Block title
Block content
overwaarde huis opnemen
  Door: roel 69839 keer gelezen
Is uw huis meer waard dan de hypotheek, dan kunt u de overwaarde opnemen. Lees wat mogelijk is als u de overwaarde wilt opnemen, o.a. met de verzilverhypotheek.

Overwaarde huis opnemen

Door de stijging van de huizenprijs en/of aflossing van de hypotheek kan sprake zijn van overwaarde. Het huis is dan meer waard dan de hypotheek. Dit vermogen wordt gewoonlijk pas contant als de woning wordt verkocht. U kunt het gebruiken bij de aankoop van een nieuwe woning of u kunt het uitgeven.

Ook als u niet gaat verhuizen kunt u de overwaarde opnemen. U neemt dan als het ware een voorschot op de verkoopprijs van de woning. De mogelijkheden om de overwaarde op te nemen zijn de laatste jaren groter geworden. We noemen 4 manieren voor overwaarde huis opnemen:

 1. Hypotheek verhogen
 2. De verzilverhypotheek of opeethypotheek
 3. De verzilverlening van Svn
 4. Verkopen en terughuren

Overwaarde huis opnemen? Bereken vrijblijvend uw mogelijkheden

1. Hypotheek verhogen

Bij overwaarde is het mogelijk om de hypotheek te verhogen. Daarbij kunt u kiezen voor een heropname van uw bestaande hypotheek. De huidige hypotheek moet dan lager zijn dan de aanvankelijke hypothecaire inschrijving bij het Kadaster. Biedt uw huidige hypotheek geen extra ruimte, dan kunt u een tweede hypotheek afsluiten.

De nieuwe hypotheek wordt getoetst aan de nu geldende hypotheeknormen. Dit betekent onder andere dat de hypotheeksom niet hoger mag zijn dan de woningwaarde. Gebruikt u de verhoging voor energiebesparende maatregelen, dan mag 106% van de woningwaarde geleend worden.

Gebruikt u de verhoging voor een verbouwing of verbetering van de woning, dan is de hypotheekrente onder voorwaarde aftrekbaar. Lees meer over de hypotheek verhogen of bereken vrijblijvend uw mogelijkheden.

2. De verzilverhypotheek of opeethypotheek

Op latere leeftijd kan de hypotheek verhogen lastig zijn. 10 jaar voor de AOW-leeftijd wordt bij de inkomenstoets namelijk al rekening gehouden met het (lagere) inkomen na pensioen. Juist bij deze groep bestaat de behoefte om de overwaarde te verzilveren, bijvoorbeeld voor een aanvulling op het pensioen of voor aanpassingen om langer thuis te kunnen blijven wonen.

Een verzilverhypotheek of opeethypotheek biedt hiervoor een oplossing. Deze wordt namelijk niet getoetst op het pensioeninkomen. Steeds meer geldverstrekkers bieden de mogelijkheid om de overwaarde op latere leeftijd te verzilveren. We noemen ze plus enkele highlights:

 • Florius Verzilver Hypotheek: vanaf 60 jaar. Opgenomen bedrag ineens, per maand of allebei. Hypotheekrente wordt opgeteld bij de hypotheekschuld.
 • Rabobank OverwaardePlan: vanaf de AOW-leeftijd. Extra bestedingsruimte tot een afgesproken kredietlimiet. Tot maximaal 67,5% van de woningwaarde.
 • ABN AMRO Overwaarde Hypotheek: vanaf de AOW-leeftijd. Hypotheekrente opgeteld bij hypotheekschuld. Af te sluiten naast de bestaande hypotheek, ook als deze niet bij ABN AMRO loopt.
 • De inkomensaanvuller van Stekkie: vanaf 60 jaar. Tot 50% van de marktwaarde van de woning lenen als extra maandelijks inkomen. Hypotheekrente opgeteld bij hypotheekschuld.
 • Woonfonds Krediethypotheek (nieuw): Voor nieuwe en bestaande klanten met een Woonfondshypotheek. Tot maximaal 60% van de marktwaarde. De krediethypotheek kan boetevrij worden afgelost.

Lees meer over de verzilver hypotheek of bereken vrijblijvend uw mogelijkheden.

3. De verzilverlening van Svn

Met de Verzilverlening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVn), biedt de overheid een soortgelijk product als bovenstaande verzilverhypotheek. Het belangrijkste verschil is dat de opgenomen overwaarde moet worden gebruikt voor een investering in ‘comfortabel en veilig wonen’. Daar staan een aantal interessante voorwaarden tegenover

 • Geen toetsing op inkomen
 • Beschikbaar vanaf 10 jaar voor de AOW-leeftijd
 • Lenen tot maximaal 80% van de woningwaarde

4. Verkopen en terughuren

Wanneer een hypotheek of lening geen oplossing biedt, is het mogelijk om het huis en/of de grond te verkopen en deze vervolgens terug te huren. Verschillende gespecialiseerde bureau’s aan om op deze manier de overwaarde contant te maken.

Omdat u huur betaalt in plaats van rente is het een dure manier om de overwaarde opnemen. En is het geld op, dan loopt de huur nog altijd door. Wel heeft u dezelfde rechten als een gewone huurder, bijvoorbeeld wat betreft groot onderhoud.

Initiatieven, zoals Duowonen, bieden een soort tussenvorm. U verkoopt de grond onder de woning betaalt maandelijks een vergoeding voor het gebruik ervan (canon). Daarbij heeft u dezelfde rechten (en plichten) als wanneer u de woning geheel in eigen bezit heeft.

Mogelijkheden en beste keuze

Kortom er zijn diverse mogelijkheden om de overwaarde van uw huis op te nemen. Allemaal hebben ze voor- en nadelen, andere voorwaarden en specifieke kosten. Bereken vrijblijvend wat uw mogelijkheden zijn en wat de beste keuze voor u is.Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
 • Laagste hypotheekrente garantie
 • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
 • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Reacties

Reactie toevoegen

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Niet terug huren maar maandelijks aflossingen ontvang.