. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat jij een ander bestedingsdoel hebt. Ga dan altijd vrijblijvend in gesprek met jouw hypotheekadviseur om de mogelijkheden te bespreken.

Overwaarde huis en belasting

Hoeveel belasting betaal je over je overwaarde van je huis?

Wanneer je de woning verkoopt hoef je over de overwaarde helemaal geen belasting te betalen. Als dit niet zo is, is het opnemen van overwaarde afhankelijk van je bestedingsdoel belastingvrij. Wil je de overwaarde gebruiken voor de verbetering van de eigen woning of meenemen naar een volgende woning dan betaal je hier geen belasting over. Wanneer je ervoor kiest overwaarde op te nemen voor consumptief gebruik, heb je te maken met box-3 in het belastingstelsel. Dit betekend dat wanneer je een bepaald bedrag overschrijdt je te maken krijgt met vermogensbelasting. In 2023 is dat bedrag 57.000 euro als je alleen bent en 114.000 als je een fiscale partner hebt.

Het opnemen van overwaarde is afhankelijk van je bestedingsdoel belastingvrij. Wil je de overwaarde gebruiken voor de verbetering van de eigen woning of meenemen naar een volgende woning dan betaal je hier geen belasting over. Wanneer je ervoor kiest overwaarde op te nemen voor consumptief gebruik, heb je te maken met box-3 in het belastingstelsel. Dit betekend dat wanneer je een bepaald bedrag overschrijdt je te maken krijgt met vermogensbelasting. In 2023 is dat bedrag 57.000 euro als je alleen bent en 114.000 als je een fiscale partner hebt.

Risico’s en voorzichtigheid

Hoewel het allemaal kansen biedt, is het belangrijk om voorzichtigheid te betrachten bij het benutten ervan. Het onverstandig gebruiken ervan kan leiden tot hogere schulden en financiële instabiliteit. Het is belangrijk om een verantwoordelijk financieel plan te hebben en het alleen te benutten wanneer het verstandig is en in lijn is met je financiële doelen. Heb jij nog vragen over je wat je met overwaarde kan? Wij behandelen de 5 meest gestelde vragen over overwaarde.

Voor en nadelen overwaarde hypotheek

Naast dat het opnemen van overwaarde positief kan uitpakken, heeft het ook enkele nadelen. Wij zetten ze even kort voor je op een rijtje.

Voordelen overwaarde hypotheek

  • Je kunt overwaarde gebruiken om je woning in waarde te laten stijgen. Dit zorgt ervoor dat het meer geld kan opleveren dan het kost.
  • Wanneer je de overwaarde opneemt door middel van een hypotheek en besteed aan verbetering van de woning heb je recht op hypotheekrenteaftrek
  • Bij verkoop van de woning kun je de overwaarde vrij besteden, wanneer je niet binnen drie jaar een nieuwe woning koopt.

Nadelen overwaarde hypotheek

Naast dat het opnemen van overwaarde positief kan uitpakken, heeft het ook enkele nadelen. Wij zetten ze even kort voor je op een rijtje

  • Wanneer je overwaarde vrij mag besteden moet je rekening houden met mogelijke vermogensbelasting.
  • Je leent geld door bijvoorbeeld een tweede hypotheek af te sluiten, je huidige hypotheek te verhogen of je hypotheek over te sluiten, dit moet je dus inkomens technisch wel aankunnen.
  • Ook wanneer je overwaarde wilt opnemen door middel van een hypotheek en deze vrij wilt besteden moet je rekening houden met vermogensbelasting. Daarnaast heb je dan ook geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Hoe neem ik mijn overwaarde op?

Heeft al deze al deze informatie je genoeg duidelijkheid gegeven over wat overwaarde huis is en wil jij graag meer over weten over wat jouw mogelijkheden zijn? Ga dan geheel vrijblijvend in gesprek met een van onze adviseurs.

Op de hoogte blijven?

Mis geen enkele rente-update!

Onze hypotheek expert Roel houdt u graag op de hoogte van belangrijk nieuws en actuele rentestanden.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.